Πόσος καιρός χρειάζεται για να φτιαχτεί μια «ενεργειακή κρίση»; (5)

Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη>> Δεν είναι όμως τα πιο πάνω ολόκληρη η τρέχουσα συγκυρία! Και δεν θα μπορούσε να είναι, όταν στο κέντρο βρίσκεται το άγριο τζογάρισμα!

Δείτε, για παράδειγμα, το πιο πάνω δημοσίευμα του αμερικανικού καθεστωτικού ειδησειογραφικού πρακτορείου (με ειδικότητα τις οικονομικές ειδήσεις) bloomberg, πριν σχεδόν μια βδομάδα (6 Σεπτέμβρη):

Τίτλος: Η προειδοποίηση για μια ενεργειακή Lehman στην ευρώπη προκαλεί καταιγίδα βοήθειας σε ρευστό

Ρεπορτάζ: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να μπαλώσουν την κατάσταση με μέτρα έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εξαιτίας φόβων ότι οι εταιρείες μπορεί να λυγίσουν κάτω απ’ το βάρος των αυξανόμενων margin calls, χειροτερεύοντας μια ενεργειακή κρίση που εκτόξευσε τις τιμές και άφησε την ήπειρο με ελλείψεις αερίου.

Τις πρόσφατες ημέρες έχουμε μια καταιγίδα ειδήσεων – απ’ την Σουηδία ως την Ελβετία και στο Ενωμένο Βασίλειο – καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις προσπαθούν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Η νορβηγική Equinor ASA είπε ότι ο Ευρωπαϊκό ενεργειακό εμπόριο κινδυνεύει να καταρρεύσει κάτω απ’ το βάρος των margin calls που φτάνουν τουλάχιστον στα 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Την Τρίτη το πρωί η φινλανδική εταιρεία Fortum Oyj πήρε 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ σαν χρηματοδοτική γέφυρα για να διασφαλίσει ότι έχει την απαραίτητη ρευστότητα. Η Ελβετία έδωσε στην Axpo μια πιστωτική γραμμή έως 4 δισεκατομμύρια φράγκα (4,1 δις δολάρια). Η εταιρεία αυτή, που παράγει και εμπορεύεται ανανεώσιμη ενέργεια, ζήτησε αυτή την πιστωτική γραμμή αλλά δεν την έχει χρησιμοποιήσει ακόμα.

Μαζί μ’ αυτές τις ενέργειες έρχονται δυσοίωνες προειδοποιήσεις καθώς οι άγριες αλλαγές στις τιμές αυξάνουν τα ποσά των ενέχυρων που πρέπει να έχουν οι εταιρείες σαν αντιστάθμιση κινδύνου. Η Φινλανδία προειδοποιεί για τον κίνδυνο του «σημείου ενεργειακής Lehman Brothers», όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ξαφνική έλλειψη ρευστού. Μαζί με την Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να μπορούν να δώσουν στις εταιρείες αρκετά δάνεια και εγγυήσεις.

Στο Ενωμένο Βασίλειο η εταιρεία Centrica Plc συζητάει με τράπεζες για την εν δυνάμει επέκταση των πιστωτικών γραμμών, σύμφωνα με άτομο κοντά στο ζήτημα. Η Centrica αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η προσπάθεια διάσωσης είναι απάντηση σε μια κατάσταση που χειροτερεύει ραγδαία, ειδικά απ’ την στιγμή που η Ρωσία έκοψε την προμήθεια αερίου μέσω του αγωγού κλειδί Nord Stream. Οι πάροχοι και οι έμποροι ενέργειας αντιμετώπισαν τεράστια margin calls τον προηγούμενο χειμώνα όταν οι τιμές του αερίου πήδησαν τότε σε ύψη ρεκόρ. Τώρα, καθώς εκείνα τα επίπεδα τιμών μοιάζουν χαμηλά μετά από μήνες ξέφρενης ανόδου, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται τις προειδοποιήσεις της βιομηχανίας (ενέργειας) ότι μπορεί να χρειαστεί κυβερνητική βοήθεια καθώς οι τιμές αναμένεται να μείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα…

Margin calls!!! Αυτό το απειλητικό, που καταπίνει δισεκατομμύρια ευρώ, δεν φαίνεται ρωσικής προέλευσης – έτσι δεν είναι; Περί τίνος πρόκειται λοιπόν;

Margin call σημαίνει μηχανισμός κάλυψης διαφορών αποτίμησης. (Margin σημαίνει εγγυημένο περιθώριο κέρδους). Στα χρηματιστήρια ενέργειας (όπως σε κάθε χρηματοπιστωτικό καζίνο…) τα «συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης» (futures) γίνονται με βάση κάποια «εκτίμηση» για την τιμή του εμπορεύματος (π.χ. του αερίου, του ρεύματος, κλπ) μετά από 3 ή 6 μήνες, και άρα εκτίμηση και δέσμευση για την κερδοφορία των εμπλεκόμενων. Αν η τιμή αλλάξει με τρόπο που περιορίζει το εγγυημένο περιθώριο κέρδους, τότε ο πωλητής πρέπει να καλύψει την χασούρα του αγοραστή∙ ακόμα χειρότερα αν τα furures (τα συμβόλαια…) έχουν αγοραστεί και πουληθεί σαν «ανεξάρτητα εμπορεύματα» από διάφορους «παίκτες». Κι όποιος δεν έχει να καλύψει το margin για το οποίο έχει δεσμευτεί …. χρεωκοπεί!

Τα ευρωπαϊκά κράτη λοιπόν, που πουλάνε πατερναλισμό και φροντίδα στους υπηκόους με διάφορα «ψιλά», δίνουν τα «χοντρά» των χρηματοδοτήσεων σε διάφορους εμπόρους ενέργειας, που μέσα στον πανζουρλισμό του χρηματιστηριακού τζόγου κινδυνεύουν όλο και περισσότερο με χρεωκοπία: βλέπετε μέσα σ’ αυτήν την αρένα υπάρχουν και χαμένοι∙ των οποίων η πτώση όμως απειλεί να παρασύρει πολύ περισσότερους, καθώς τα δάνεια για το τζογάρισμα και τα χρέη που προκύπτουν είναι ένα μεγάλο δίκτυο συγκοινωνούντων δοχείων.

Αυτά τα «χοντρά», που καταλήγουν στις τσέπες των νικητών κάθε χρηματιστηριακού γύρου, θα πληρωθούν οπωσδήποτε (μην ανησυχείτε!) και πάλι απ’ τις μάζες των ignorants… 

Είστε έτοιμοι (και) γι’ αυτόν τον πόλεμο; Ή μήπως είστε (πάλι) τίποτα παλιο-προδότες;

Comments are closed.