Οι ιοί μεταλλάσονται – οι τακτικές όχι!

Πέμπτη 28 Γενάρη. Νωρίς το περασμένο φθινόπωρο είχαμε κάνει την εκτίμηση ότι οι βιτρίνες του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος θα εφεύρουν έναν covid κίνδυνο plus, προκειμένου να ανανεώσουν την «νομιμοποίηση» των πραξικοπημάτων. Θεωρούσαμε πιθανή την εφεύρεση εκείνου που ονομάστηκε «διδυμία», της απειλής covid + κάποιου ιού γρίπης.

Ακόμα κι αν υπήρχε στο μυαλό των ειδικών, ήταν (τελικά) πρακτικά αδύνατο: οι όποιες επιπλοκές της όποιας γρίπης χρεώνονται στην κοινή δεξαμενή, η γρίπη έχει εξαφανιστεί απ’ τον πλανήτη, συνεπώς αν έπρεπε να εμφανιστεί γριπικό θανατόμετρο θα αφαιρούσε νούμερα απ’ το covid θανατόμετρο. Ηθικό δίδαγμα: η δημιουργική λογιστική θανάτου πρέπει να στέκει… λογιστικά!

Είχαμε υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «κάτι άλλο θα σκεφτούν» – χωρίς να είμαστε σίγουροι τι. Και ιδού: η «αγγλική» (και η «νοτιοαφρικάνικη») μετάλλαξη του τσαχπίνη… Ωωωωω!

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά δεν είναι η πρώτη μετάλλαξη του τσαχπίνη εδώ και σχεδόν 12 μήνες! Είναι η πεντηκοστή πρώτη, και μπορεί να λέμε λίγες. Οι ιοί μεταλλάσσονται, είναι μέρος της ύπαρξής τους. Οι ιοί της γρίπης κάνουν το ίδιο – χωρίς να γίνονται «πρωτοσέλιδα».

Όμως τώρα οι «κακές ειδήσεις» είναι τόσο χοντροκομμένα φτιαγμένες, ώστε η πειστικότητά τους βασίζεται στην άγνοια· στις μάζες των ignorants. Είναι κοινοποπία όμως μεταξύ των ιολόγων: η φονικότητα ενός ιού είναι αντίστροφα ανάλογη της μεταδοτικότητάς του· ή η μεταδοτικότητα είναι αντίστροφα ανάλογη της φονικότητάς του. Γιατί συμβαίνει έτσι (και μόνον έτσι); Σαν ζωντανοί οργανισμοί οι ιοί «θέλουν» (η απόδοση θέλησης είναι ανθρωποκεντρική, αλλά την κάνουμε για να συνεννοηθούμε) ένα μόνο πράγμα: να πολλαπλασιάζονται. Το να πεθαίνουν οι ξενιστές τους (: οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί που οι ιοί χρησιμοποιούν σαν … μεταφορείς) δεν τους είναι απλά αδιάφορο· τους είναι εχθρικό. Όσο περισσότερο πεθαίνουν οι ξενιστές ενός ιού τόσο δυσκολότερο είναι να τον μεταδώσουν· άρα περιορίζεται σημαντικά το μοναδικό ζητούμενο του ζωντανού οργανισμού / ιού, ο πολλαπλασιασμός του. Αυτό είναι τόσο κοινότοπο δεδομένο όσο … ο sars: προκαλούσε αναλογικά περισσότερες επιπλοκές (και θανάτους) στο είδος μας, με αποτέλεσμα να μεταδοθεί πολύ λίγο. (Ο sars ανήκει στο ίδιο σόι κορονοϊών με τον sars-cov-2…)

Οι μεταλλάξεις λοιπόν υπηρετούν έναν βασικό σκοπό: την διευκόλυνση του πολλαπλασιασμού κάθε ιού, δηλαδή την ευκολία μετάδοσής του· και καθόλου την αύξηση της φονικότητάς του! Απ’ τις τουλάχιστον 50 ως τώρα μεταλλάξεις του covid που έχουν εντοπιστεί, όλες υπηρετούσαν, περισσότερο ή λιγότερο, στα τυφλά, αυτόν τον ένα και μοναδικό σκοπό. Τί έγινε μ’ αυτήν την 51η ή 52η ή όποια θέση έχει στη λίστα;

