Όμορφα και σβέλτα…

Παρασκευή 12 Μάρτη. Ανταπόκριση απ’ τον βυθό των ημερών λοιπόν… Στο τρέχον τεύχος του cyborg (νο 20) θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει μεταξύ άλλων (Blitzkrieg: η γρήγορη επέλαση των καπιταλιστικών μηχανών):

… Αν στο βιοτεχνολογικό τμήμα του πυρήνα της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας βρίσκεται ένα «τεχνολογικό άλμα» της βιομηχανίας της υγείας, με την γενικευμένη υιοθέτηση μεθόδων που ως ένα χρόνο πριν θα απορρίπτονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα σαν επικίνδυνες και ανήθικες, υπάρχει ένα ακόμα τμήμα στον ίδιο πυρήνα, πιο «πολιτικό»: η ισοπέδωση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων που δημιουργήθηκαν ιστορικά για να προστατεύουν την δημόσια υγεία… από τους σωτήρες της.

… Η ταχύτητα που χάρη στην τεχνολογία εμφανίζεται στους υπηκόοους σαν θεραπεία, γίνεται αποδεκτή απ’ αυτούς σαν απόδειξη της φροντίδας. Τόσο απ’ την μεριά του κράτους, όσο και απ’ την μεριά των καπιταλιστικών εταιρειών. Αλλά ισχύει το ακριβώς αντίθετο: η ταχύτητα αφορά την συντόμευση του χρόνου κυκλοφορίας των εμπορευμάτων γενικά και των εμπορευμάτων της βιομηχανίας της υγείας ειδικά· η ταχύτητα είναι «ανάγκη» της κερδοφορίας, της συσσώρευσης, της πραγματοποίησης της υπεραξίας πριν και πάνω από όλα!

Αλλά αυτή η «χρυσή ταχύτητα» στη διαμόρφωση «επιτακτικών αναγκών» στην ανελαστική «αγορά φαρμάκου» όσο και στην κάλυψή τους, ταχύτητα που έχει γίνει σχεδόν ακαριαία χάρη στους δημαγωγούς / προπαγανδιστικούς μηχανισμούς απ’την μια μεριά και ορισμένα απ’ τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γενετικής μηχανικής απ’ την άλλη, σκοντάφτει πάνω σε δομές ελέγχου ενός αιώνα. Αργόσυρτους, «γραφειοκρατικούς»… Θα ήταν προτιμότερο στον καπιταλιστικό 21ο αιώνα είτε να παραμεριστούν επίσημα είτε να γίνουν διακοσμητικές αυτές οι δομές.

Πράγματι, βρίσκονται πολύ κοντά στη δεύτερη εκδοχή…

Το cyborg κυκλοφόρησε στις 20 Φλεβάρη… Τα πιο πάνω αποδείχθηκαν πρόβλεψη μόλις 2 ημερών (ωστόσο πρόβλεψη!) Στις 22 Φλεβάρη ο διάσημος αμερικανικός FDA εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία επεκτείνει την “άδεια επείγουσας χρήσης” των “πειραματικών εμβολίων” που θα έχουν τροποποιηθεί για να αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις, χωρίς να απαιτείται έρευνα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν άμεσα, αρκεί οι φαρμακομαφίες να φωνάξουν “Εύρηκα! Εύρηκα!”

Λίγες ημέρες μετά, στις 4 – 5 Μάρτη, η “υγιεινιστική συμμαχία” καναδά, ενωμένου βασιλείου, αυστραλίας, ελβετίας και σιγκαπούρης (ονόματι access, που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της έχει συσταθεί μεταξύ άλλων και για την προώθηση της γενετικής μηχανικής…) ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που έχουν πάρει ήδη έγκριση για τα “εμβόλιά” τους δεν χρειάζονται άλλη άδεια για να ρίξουν στην πιάτσα την “αναβάθμισή” τους… Αφού – όπως λέει η κοινή ανακοίνωση – αν έπρεπε να επανεξεταστούν θα “προκαλούνταν αξιοσημείωση καθυστέρηση… και ο κίνδυνος ο ιός να εξελιχθεί κι άλλο, κάνοντας εν δυνάμει την νέα εκδοχή ξεπερασμένη όταν θα εγκρινόταν”…

Πειστικό το κόλπο… Οι εταιρείες, οι μηχανές και οι επιχειρήσεις του καπιταλισμού δεν λαχανιάζουν καθώς αναμετριούνται μεταξύ τους… Όχι, ξεχάστε τέτοιες άθλιες, εγκληματικές σκέψεις! Λαχανιάζουν τρέχοντας να προλάβουν την “φύση”…. τους μοχθηρούς ιούς, που μεταλλάσσονται όπως και όποτε γουστάρουν, και απειλούν να ξεχαρβαλώσουν τα πάντα! Καταλάβατε;

Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε… Δυστυχώς – και ποιός στ’ αλήθεια καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό και, ακόμα, πόσο εύκολα δίνεται ένα ακόμα γερό πισώπλατο κτύπημα σ’ αυτό που προ covid λεγόταν «δημόσια υγεία»; Είναι ένα ακόμα βήμα, ένα βήμα «πιλότος»: η access ετοιμάζεται να δώσει ελευθέρας και σε όλα τα καινούργια «εμβόλια» γρίπης, με τα ίδια πάνω κάτω επιχειρήματα.

Εννοείται ότι θα υπάρξει συνέχεια και αναβάθμιση της τακτικής: τα «μαστόδοντα» των ελεγκτικών μηχανισμών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων πετιούνται στη γωνία, είναι ήδη διακοσμητικά. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι δυτικές φαρμακομαφίες όχι μόνο «λύνουν τα χέρια» τους γενικά, αλλά αξιοποιούν στη συγκεκριμένη συγκυρία ειδικά τις μεταλλάξεις (για τις οποίες κινδυνολογούν ασύστολα…) για να υπερφαλαγγίσουν τους rivals τους, δηλαδή την Μόσχα και το Πεκίνο (αλλά και την Αβάνα, το Νέο Δελχί) πουλώντας το παραμύθι πως διαθέτουν πάντα «αξιόμαχη τεχνολογία»…

Η δική μας συνταγή είναι updated! Η δική σας; Σκέτη αρχαιολογία!! Χαιρόμαστε, είστε πολύ αργοί για να μας συναγωνιστείτε…

Comments are closed.