Οι ξένοι φταίνε!

Κυριακή 21 Φλεβάρη. «Θα μας κάνετε κόκκινους; Όχι βέβαια!!!» Ο βετεράνος (10 χρόνια δήμαρχος Μετσόβου και 20 χρόνια νομάρχης και περιφερειάρχης Ιωαννίνων) Καχριμάνης ύψωσε το ανάστημά του!

Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της περιφεριακής ενότητας Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο,  οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Βαρύ το θέμα! Πρώτον επειδή προκύπτει πως “οι ξένοι (και μάλιστα οι “αλβανοί”) μας παίρνουν τις κλίνες”! Δεύτερον προκύπτει ότι αυτοί οι “ξένοι” (και μάλιστα οι “αλβανοί”) χαλάνε τα νούμερά μας! Τρίτον και σα συνέπεια των δύο προηγούμενων φταίνε για τις απαγορεύσεις που μπορεί να μας επιβληθούν!…

Δεν είναι ρητά “προτροπή σε πράξεις βίας”… Είναι έμμεσα. Αν επρόκειτο ο βετεράνος της τοπικής εξουσίας να πείσει τους ανώτερούς του στην Αθήνα ότι δεν χρειάζονται καθολικές απαγορεύσεις, θα ήταν αρκετό να τους τα πει τηλεφωνικά. Η έκδοση / δημοσιοποίηση επίσημης ανακοίνωσης απευθύνεται πολύ λιγότερο στην κεντρική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο στους ψηφόφορους του και στο τοπικό κοινό. Είναι διαφορετικού είδους εργαλείο: καναλιζάρει τις όποιες εύλογες αντιδράσεις των ντόπιων στις απαγορεύσεις και (ή ακόμα κυρίως) προς αυτούς τους “ξένους” βαφτίζοντάς τους σε αιτία (των απαγορεύσεων).

Δεν υποδαυλίζει άραγε αυτή η τακτική το ρατσιστικό μίσος; Το υποδαυλίζει… Δεν το καταλαβαίνει ο βετεράνος; Το καταλαβαίνει – χαζός δεν είναι…

Comments are closed.