Χρηματιστηριακός λιμός;

Χαριτωμένα διαγράμματα χρηματιστηριακών τιμών, το 2021…

Δευτέρα 23 Μάη>> Αν δεν υπήρχε το χρηματιστήριο πρώτων υλών τροφίμων στο Σικάγο, κι αν δεν υπήρχαν τα «συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης» (futures) θα κινδύνευε ο πλανήτης (ή κάποιο τμήμα του) από έλλειψη ή μεγάλη ακρίβεια ψωμιού;

Ο ρόλος του χρηματιστηριακού τζόγου στον καθορισμό των βασικών ειδών είναι γνωστός: δώσε στους τζογαδόρους ένα γεγονός μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας στον Δ του Κενταύρου, και θα σου φτιάξουν μια τέλεια απειλή επί γης. Συνεπώς οι προφητείες περί επικείμενης διατροφικής καταστροφής είναι εύκολα αυτα-εκπληρούμενες….

Όμως ίσως (ίσως λέμε…) κάτω απ’ αυτόν τον Αρμαγεδώνα να εξελίσσεται μια σύγκρουση καθοριστική και γενικότερης σημασίας. Το (ας πούμε) πρελούδιό της έχει εμφανιστεί (και έχει κρυφτεί) ήδη σε σχέση με το εμπόριο και το χρηματιστήριο υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου: ενώ οι χρηματιστηριακές τιμές παίρνουν την ανηφόρα διάφοροι παραγωγοί (: κράτη) μπορούν να πουλάνε σε φιλικούς πελάτες σε φιλικές τιμές. Με δυο λόγια οι πραγματικές τιμές εδώ κι εκεί είναι χαμηλότερες απ’ τις χρηματιστηριακές∙ κι αυτό σαν ένα είδος εξωτερικής-πολιτικής-μέσω-εμπορίου.

Δεν πρόκειται για μια τακτική διαφοροποίηση αλλά (ίσως λέμε…) για μια στρατηγική σύγκρουση ανάμεσα σε δύο είδη καπιταλισμών: τον χρηματοπιστωτικό (δημιούργημα κυρίως της δύσης) και τον εμπορικό (που αναπτύσσεται κυρίως στην ανατολή), με σημαντικές συνέπειες και στο ίδιο το «μέτρο της ανταλλακτικής αξίας», δηλαδή στα νομίσματα διεθνούς ή μη χρήσης. Κι αν αυτό είναι αλήθεια (όπως υποστηρίζουμε), τότε η χρηματιστηριακή άνοδος των τιμών (του σιταριού), αυτή που κυριαρχεί τόσο στη δυτική δημαγωγία όσο και στις δυτικές αρμαγεδωνικές προβλέψεις περί επερχόμενου λιμού, μπορεί να πετάει ψηλά πάνω απ’ την διαμόρφωση εμπορικών μπλοκ εκτός δυτικής κυριαρχίας, και σε βάρος της.

Κανείς (δυτικός καταστροφολόγος) δεν δίνει σημασία σε ορισμένες λεπτομέρειες της «κρίσης σταριού» – δεν βολεύουν. Όμως:


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.