Το παλιό πεθαίνει, το καινούργιο σκοτώνει (2)

Πέμπτη 5 Μάη>> Για να σταθεροποιηθούν η όξυνση της εκμετάλλευσης ως το σημείο των (και ανθρώπινων, αλλά όχι μόνο) κυττάρων και η εμβάθυνση του ελέγχου πάνω σ’ όλες τις μορφές ζωής απαιτείται ωστόσο ένας ευρύτερος μετασχηματισμός, μια οξεία αναδιάθρωση των κοινωνιών και των αντιλήψεών τους, που ας την χαρακτηρίσουμε ιδεολογική – αν και ο όρος αυτός είναι εύκολο να παρανοηθεί. Χρειάζονται, για να το πούμε όσο πιο τηλεγραφικά γίνεται, καινούργιες αναπαραστάσεις για το τι είναι ζωή (που αξίζει να την ζει κάποιος…), για το τι είναι θάνατος (ο εγκεκριμένος τέτοιος, ο πιστοποιημένος από μια ανώτερη αρχή, εγγεγραμμένος σε κάποια “σειρά/σήριαλ”…) και, οπωσδήποτε, για το τι (πρέπει να) είναι ανθρώπινη κοινωνία.

Αυτοί οι μετασχηματισμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη∙ είναι ένα ζήτημα σοβαρό και εκτεταμένο, που φυσικά δεν μπορεί να παρουσιάσει (λόγω περιορισμών στον ψηφιακό χώρο/χρόνο) η ασταμάτητη μηχανή. Ενδεικτικά μόνο να θυμίσουμε πως η προηγούμενη, πιο πρόσφατη αναπαράσταση του τι (πρέπει να) είναι ανθρώπινη κοινωνία λεγόταν αγορά. Δεν ήταν οποιαδήποτε ιδέα περί «αγοράς» και σε καμία περίπτωση δεν ήταν κάποια απ’ τις προκαπιταλιστικές μορφοποιήσεις των πληθυντικών ανθρώπινων ανταλλαγών / συναλλαγών, του χασομεριού, κλπ. Σαν αναπαράσταση της ανθρώπινης κοινωνίας η (νεοφιλελεύθερη) αγορά ήταν ο χωρο/χρόνος εντατικής διακίνησης των εμπορευμάτων (ως μορφών αξιοποίησης του κεφάλαιου) συμπεριλαμβανόμενων υποχρεωτικά των Εαυτών-Κεφάλαιο… Τώρα επιταχύνεται η διαμόρφωση μιας διαφορετικής (αν και όχι αντίθετης) αναπαράστασης του τι (πρέπει να) είναι ανθρώπινη κοινωνία που ενσωματώνει την τεχνο-μικροφυσική της (άσκησης της) εξουσίας∙ μια καινούργια καθεστωτική «ιδέα» για την κοινωνική «λειτουργία» για την οποία δεν έχουμε ακόμα ένα όνομα.

Ενδεικτικά στη συνέχεια μόνο ένα παράδειγμα αυτού του μετασχηματισμού, που συμβαίνει τώρα, τον ζούμε – και ελάχιστοι το προσέχουν ή το αξιολογούν…


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.