Η διακήρυξη της Ρώμης (1)

Τρίτη 19 Οκτώβρη>> Δεν είναι μόνο οι αντιτρομοκρατικές απεργίες που συμβαίνουν στην ιταλία. Στις 6 Σεπτέμβρη στη Ρώμη οι υπουργοί υγείας των “g20” δήλωσαν την πρόθεσή τους να «προστατέψουν την δημόσια υγεία» – με τους γνωστούς τρόπους…

Σαν απάντηση, απ’ τις 12 ως τις 14 Σεπτέμβρη, έγινε στην ίδια πόλη μια παγκόσμια συνάντηση γιατρών για να απαντήσουν με αλήθειες στην εξουσία σε σχέση με την έρευνα και την θεραπεία της covid. Συμμετείχαν εκατοντάδες γιατροί και νοσοκόμοι, και την διακήρυξη που εξέδωσαν (Physicians Declaration) υπέγραψαν μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 10.000 γιατροί από διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές θέσεις, και θα πούμε δυο λόγια γι’ αυτές στη συνέχεια:

   Εμείς, γιατροί του κόσμου, ενωμένοι και πιστοί στον Όρκο του Ιπποκράτη, αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του γιατρού όπως το γνωρίζουμε βρίσκεται σε σταυροδρόμι, είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε τα εξής:

Με δεδομένο πως είναι υπέρτατη ευθύνη και καθήκον μας να στηρίξουμε και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα, την τέχνη και την επιστήμη της ιατρικής∙

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στη δυνατότητά μας να φροντίζουμε τους ασθενείς μας∙

Με δεδομένο ότι οι πολιτικοί έχουν αποφασίσει να επιβάλλουν μια «one size fits all» στρατηγική θεραπείας, που οδηγεί σε αχρείαστες ασθένειες και θανάτους αντί να εφαρμοστούν οι βασικές αντιλήψεις της ατομικής, προσωπικής προσέγγισης στη φροντίδα κάθε ασθενούς που είναι αποδεδειγμένα ασφαλής και πιο αποτελεσματική∙

Με δεδομένο ότι οι γιατροί και όλοι οι άλλοι πάροχοι υπηρεσιών υγείας που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή, αξιοποιώντας τις γνώσεις επιδημιολογίας, παθοφυσιολογίας και φαρμακολογίας, είναι συχνά οι πρώτοι που εντοπίζουν καινούργιες, εν δυνάμει σωτήριες θεραπείες∙

Με δεδομένο ότι οι γιατροί όλο και περισσότερο εμποδίζονται απ’ το να συμμετάσχουν σε ανοικτό επιστημονικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων για καινούργιες και εκκολαπτόμενες ασθένειες, διακινδυνεύοντας όχι μόνο την ουσία του ιατρικού επαγγέλματος αλλά, ακόμα πιο σημαντικό και ακόμα πιο τραγικό, τις ζωές των ασθενών μας∙

Με δεδομένο ότι χιλιάδες γιατροί εμποδίζονται απ’ το να παράσχουν θεραπείες στους ασθενείς τους, εξαιτίας φραγμών που μπαίνουν από φαρμακευτικές εταιρείες, διοικήσεις νοσοκομείων και δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ακυρώνοντας την μεγάλη πλειοψηφία των παρόχων υπηρεσιών υγείας στο να προστατέψουν τους ασθενείς τους απ’ την ασθένεια. Οι γιατροί τώρα συμβουλεύουν τους ασθενείς τους απλά να γυρίσουν στο σπίτι τους (επιτρέποντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού) και να επιστρέψουν όταν χειροτερέψει η ασθένεια, πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν εξαιτίας του ότι δεν είχαν έγκαιρη φροντίδα∙

Με δεδομένο ότι αυτό δεν είναι ιατρική, αυτό δεν είναι φροντίδα. Αυτές οι πολιτικές πρακτικά μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με αυτά τα δεδομένα:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ότι η σχέση ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό πρέπει να αποκατασταθεί. Η καρδιά της ιατρικής είναι αυτή ακριβώς η σχέση, που επιτρέπει στους γιατρούς να καταλαβαίνουν τους ασθενείς και την κατάστασή τους, να διαμορφώνουν θεραπείες με τις καλύτερες πιθανότητας επιτυχίας, ενόσω ο ασθενής είναι ενεργητικός μέτοχος στη θεραπεία του.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις στην ιατρική πρακτική και στη σχέση γιατρού – ασθενούς πρέπει να σταματήσει. Οι γιατροί και όλοι όσοι προσφέρουν φροντίδα υγείας πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν την τέχνη και την επιστήμη της ιατρικής χωρίς τον φόβο τιμωρίας, λογοκρισίας, λασπολογίας εναντίον τους, πειθαρχικών διώξεων, ακύρωσης της άδειάς τους, απώλειας της ασφαλιστικής τους κάλυψης, χωρίς να ανακατεύονται κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμοί – που μας εμποδίζουν ακόμα περισσότερο να φροντίζουμε όσους έχουν ανάγκη. Περισσότερο από ποτέ το δικαίωμα και η δυνατότητα της ανταλλαγής αντικειμενικών επιστημονικών ευρημάτων που επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση της ασθένειας πρέπει να προστατευτούν.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ότι οι γιατροί πρέπει να προστατέψουμε το δικαίωμά μας να συνταγογραφούμε θεραπείες, τηρώντας την αρχή ΠΡΩΤ’ ΑΠ ΟΛΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΒΛΑΒΗ. Δεν πρέπει να απαγορεύεται στους γιατρούς να συνταγογραφούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτές οι απαγορεύσεις συνεχίζουν να προκαλούν αχρείαστη αρρώστια και θάνατο. Το δικαίωμα των ασθενών να επιλέγουν θεραπεία αφού πρώτα ενημερωθούν πλήρως για τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε επιλογής, πρέπει να αποκατασταθεί.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να καλέσουμε τους γιατρούς όλου του κόσμου και όλους τους παρόχους φροντίδας υγείας να ενωθούν μαζί μας στον ευγενή αγώνα να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό των ιατρικών πράξεων.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να καλέσουμε τους επιστήμονες όλου του κόσμου  που κάνουν βιοϊατρικές έρευνες και υπηρετούν τις υψηλότερες ηθικές και δεοντολογικές προδιαγραφές, να επιμείνουν στη δυνατότητά τους να πραγματοποιούν και να δημοσιοποιούν αντικειμενικές, εμπειρικές έρευνες χωρίς τον φόβο των αντιποίνων στην υπόληψη, στην καριέρα και στην ζωή τους.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να προσκαλέσουμε τους ασθενείς που πιστεύουν στη σημασία της σχέσης γιατρού – ασθενούς και στη δυνατότητά τους να είναι ενεργητικοί συμμέτοχοι στη θεραπεία τους, να απαιτήσουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα βασισμένη στην επιστήμη.

Comments are closed.