Τίποτα! Το πιο πιθανό είναι ότι έχοντας εξασφαλίσει μια καλή (και χωρίς συνέπειες στη συντριπτική πλειονότητα όσων κολάνε) μεταδοτικότητα ο covid εξελίσσεται σε ακόμα πιο mild αλλά και «άνετες στην κυκλοφορία» εκδοχές. Αυτό το ξέρουν όχι μόνο οι ιολόγοι αλλά και οι ιερείς της τρομοεκστρατείας. Για να μην διακυνδυνέψουν την απόλυτη γελοιοποίηση έχουν αναθέσει στους αρμόδιους (τους δημαγωγούς) να διασπείρουν τις φήμες περί «νέου κινδύνου / νέας απειλής» απ’ τον «μεταλλαγμένο». Γιατί είναι πιο επικίνδυνος; Για λογιστικούς λόγους! Αν μεταδίδεται ευκολότερα (αλλά υπάρχει κάτι «ευκολότερο» από πριν όπου όλος ο πλανήτης ήταν με το ένα πόδι στον τάφο;) και κολάνε περισσότεροι (έτσι πάει η δημαγωγία) θα πεθάνουν περισσότεροι… Ε;

Βγαλμένη απ’ την αριθμητική του δημοτικού, αυτή η ανανέωση της τρομοεκστρατείας έρχεται την κατάλληλη στιγμή! Γιατί; Οι δυσκολίες (και τα ψέμματα) των φαρμακο-μαφιών και των ceo τους, ή – πιο σωστά – οι ασυνέχειες ανάμεσα στην «πολιτική» και στην βιομηχανία του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, απειλούν να καταστρέψουν όλο το οικοδόμημα της «σωτηρίας» μέσω γενετικής μηχανικής, εξαντλώντας την υπομονή (και την ευπιστία) των υπηκόων.

Οπότε χρειάζεται επειγόντως η ανανέωση της τρομοεκστρατείας, των πραξικοπημάτων, των απαγορεύσεων – παρότι αυτά είναι κυρίως που προκαλούν όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό και αντιδράσεις. Όμως, όπως απέδειξε το «πρώτο κύμα» της τρομοεκστρατείας την περασμένη άνοιξη, η μόνη πολιτική που μπορούν να ασκήσουν τα κράτη για λογαριασμό του βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος με συμπαγή τρόπο, χωρίς «εσωτερικές αντιφάσεις», είναι η καταστολή. Είναι, φυσικά, και η πιο αντιπαραγωγική τακτική με την έννοια της μετάβασης στα επόμενα (και πιο κερδοφόρα από πολλές απόψεις) στάδια· ένα «πάγωμα», και εν προκειμένω, αρχές του 2021, ένα «πισωγύρισμα» σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Όμως φαίνεται ότι δεν υπάρχουν περισσότερα όπλα στη φαρέτρα των δυναμικών αφεντικών και των πολιτικών βιτρινών τους! Αν απ’ την μια μεριά αδυνατούν να «σώσουν τον κόσμο» άμεσα για πολύ πρακτικούς λόγους και απ’ την άλλη μεριά μεγάλα τμήματα των υπηκόων βλέπουν τα νεύρα τους κουρέλια, δεν υπάρχει άλλη «λύση» διαχείρισης εκτός απ’ την …. αρχική! Το κουτάκι νο 1!… Ξανά μαζικές απαγορεύσεις· και τα λοιπά. (Αυτά ενόσω οι ανταγωνιστές…. χορεύουν…)

Είναι ολοφάνερη (για εμάς…) η αδυναμία της δεδομένης στρατηγικής στόχευσης των αφεντικών του δυτικού βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικου συμπλέγματος να βρει την αποτελεσματική αλληλουχία κάποιων τακτικών βημάτων της. Οι στόχοι τους είναι δηλωμένοι ξανά και ξανά· το πως θα φτάσουν όμως σ’ αυτούς είναι ποτισμένο με τόση έπαρση, αλαζονεία και ψέμματα, ώστε καταντάει α-λειτουργικό σε διάφορες πλευρές του. (Είναι ο φόβος κάθε στρατηγού ή κάθε προπονητή: στα χαρτιά όλα είναι κατ’ ευχήν· όμως στο πραγματικό πεδίο της μάχης δεν βγαίνουν… Αναγκαστικά γίνονται διαρκώς μπαλώματα, μπαλώματα πάνω σε μπαλώματα, κ.ο.κ.).

Τα πέρα-δώθε και τα μπρος-πίσω θα καταγραφούν τελικά απ’ τους ιστορικούς του μέλλοντος σαν «επιτάφιος θρήνος» ενός συγκεκριμένου μοντέλου καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας – αλλά τα έξοδα είναι (και θα είναι) εντελώς δικά μας!

Αυτά ο covid δεν τα ξέρει. Ούτε οι μεταλλάξεις του. Κρίμα…

(φωτογραφία: Η ανανεωμένη τρομοεκστρατεία α λα βρετανικά. Ανακοίνωση στον σταθμό King Cross του Λονδίνου…)

Comments are closed.