100%… (1)

Πέμπτη 19 Νοέμβρη. Ο επιπόλαιος (και κατά πάρα πιθανότατα φίλος της καραντίνας) θα τα χαρακτηρίσει “παράπλευρες συνέπειες” της φονικής πανδημίας (έτσι την θεωρεί πάντα)· μια απόδειξη του πως οι καιροσκόποι της εξουσίας “αρπάζουν τις ευκαιρίες”: διάφορα πρωτοκοσμικά κράτη κινούνται όλο και πιο φανερά υπέρ της επισημοποίησης της κατάργησης των τυπικών συνταγμάτων τους· πιο σωστά για την “ριζική τροποποίηση” εκείνων των υπολειμμάτων τους που επέμεναν θα θυμίζουν ότι αυτά τα συντάγματα είχαν μια κάποια “δημοκρατική”, αστική προέλευση. Σε όλες τις περιπτώσεις η συγκυρία (και ορισμένες φορές η δικαιολογία) είναι η “σωστή αντιμετώπιση του covid” (και τα «διδάγματα» ως τώρα, για τις εξουσίες).

Αλλά δεν είναι «άρπαγμα της ευκαιρίας»! Είναι μεθόδευση! Κι απ’ την αρχή τέτοια ήταν.

Ας ξεκινήσουμε απ’ το Joνυσταλεάν. Ο αγαπημένος των ελλήνων νυσταλέος Jo υποστηρίζει ότι το πρώτο άρθρο του αμερικανικού συντάγματος (άρθρο φτιαγμένο σε μετεπαναστατικές συνθήκες!) που κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση οποιασδήποτε γνώμης και θεωρείται απ’ τους ακρογωνιαίους λίθους του αμερικανικού θεσμικού φιλελευθερισμού που απαγορεύει κάθε είδους λογοκρισία, κάθε θρησκευτική διάκριση κλπ, αυτό λοιπόν το first amendment είναι ξεπερασμένο… Η αλήθεια είναι ότι αυτή η «προσέγγιση» έχει ξεκινήσει απ’ τον Obama, δηλαδή χρόνια πριν τον covid!! Η σοφία για τον ξεπερασμένο χαρακτήρα και την επικινδυνότητα αυτού του πρώτου άρθρου βασίζεται στην παρατήρηση ότι «φτιάχτηκε όταν δεν υπήρχαν social media… αλλά τώρα πια τα ψέμματα έχουν αποκτήσει μακρύτερα ποδάρια». Οπότε; Οπότε, τώρα που διακυβεύεται η αποδοχή των εμβολίων πρέπει το κράτος (αντί για τις ιδιωτικές εταιρείες τύπου facebook, twitter κλπ, που «παλεύουν να σώσουν την αλήθεια» μόνες τους αλλά έχουν και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα) να κόψει αυτά τα ποδάρια…. Ενδεχομένως, κάποια στιγμή, φτιάχνοντας ένα «υπουργείο αλήθειας». Στελεχωμένο από διάφορους εγκάθετους facts checkers…

Είναι οργουελιανό, αλλά κυρίως είναι κρατικό / καπιταλιστικό. Για να γίνουν τα επίσημα ψέμματα δεκτά σαν αλήθεια, πρέπει να κοπούν όχι μόνο τα υπόλοιπα, ανεπίσημα ψέμματα αλλά (κυρίως) κάθε τεκμηριωμένη κριτική στις εξουσίες· με την κατηγορία του ψέμματος. Κάποιος θα παρατηρήσει πως τέτοια ήταν τα προβλήματα των αφεντικών και σ’ άλλους εξουσιαστικούς καιρούς· πράγμα που ισχύει. Όμως μόνο υπό τον πέπλο της μαζικής «φροντίδας υγείας» (απ’ τα αφεντικά του τύπου που βιώνουμε) απλώθηκε και χωνεύτηκε αυτή η επιχείρηση τρομο-κινητοποίησης των πληθυσμών ώστε να αβαντάρουν (μερικές φορές μανιασμένα) τα επίσημα ψέμματα / καθεστωτικές «αλήθειες»! Θυμίζουμε το Event 201: έγκαιρα, το φθινόπωρο του 2019, το ζήτημα του ελέγχου της «πληροφόρησης» αναγγέλθηκε σαν οργανικό τμήμα της «προστασίας και της θεραπείας των πληθυσμών».

Αυτό, λοιπόν, που λέει το επερχόμενο αμερικανικό γκουβέρνο είναι μεν χοντρό, αλλά είναι ακριβές: ΔΕΝ μπορεί πλέον ο καθένας να «λέει δημόσια ό,τι θέλει»! Και ΔΕΝ μπορεί επειδή «βλάπτει την υγεία των γύρω του», άρα είναι «κοινωνικά ανεύθυνος έως επικίνδυνος»… δηλαδή, σχεδόν, ένας «τζιχαντιστής»….

Αυτό το ΔΕΝ έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται.

Comments are closed.