Λεβάντες (: ή ο καιροσκοπισμός στα καλύτερά του!)

Δευτέρα 20 Μάρτη>> Το πιθανότερο είναι ότι δεν σας ενδιαφέρει (και γιατί θα έπρεπε; μήπως ζούμε στην ανατολική Μεσόγειο; μπααα…) Βάλτε το πάντως σε κάποια άκρη γιατί κάποια στιγμή μπορεί να βρεθείτε μπροστά είτε σε εντόπιους «πολιτικούς» ακροβάτες είτε σε τίποτα θηρία∙ οπότε θα έχετε μια βοήθεια να βρείτε (τότε) τι και πως.

Ο Assad πήγε στη Μόσχα τις προηγούμενες ημέρες, κι αυτό είναι λογικό: είναι σύμμαχοι. Έκανε βέβαια κάποιες δηλώσεις περί αύξησης των ρωσικών βάσεων στη συρία που έχουν ενδιαφέρον, αλλά προς στιγμήν τις παρακάμπτουμε.

Μετά την Μόσχα που λέτε ότι πήγε χτες; Στο Abu Dhabi, στα εμιράτα, στο μαγαζί του τοξικού MBZ (Mohamed bin Zayed al Nahyan), που μέχρι πριν κάποιο καιρό πριόνιζε ότι απλά την καρέκλα (του Assad) αλλά και το κεφάλι του!

Τώρα όμως; Τώρα άρχισε να φυσάει δυνατός λεβάντες, ανατολικός άνεμος (και) στην περιοχή, οπότε οι πιο ορκισμένοι (άραβες) σύμμαχοι της Ουάσιγκτον γίνονται φίλοι των αντιπάλων της! Εννοείται φίλοι και της Άγκυρας, που έχει κρατήσει ιδιαίτερα straight στάση όλα αυτά τα χρόνια. (Κι εκείνος ο ρημαδοΓουαϊδοΝικόλας που έλιωσε τα παπούτσια του να κάνει αντιτουρκικές κολεγιές με τους πετροχουντικούς της αραβικής χερσονήσου; Τι θα απογίνει; Ε, ας τους βάλει στη συλλογή με τις μεγάλες επιτυχίες του…)

Υπάρχει όμως κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό, που αυτό πρέπει να το σημειώσετε. Φαίνεται σ’ αυτήν εδώ την φωτογραφία:

Η κυρία στα δεξιά, με το μαύρο hijab, λέγεται Sheikha Fatima bin Mubarak, είναι η μητέρα του τοξικού (προέδρου των εμιράτων), θεωρείται το πιο υψηλόβαθμο έως ιερό γυναικείο πρόσωπο στο κράτος και την αποκαλούν «μητέρα του έθνους». Η κυρία στα αριστερά λέγεται Asma al-Assad, είναι η σύζυγος του σύριου προέδρου (συριακής καταγωγής και αγγλικής υπηκοότητας η ίδια) και εμφανίζεται στο αεροδρόμιο, στην αγκαλιά της κυρίας Fatima – δεν πρόκειται για photoshop! – όπως αν έβγαινε για ψώνια στην Oxford street…

Για τα ιδεολογικά δεδομένα του σκληροπυρηνικά συντηρητικού (ουαχαβίτικου) σουνιτισμού των εμιράτων και όχι μόνο, αυτή η στιγμή έχει ισχύ ατομικής βόμβας το λιγότερο. Γιατί η άλλοτε περιθωριοποιημένη και ξεγραμμένη κυρία Asma, χάρη στις ισχυρές συμμαχίες του (αλεβίτη) Assad, επιβάλει στην έδρα του ουαχαβιτισμού (: isis…) όχι απλά ένα κοσμικό dress code αλλά κάτι πολύ περισσότερο: την αναγνώριση της ήττας του project isis απ’ τους ιδεολογικούς του αφέντες και (παγκόσμιους) προαγωγούς! Δεν το διαπραγματεύεται καν και καν για λόγους ευγένειας προς τα ήθη του τόπου… Κι αυτοί, οι ουαχαβίτες των εμιράτων, ρεαλιστές γαρ, δεν ενοχλούνται καν… Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πια…

Έχουν απομείνει κάτι χιλιάδες ουαχαβίτες ένοπλοι στο Idlib. Τι θα κάνουν; Φυσάει λεβάντες κι εκεί…

 

Comments are closed.