Να ξαναοριστεί το κρέας!

Τετάρτη 17 Φλεβάρη. Καλά τα νέα για τους vegeterian και τους αντισπισιστές· αν και θα πρέπει να κοντοσταθούν και να εκτιμήσουν καλά την κατάσταση, για να μην γίνουν θέλοντας και μη ουρά της «ριζικής αναδιάρθρωσης της διατροφής του πλανήτη», δηλαδή των αφεντικών που την προωθούν (τα λέγαμε χτες).

Όπως είναι γνωστό τα μοσχάρια κλάνουν· και βγάζουν μεθάνιο. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει, αλλά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί (για να μην συμβούν οι βιβλικές καταστροφές που έρχονται…) πέρα απ’ τα υπόλοιπα, είτε να σταματήσουν τα μοσχάρια να κλάνουν (πράγμα δύσκολο…) είτε να σταματήσει η βιομηχανική καλλιέργειά τους (μέχρις ότου αποκαλυφθεί ότι κλάνουν μεθάνιο και οι άγριες νυχτερίδες, οπότε θα μπούμε σε νέους κινδύνους και νέους αγώνες). Το να σταματήσει η εκτροφή βοοειδών είναι μια καλή ιδέα (εκεί μπαίνουν, αν δεν προσέξουν, σαν back vocals οι vegeterian και οι αντισπισιστές) αλλά οπωσδήποτε ανάγκη κρέατος για φαγητό θα συνεχίσει να υπάρχει – οι άθλιοι σαρκοφάγοι δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν στον πλανήτη (και η ασταμάτητη μηχανή ανήκει σ’ αυτό το ποταπό είδος, ας μην κρυβόμαστε).

Τι θα γίνει λοιπόν για να σωθεί ο πλανήτης; Την απάντηση την έχει (δεν το περιμένατε; χμμμμ… ) ο κυρ Βασίλης, ο Άρχοντας Θυρών και Παραθύρων! Ο κυρ Βασίλης, το έχουμε εξηγήσει, είναι ένας διάσημος «μπροστινός» του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος, κάτι σαν υφυπουργός προπαγάνδας ή εκπρόσωπος τύπου της εξελισσόμενης πραξικοπηματικής και βίαιης μετάβασης προς την καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Είναι, δε, πολυπράγμων επειδή το σύμπλεγμα είναι ιμπεριαλιστικό πάνω (και ενάντια) στο κοινωνικό εργοστάσιο.

Τώρα: είτε επειδή (το σύμπλεγμα) θεωρεί ότι πέτυχε ό,τι μπορούσε να πετύχει με την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία, είτε επειδή έχει απογοητευτεί (χωρίς να το φωνάζει) ο μπροστινός κυρ Βασίλης το έχει ρίξει τελευταία στην «κλιματική αλλαγή». Διαφημίζει το πρόσφατο βιβλίο που έγραψε (δηλαδή: του έγραψαν…) How to Avoid a Climate Disaster (θα κυκλοφορήσει την άλλη βδομάδα).

Συνεντευξιαζόμενος στις 14 Φλεβάρη με την επιθέωρηση του MIT (που, κατά πάσα πιθανότητα, εξελίσσεται σε γιάφκα αεροφάγων…) ρωτήθηκε και γι’ αυτό το ζόρικο θέμα. Όπως πάντα σε αποκλειστικότητα η ασταμάτητη μηχανή μεταφέρει τα αποσπάσματα· και ανάβει τα αίματα (όσο ακόμα υπάρχουν τέτοια…):

Ερώτηση: Στο βιβλίο σας καλύπτετε μια μεγάλη γκάμα τομέων που είναι δύσκολο να λυθούν. Εκείνος που μου είναι ο πιο δύσκολος να τον πιάσω είναι τα τρόφιμα. Η κλίμακα είναι μαζική. Δεν έχουμε ξεκινήσει καν. Δεν έχουμε εναλλακτικές για να μειώσουμε εντελώς τις εν δυνάμει υψηλές εκπομπές απ’ το κλάσιμο των κοπαδιών και τα λιπάσματα. Πόσο αισιόδοξος είστε σε σχέση με την αγροτική παραγωγή;

Απάντηση: Υπάρχουν εταιρείες, όπως μια που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της Breakthrough Energy Ventures [μαγαζί που έφτιαξε ο κυρ Βασίλης και οι φίλοι του το 2015…] που λέγεται Pivot Bio [βιοτεχνολογική….] που μειώνει αξιοσημείωτα το λίπασμα που χρειάζεσαι…. Αλλά η δυνατότητα να βελτιώσουμε την φωτοσύνθεση και τον μεταβολισμό του αζώτου δεν τραβάει πολλές επενδύσεις.

