UFO

Δευτέρα 24 Μάη>> Μπορεί να μην σας νοιάζει (ακόμα)… Αλλά σε λίγες ημέρες (στις αρχές του Ιούνη λένε) θέμα παγκόσμιας συζήτησης θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του Joνυσταλεάν ότι υπάρχουν «άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα» που έχουν εντοπιστεί, κατά καιρούς, απ’ τον αμερικανικό στρατό. Οι ανακοινώσεις, με κάθε επισημότητα, θα περιοριστούν σ’ αυτήν την παραδοχή· «στενές επαφές 3ου τύπου» δεν θα αναφερθούν…

Το ζήτημα έχει αξία, και όχι βέβαια για το αν υπάρχουν ή όχι «εξωγήινοι». Έχει ενδιαφέρον επειδή, μετά από δεκαετίες άρνησης, τους τελευταίους μήνες ο αμερικανικός στρατός διαρρέει συστηματικά στοιχεία (κυρίως λήψεις ραντάρ) που εμφανίζουν διάφορες κουκίδες ή μουτζούρες «άγνωστης ταυτότητας», είτε ιπτάμενες είτε ακόμα και βυθιζόμενες στη θάλασσα. Κι αυτό γίνεται σκόπιμα και πάντως όχι εξαιτίας κάποιας «κρίσης ειλικρίνειας», ούτε επειδή οι φανατικοί ufoλόγοι έγιναν ισχυρό λόμπι και στρίμωξαν το αμερικανικό κράτος.

Τι επιδιώκεται, λοιπόν, μέσω αυτής της επίσημης υποδαύλισης της φαντασίας (και της παράνοιας) των γήινων; Τίνος ψυχολογικού πολέμου είναι μέρος αυτές οι «αποκαλύψεις»; Ομολογούμε ότι δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση προς το παρόν· μόνο υποψίες. Η πιο απλή αφορά τον εύκολο και αποδοτικό αντιπερισπασμό σε βάρος του αμερικάνικου (και όχι μόνο…) πόπολου. Υπάρχει, επίσης, και η στρατιωτικοποίηση του κοντινού (στη γη) διαστήματος, όπου η Ουάσιγκτον δεν είναι σίγουρη αν έχει υπεροπλία ή (αν την έχει) για πόσο καιρό θα την κρατήσει, ειδικά εφόσον Μόσχα και Πεκίνο έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν και σ’ αυτόν τον τομέα. Προφανώς το «εξοπλιζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τους εξωγήινους» θα είναι γελοίο· αλλά δεν είναι η πρώτη γελοιότητα που αποκτάει κοινό (και κονδύλια) στις μέρες μας. Τέλος είναι πιθανό να αναπτυχθεί μια παραφιλολογία ότι αυτά τα εντοπισμένα “ufo” είναι μάλλον μυστικά όπλα της Μόσχας ή/και του Πεκίνου, οπότε θα χρειαστεί μια γενναία «εθνική προσπάθεια» (και οι αναγκαίες θυσίες) των αμερικάνων για να αντιμετωπιστεί αυτός ο θανάσιμος τεχνολογικός κίνδυνος.

Μιλώντας με πικρή ειρωνία: αν οι τεχνοεπιστήμες «πρέπει» να τυλιχτούν μ’ ένα πέπλο ιερότητας (η υγιεινιστική τρομοεκστρατεία έχει δουλέψει καλά και σ’ αυτό…) τότε ένας «κίνδυνος από ψηλά» ή κάποιοι «ξένοι από μακριά» είναι ένα άλλοθι που μπορεί να αποδώσει.

Μπορεί να αποδώσει τέρατα επί της γης…

Comments are closed.