Η τυποποίηση…

Δευτέρα 24 Γενάρη>> Να κάτι που αξίζει την προσοχή και την σκέψη σας: αυτό πάνω είναι η «ταξινόμηση» (α λα γαλλικά) των περιπτώσεων και των υποπεριπτώσεων πιστοποίησης εμβολιασμού…. ύστερα απ’ την συσσώρευσή τους. Το γαλλικό κράτος «βάζει σε τάξη» τους υπηκόους του (πρόκειται για πανευρωπαϊκό σχέδιο) ανάλογα σε ποιο «υποσύνολο» ανήκουν, πάντα με μέτρο τις δόσεις.

Πρόκειται για μια διαστρωμάτωση που τυπικά και ουσιαστικά είναι ίδια μ’ εκείνη που ίσχυε (και ισχύει) στις μεγάλες βιομηχανίες (ας πούμε: στις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες) όπως την μνημονεύει ο Coriat, εκεί όμως σε σχέση με ανειδίκευτους, μισοειδικευμένους, ειδικευμένους Α κατηγορίας, Β κατηγορίας, κλπ. Πάντα δίπλα στο ανάγλυφο των (διαφορετικών) μισθών.

Εδώ όμως πρόκειται γι’ αυτό που (επίμονα και κατηγορηματικά) ονομάζουμε κοινωνικό εργοστάσιο. Η διαστρωμάτωση εν προκειμένω αφορά το «πιστοποιητικό κίνησης» (την διάρκειά του, τις προϋποθέσεις, τις απαιτήσεις του), άρα τις δυνατότητες κίνησης μέσα στην υγιειονομική χωροταξία. Θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος και ευρύτερες χρήσεις αυτού του μοντέλου, μελλοντικά.

Μπορεί (και κατά την γνώμη μας πρέπει) να σκεφτεί ο καθένας ότι δεν πρόκειται για το τυπικό, on/off apartheid, αυτό που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι / ες. Αλλά για μια liquid, ρευστή, δυναμική αναβάθμιση της «λογικής» της κατηγοριοποίησης / του διαχωρισμού, που απαγορεύοντας επιβάλει και επιβάλλοντας επιτρέπει. Οι περιπτώσεις και οι υποπεριπτώσεις είναι εξατομικευμένες, οι προϋποθέσεις είναι ρευστές, μετακινούμενες…

Στη χειρότερη θέση είναι εκείνοι κι εκείνες που ούτε πλατφορμιάστηκαν ούτε αρρώστησαν (ή, σίγουρα, δεν πιστοποίησαν επίσημα τα όποια κατάστασή τους), με δυο λόγια το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και μη μεσολαβημένη σχέση με το σώμα και την κατάστασή του. Πρακτικά, βέβαια, εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα να αποδεικνύει ο καθένας / η καθεμιά ότι δεν είναι «μολυσματικός» κάνοντας διαρκώς rapid test. Αλλά ο χάρτης αφορά το πιο επίσημο πιστοποιητικό. Και ντοκουμεντάρει τον διαρκή έλεγχο.

Μελετήστε το, ως προς τη λογική του – και τις προεκτάσεις της…

Comments are closed.