Σε σχέση με τα ζώα, είναι δύσκολο. Υπάρχουν όλα αυτά τα πράγματα όταν να ταΐζουμε με διαφορετικές ύλες, όπως αυτό το συστατικό [χημικό πρόσθετο ζωϊκών τροφών της ολλανδικής χημικής βιομηχανίας DSM] που σου δίνει 20% μείωση στις εκπομπές μεθανίου. Αλλά δυστυχώς αυτά τα βακτηρίδια (στο πεπτικό τους σύστημα, που παράγουν το μεθάνιο) είναι απαραίτητος παράγοντας της διάσπασης του χορταριού. Οπότε δεν ξέρω αν υπάρχει μια φυσική προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα. Φοβάμε ότι οι συνθετικές πρωτεΐνες είναι απαραίτητες, τουλάχιστον σε σχέση με το βοδινό.

Τώρα υπάρχουν αυτοί οι τύποι της Memphis Meats [καλιφορνέζικη βιοτεχνολογική που φτιάχνει ζωϊκές πρωτεΐνες από βακτήρια και τις σερβίρει σαν κρέας – πρόσφατα πήρε άδεια να πουλάει στη Σιγκαπούρη…] που κάνουν αυτή τη δουλειά σε επίπεδο κυττάρου – δεν ξέρω όμως αν θα είναι οικονομική λύση. Αλλά η Impossible1 και η Beyond2 έχουν έναν οδικό χάρτη, έναν ποιοτικό οδικό χάρτη, και έναν χάρτη κόστους, που τις κάνει εντελώς ανταγωνιστικές.3

Όσο για την κλίμακα, δεν αντιπροσωπεύουν παραπάνω απ’ το 1% της αγοράς κρέατος στον κόσμο, αλλά προχωρούν. Και η Breakthrough Energy έχει κάνει 4 διαφορετικές επενδύσεις σ’ αυτόν τον τομέα για να τον κάνει πιο αποτελεσματικό… Λέω ότι βλέπω τον δρόμο. Αλλά έχεις δίκιο το ότι το να πούμε στον κόσμο «αγελάδες τέλος» θα είναι πολιτικά μια μη δημοφιλής προσέγγιση στο θέμα.

… Για την Αφρική και άλλα φτωχά κράτη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γενετική μηχανική στα ζώα για να αυξήσουμε σημαντικά την ποσότητα του βοδινού ανά εκπομπή διοξειδίου. Στο αμερικανικό ζωϊκό κεφάλαιο, επειδή είναι τόσο παραγωγικό, οι εκπομπές ανά κιλό βοδινού είναι πολύ λιγότερες απ’ τις εκπομπές ανά κιλό βοδινού της Αφρικής. Και σαν μέρος της δουλειάς του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, παίρνουμε τα καλά του αφρικανικού ζωϊκού κεφαλαίου, το γεγονός δηλαδή ότι αντέχει στη ζέστη, και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την χαμηλή παραγωγικότητά του σε κρέας και γάλα στα επίπεδα των καλύτερων αμερικανικών γραμμών παραγωγής μοσχαριού.

Οπότε όχι, δεν είμαι της γνώμης ότι οι φτωχότερες 80 χώρες θα πρέπει να τρώνε συνθετικό κρέας. Είμαι της γνώμης ότι όλες οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μετακινηθούν 100% στο συνθετικό βοδινό. Θα συνηθίσουν στην διαφορετική γεύση, και οι κατασκευαστές λένε ότι θα την βελτιώσουν με τον καιρό. Αλλά το όφελος της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα είναι αρκετό για να επιδιώξουμε μια αλλαγή στις συνήθειες των ανθρώπων ή κάποιο είδος κρατικής ρύθμισης για να αλλάξει η κατεύθυνση της ζήτησης σε κρέας….

Αλλά υπάρχουν ακόμα εμπόδια. Ξέρετε, είναι όλες αυτές οι νομοθεσίες που λένε ότι πρέπει να γράφει στη συσκευασία πως είναι εργαστηριακά σκουπίδια. Δεν μας αφήνουν να το πούμε βοδινό.

1 – Η Imposible Foods, καλιφορνέζικη βιοχημική / βιοτεχνολογική που φτιάχτηκε το 2011, παράγει “σανκρέας” από γενετικά τροποποιημένους ζυμομήκυτες, και το πουλάει σε 10.000 μεγαλομπακάλικα στις ηπα σαν burger… – έχει τον μετριοπαθή στόχο να αντικατασταθεί ως το 2035 παγκόσμια η «πιο καταστροφική τεχνολογία, η εκτροφή ζώων»…

2 – Η Beyond meat, καλιφορνέζικη επίσης, απ’ το 2009, παράγει «σανκρέας» με ένα μίγμα φυτικών πρωτεϊνών, αμύλου, λεκιθίνης και άλλων συστατικών που αρωματίζονται για να θυμίζουν μοσχάρι ή χοιρινό… Πουλάει την παραγωγή της με μορφή μπιφτεκιών ή λουκάνικων σε 30.000 μεγαλομπακάλικα στις ηπα, ενώ κάνει και εξαγωγές, κυρίως στην κίνα…

3 – Αχρείαστο να το πούμε, αλλά και οι δύο έχουν χρηματοδοτηθεί από μαγαζιά του κυρ Βασίλη και των φίλων του…

Comments are closed.