Άνοιξη…Ωραίος καιρός για σφαγή; (2)

Δευτέρα 10 Απρίλη>> Η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση είναι ένας θρύλος που πλανάται πάνω απ’ το ουκρανικό πεδίο μάχης απ’ το περασμένο φθινόπωρο – εδώ και 6 μήνες το λιγότερο. Πότε στο Α σημείο του μετώπου, πότε στο Β… Στο διάστημα αυτό έχουν ακουστεί εντυπωσιακές φήμες: για εκατοντάδες χιλιάδες ουκρανούς πεζοναύτες καλοεκπαιδευμένους και καλοεξοπλισμένους απ’ το νατο, για άφθονα τανκς και πυροβόλα, για υψηλού επιπέδου σχέδια και ελιγμούς… Καμία τέτοια δεν έγινε ως τώρα. Ακόμα και η αντεπίθεση στα νοτιοανατολικά του Χαρκόβου δεν ήταν καθόλου «μεγάλη»: αξιοποίησε απλά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη ζώνη ο ρωσικός στρατός ήταν τόσο ολιγάριθμος ώστε αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ανασυνταχτεί περίπου στα σύνορα του Λουγκάνσκ. Από τότε και μετά ο στρατός του Κιέβου όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει ούτε μισό μέτρο με τις δικές του δυνάμεις αλλά, αντίθετα, υποχωρεί σταθερά με πολύ μεγάλες απώλειες υλικού κι ακόμα περισσότερο αίμα. Ως το σημείο να στρατολογεί στα μετόπισθεν δια της βίας ανήλικους και υπερήλικες, μετατρέποντάς τους σε κρέας για κανόνια. (Επιπλέον οι διαδοχικές προσπάθειες των σούπερ κομμάντο του, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 2022, να ανακαταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, κατέληξαν σε οδυνηρά λουτρά αίματος των ίδιων…)

Θα πει κάποιος: αυτό δεν εμποδίσει την οργάνωση μιας μεγάλης αντεπίθεσης. Σωστά… Όμως η ανακοίνωση (δηλαδή η βεβαιότητα) ότι ένας στρατός (ο ουκρανικός) που εδώ και μήνες αμύνεται και υποχωρεί με πολύ μεγάλες απώλειες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε όπλα μπορεί να επιτεθεί με αξιώσεις και σε μεγάλο βάθος και εύρος εναντίον ενός αντιπάλου (του ρωσικού στρατού) που χρησιμοποιεί ως τώρα μικρό μόνο μέρος των δυνατότητων του (κυρίως σε όπλα, και δεν εννοούμε τα πυρηνικά…) και που, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να σκοτώνει δεκάδες undercover αξιωματικούς του νατο (ναι, σωστά διαβάσατε: δεκάδες undercover αξιωματικούς του νατο…) μέσα σε υπόγειο καταφύγιο όπως έγινε πρόσφατα στο Lviv, αυτή η ανακοίνωση λοιπόν πρέπει να βρει την θέση της στις εγκυκλοπαίδειες του πολέμου. Για να φωτίζονται οι επόμενες γενιές καραβανάδων. Και για τον επιπλέον λόγο ότι αυτός ο αντίπαλος (ο ρωσικός στρατός) έχει περικυκλώσει παραπάνω απ’ την μισή ουκρανική επικράτεια, όλα τα ανατολικά σύνορα και το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων, παραμένοντας ως τώρα ουσιαστικά ακίνητος εκεί. Αν κάποιος είναι, τελικά, σε θέση για κάτι «μεγάλο», αυτός δεν είναι το Κίεβο και οι σύμμαχοί του∙ είναι η Μόσχα. Απλά ζήτημα μεγεθών, τεχνολογίας και επιμελητείας…

Ας το επαναλάβουμε: ζήτημα μεγεθών, τεχνολογίας και επιμελητείας και εκτός πεδίου μάχης. Κι αυτό συμβαίνει, χωρίς αναγγελίες, προειδοποιήσεις και φαντασιώσεις τις τρεις ή τέσσερις τελευταίες ημέρες. Στην Ουάσιγκτον (και υποθέτουμε όχι μόνο) μιλούν για εφιάλτη:


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.