Παιδική χαρά (και θλίψη…)

Δευτέρα 20 Φλεβάρη>> Είχαν μια σύντομη αλλά έντονη κατανάλωση: τα μπαλόνια. Στη σκηνοθεσία της «κοινής γνώμης», είτε απ’ τα καθεστωτικά παλιά είτε απ’ τα καινούργια antisocial media, τα μπαλόνια (κινέζικα; κατασκοπευτικά; allien;) ήταν πηγή παιδιάστικης χαράς: μπορούσες να γράψεις ότι μαλακία ήθελες και κάποιος θα σε επικροτούσε. Έγιναν ακόμα (για μια σύντομη μονάδα ιστορικού χρόνου) θέμα διεθνούς πολιτικής – τα μπαλόνια. Και ύστερα «έσκασαν», όχι απ’ την τιμημένη αμερικανική αεροπορία. «Έσκασαν» επειδή για λίγο ήταν η χρήση τους.

Παρόμοια, νωρίτερα, είχαν σκάσει οι «ειδήσεις» για χιλιάδες, δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στην κίνα απ’ την κατάργηση των περιορισμών κατά του τσαχπίνη∙ για να μην μιλήσουμε για την κινέζικη μεγα-απειλή να «δηλητηριαστεί» ο πλανήτης απ’ αυτήν την κινεζική ασυδοσία (με μεταλλάξεις του τσαχπίνη που ήδη κυκλοφορούν για καιρό στον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο, αλλά τι σημασία έχουν τέτοιες λεπτομέρειες;). Άλλο ένα σετ αντισινικών μπαλονιών, άλλο ένα σετ αντισινικού αέρα κοπανιστού, που εξαφανίστηκε όπως εμφανίστηκε.

Τέτοιοι είναι οι θεωρούμενοι «σοβαροί» δυτικοί μηχανισμοί προπαγάνδας (με “πηγές”, ε;)! Αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν εντελώς διαφορετική πραγματικότητα:

Τα στοιχεία είναι τα επίσημα (όπως από κάθε κράτος) απ’ το worldmeter. Στις 18 Απρίλη του 2022 οι θάνατοι που το κινεζικό σύστημα υγείας απέδιδε στον τσαχπίνη ήταν 4.641. Στις 18 Φλεβάρη του 2023 ήταν 5.272. Διαφορά σε 10 μήνες (συμπεριλαμβανόμενης της «ασυδοσίας» απ’ τα τέλη Νοέμβρη) 631… Εξακόσιοι τριάντα ένας…

Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για τους δημαγωγικούς μηχανισμούς στη δύση. Είναι τόσο «ενσωματωμένοι» στα συμφέροντα των πιο επιθετικών τμημάτων του κεφάλαιου όσο δεν γίνεται. Δεν περιμένουμε «αλήθειες» από δαύτους – ποτέ δεν περιμέναμε! Τα ψέματα και τα παραμύθια τους παρακολουθούμε, και τα αποκωδικοποιούμε (με μια κάπως σύνθετη διαδικασία καθαρά κριτικού, νοητικού είδους…)

Παραμένει όμως μυστηριώδες το γιατί το κινεζικό καθεστώς ακολούθησε για πάνω από 1,5 χρόνο ένα αυστηρό καθεστώς υγιειονομικών αποκλεισμών (όχι, όμως, εμβολιασμών, σημειώστε το…), και γιατί στη συνέχεια άρχισε να ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη γραμμή: «πλήρης ελευθερία»!

Οι παιδικές χαρές ούτε έχουν ούτε πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν γνώση τέτοια που να προτείνει κάποια σοβαρή εξήγηση. Θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τα λεγόμενα των κινέζων καθεστωτικών και ειδικών για να πλησιάσουμε κάποιο συμπέρασμα.

Ο πιο κάτω πίνακας είναι όσο έγκυρος θα ήταν δυνατόν: απ’ το πολιτικό γραφείο του κομμουνιστικού κόμματος της κίνας, στις 16 Φλεβάρη. Επιτρέπεται να θεωρηθεί σαν βάση για συμπεράσματα:


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.