Ένα μεγάλο βενζινάδικο…

Δευτέρα 28 Φλεβάρη>> Κοιτάξτε: η ρωσία βασικά είναι ένα μεγάλο βενζινάδικο που παριστάνει το κράτος! Αυτή ήταν η (διάσημη) γνώμη του συντηρητικού αμερικάνου γερουσιαστή John McCain στις αρχές του 2015 – μετά από μια επίσκεψή του στο Κίεβο. Ο McCain (έχει πεθάνει) δεν ήταν τυχαίος. Πέρα απ’ την θητεία του στην εκστρατεία κατά του βιετνάμ, πέρα απ’ την υποψηφιότητά του για την αμερικανική προεδρία το 2008 (έχασε απ’ τον Obama), ήταν ο ανεπίσημος «υπουργός εξωτερικών» στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους ουαχαβίτες ένοπλους (isis) στη συρία και στο ιράκ… Στις αρχές του 2015, που όλα πήγαιναν κατευχήν για τους σχεδιασμούς του άξονα για τη «νέα μέση Ανατολή», ο McCain σήκωσε το κεφάλι του, δεν είδε πουθενά στα πέριξ κάποια ρωσία, και συμπέρανε «σιγά το κράτος»!

Ξέρουμε ότι απ’ την στιγμή που η Μόσχα έστειλε στρατό στη συρία (συμμαχώντας και με το ιράν) λίγο αργότερα το 2015 άρχισε να ξαναγίνεται «κράτος» για την Ουάσιγκτον∙ ειδικά μετά την πετυχημένη ανακατάληψη του Aleppo άρχισε να μοιάζει «ικανό κράτος». Όταν την 1η Μάρτη του 2018 η ανεγκέφαλη αλεπού παρουσίασε 6 καινούργια στρατηγικά όπλα απέναντι στα οποία δεν υπήρχε αντίμετρο, η Ουάσιγκτον θύμωσε: το πρώην βενζινάδικο εξελισσόταν σε «επικίνδυνο κράτος». Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα: συμμαχούσε όλο και περισσότερο μ’ ένα άλλο «επικίνδυνο κράτος». Το κινέζικο.

Σ’ αυτήν την όλο και πιο εντατική ενδοκαπιταλιστική, διακρατική αντίθεση, η αξία της ουκρανικής επικράτειας είναι η γεωγραφική θέση της∙ και το είδος της τοπικής εξουσίας που την διαφεντεύει. Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να καταλάβει ο καθένας αυτήν την αξία (και τις γεωπολιτικές προσόδους που απολαμβάνει το καθεστώς του Κιέβου): μπορεί να πάρει οτιδήποτε έχει συμβεί σχετικά με την ουκρανία τους 4 – 5 τελευταίους μήνες και να το τοποθετήσει στ’ ανοικτά της κίνας. Στην ταϊβάν… (Μπορεί να κάνει και το ανάποδο: να πάρει όσα γίνονται στην και γύρω απ’ την ταϊβάν εδώ και κάποια χρόνια, και να δει τις ομοιότητες με την ουκρανική περίπτωση…)


Πρόσβαση μόνο για τα μέλη του δικτύου υποστήριξης…

Αν είστε μέλος κάντε login εδώ.
Αν θέλετε να γίνετε μέλος, στείλτε email (sarajevomail@gmail.com) για την απαραίτητη συνεννόηση.

Comments are closed.