Τι χρειάζεται για να σταματήσει μια ενεργητική κρίση;

Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη>> Τα πιο πάνω, περιληπτικά οπωσδήποτε και επιδεχόμενα συμπληρώσεις και διορθώσεις εδώ κι εκεί, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά (αν χρειαζόταν…) τα λόγια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, σχετικά με την προέλευση, τα χαρακτηριστικά και τις σκοπιμότητες των καπιταλιστικών κρίσεων.

Τι προσφέρουν σ’ εμάς, τους «από κάτω»; Υποστηρίζουμε ότι η διαυγής επίγνωση του τι, πως και γιατί συμβαίνει, και εδώ (όπως πριν με την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία, όπως μελλοντικά με την «κρίση τροφίμων»…) προσδιορίζει με αρκετή ακρίβεια ποιο θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο ενός ανταγωνιστικού κινήματος αν (a big if) επρόκειτο να υπάρξει κάτι τέτοιο: κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας – τελεία και παύλα! Δεν χρειάζεται δεύτερος ή τρίτος στόχος∙ οτιδήποτε επιπλέον (του είδους «επιδόματα για όλο το λαό», «δημόσιοι χώροι θέρμανσης για όλους», «κοινωνικό τιμολόγιο για τους ευάλωτους»: τα αγαπημένα της καθεστωτικής αριστεράς…) θα συσκότιζε το βασικό, τον ακρογωνιαίο λίθο της σε εξέλιξη ενεργειακής τρομοεκστρατείας, εκείνο που αν τσακιστεί γκρεμίζεται όλο το οικοδόμημά της… Ανοίγοντας τον δρόμο για την διεκδίκηση του αμέσως επόμενου στόχου, την αναγνώριση του ηλεκτρισμού σαν κοινωνικού δικαιώματος (που σημαίνει δωρεάν ρεύμα μέχρι ένα επίπεδο οικιακής χρήσης του). Αυτά, βέβαια, «αν»!…

Και αυτή η τρομοεκστρατεία έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι βίαιη, πειθαρχική, με τα ίδια ή παρόμοια εξαπτέρυγα όπως η υγιεινιστική, με τις ίδιες διαταγές περί «κοινωνικής ευθύνης», κλπ. Ήδη οι πολιτικές βιτρίνες χρησιμοποιούν ακόμα και την ίδια ορολογία: ο Habeck θέλει «lockdown»… η Ursula θέλει «επιπέδωση της καμπύλης» (της οικιακής κατανάλωσης…) και mandatory μέτρα…

Να η πρωτοπόρα ελβετία:

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Blick [σ.σ.: κεντρο-αριστερή] η Ελβετική κυβέρνηση παίρνει δραστικά μέτρα για να μετριάσει την κρίση ενέργειας που πλακώνει την Ευρώπη. Όσοι παραβιάσουν τις κυβερνητικές ρυθμίσεις θέρμανσης αυτό το χειμώνα θα πληρώνουν πρόστιμο ή μπορεί ακόμα και να φυλακίζονται.

Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες μπορεί να βρεθούν μπροστά σε πρόστιμα έως και 180 πόντους τιμωρίας ημερησίως, ή να καταλήξουν στη φυλακή για 3 χρόνια, σύμφωνα με την Blick. Ένα ημερήσιο πρόστιμο σ’ αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι ανάμεσα στα 30 και στα 3.000 Ελβετικά φράγκα, ανάλογα με την σοβαρότητα της παραβίασης και τα οικονομικά δεδομένα του παραβιαστή, συμπλήρωσε η εφημερίδα.

«Δεν είμαστε αστυνομικό κράτος» είπε ο υπουργός οικονομικών Guy Parmelin σε συνέντευξη τύπου την περασμένη εβδομάδα. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «επί τόπου έλεγχοι» απ’ την αστυνομία είναι πιθανοί.

Θα μπουκάρουν οι ελβετοί μπάτσοι με θερμόμετρα, θα φωνάζουν “ακίνητοι, ψηλά τα χέρια!” και θα ψάχνουν μήπως ξέφυγε η θερμοκρασία; Η μόνη βάση για να μην είναι “αστυνομικό κράτος” η ελβετία και κάθε μιμητής της, είναι επειδή είναι ήδη παρανοϊκά αστυνομικό!

Επί τη ευκαιρία κυκλοφόρησε κι αυτή η αφίσα:

Ζεσταίνει ο γειτονάς σου το διαμέρισμά του πάνω από 19 βαθμούς; Παρακαλούμε ενημέρωσέ μας. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν την κυκλοφόρησε αυτή – παρότι θα διευκόλυνε τα spot checks…Ίσως, λοιπόν, κάποιοι φανατικοί εθελοντές “απλοί στρατιώτες” να είναι οι αυτουργοί, ξέρετε, απ’ αυτούς που διακρίνονται για τον υπερβάλλοντα ζήλο τους… και ελεεινολογούν όποιον αμφισβητεί τις κρατικές / καπιταλιστικές “αλήθειες” και προσταγές σαν “ψέκα”…

Εν τω μεταξύ οι ελβετικές τράπεζες και όλοι οι ενεργο-μαφιόζοι επικροτούν και χειροκροτούν!

 

 

Comments are closed.