Ο καπιταλισμός της σωτηρίας

Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Κάποιοι δημαγωγοί άρχισαν ακαριαία (τι έμπνευση!) να υποστηρίζουν ότι αφού έγινε γνωστός ο θάνατος του 28χρονου πειραματόζωου της AstraZeneca αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τιμιότητα και ειλικρίνεια εκ μέρους των φαρμακοβιομηχανιών (για τις έρευνές τους)… Οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε: αν κάτι είναι επικίνδυνο θα μας το πουν… (Ναι… Θα το στείλουν σε μήνυμα σε όλα τα κινητά…)

Ας αφήσουμε προς στιγμήν στην άκρη την ειλικρίνεια τόσο των φαρμακοβιομηχανιών όσο και των υπηρετών τους. Όλοι έχουν υπόψη τους την (αμερικανική) κατασκευάστρια αεροπλάνων boeing. To μοντέλο της 737 max το θυμούνται λιγότεροι. Αυτό το μοντέλο, στο οποίο εγκαταστάθηκαν high tech εφαρμογές ηλεκτρο/ρομποτικού πιλοταρίσματος, προκάλεσε εξ’ αρχής διαμαρτυρίες απ’ την μεριά επαγγελματιών πιλότων, τόσο εντός ηπα όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, καθώς τα συγκεκριμένα αεροπλάνα είχαν αρχίσει να πουλιούνται παγκόσμια από το 2017 και μετά. Ο αναβαθμισμένος αυτόματος πιλότος λειτουργούσε επικίνδυνα είπαν και ξαναείπαν. Το αυτί της boeing δεν ίδρωσε.

Έπρεπε να σκοτωθούν 189 άνθρωποι απ’ τον επικίνδυνο αυτοματισμό του 737 max στις 29 Οκτώβρη του 2018 και άλλοι 157 στις 10 Μάρτη του 2019, να αρχίσουν η μία μετά την άλλη διάφορες κρατικές υπηρεσίες να απαγορεύουν τις πτήσεις των 737 max, και επιπλέον να δημοσιοποιηθούν οι καταγγελίες δεκάδων πιλότων για να παραδεχθεί η boeing ότι υπάρχει σοβαρό, φονικό πρόβλημα στο high tech σύστημά της.

Μέχρι να αναγκαστεί να το παραδεχτεί έλεγε διάφορα ανάλογα μ’ αυτά που λέει η AstraZeneca (για το εμβόλιό της): ότι έφταιγαν οι πιλότοι για τις απότομες πτώσεις (και την συντριβή) των αεροπλάνων, ότι έκαναν λάθος χειρισμούς, και τα λοιπά. Για το επιχειρηματικό κτήνος boeing 346 δολοφονίες (γιατί περί δολοφονιών πρόκειται) ήταν το όριο που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι… Για τα επιχειρηματικά κτήνη των big pharma που σημαδεύουν δεκάδες εκατομύρια υπηκόων πόσο υπολογίζετε το όριο; Κάτω ή πάνω απ’ την θνητότητα του covid; Που θα σταθεί ο πήχυς της “ειλικρίνειας” και της “τιμιότητάς” τους άραγε;

Η ερώτηση είναι περιττή. Οι μηνύσεις που έχουν φάει για τις παρενέργειες παλιότερων κατορθωμάτων τους είναι τόσες πολλές ώστε δεν υπάρχει αμφιβολία: και 100 “αεροπλάνα κάποιας big pharma” να γκρεμοτσακιστούν, αυτή θα λέει ότι έφταιγαν οι πιλότοι…

(Οι εταιρείες αυτές έχουν εξασφαλίσει προκαταβολικά νομική ασυλία – μην το ξεχνάμε… Είναι τόσο ισχυρή εγκληματική οργάνωση ώστε μπορούν ακόμα κι αυτό…)

Comments are closed.