Βολιβία

Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Την είχε αναγνωρίσει; Όχι; Αυτό δεν είναι απλό λάθος! Είναι έγκλημα κατά της πατρίδας!!! Η Jeanine Anez, πρώην γερουσιαστής στη βολιβία και επί σχεδόν ένα χρόνο πολιτική βιτρίνα της χούντας που προσπάθησε να φέρει την βολιβία στην «πίσω αυλή» του ψοφιοκουναβιστάν, η ακροδεξιά κυρία Jeanine λοιπόν είναι παρελθόν – και θα λείπει αιώνια απ’ την συλλογή του ρημαδοΓου(αϊ)δοΝικόλα! Είναι δυνατόν; Όταν του ξεφεύγουν τέτοια ψοφίμια είναι αυτός γύπας να του εμπιστευτεί κανείς την εξωτερική πολιτική του ελλαδιστάν; Τι θα υπάρχει δίπλα στον Guaido αν όχι η κυρία Anez; Κρίμα! Θα αρχίσουμε να αμφιβάλουμε (ακόμα κι εμείς) για το ταλέντο του…

Η χούντα της βολιβίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκλογές μόλις 11 μήνες μετά την εγκαθίδρυσή της. Ήλπιζε ότι θα νικήσει; Δεν ξέρουμε. Έχασε πανηγυρικά καθώς το «κίνημα για τον σοσιαλισμό» (mas), το κόμμα του εξόριστου Evo Morales, με υποψήφιο τον Luis Arce, πρώην υπ.οικ. των κυβερνήσεων του Morales, κέρδισε εμφατικά απ’ τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές.

Τέλος καλό όλα καλά; Η χούντα κράτησε λίγο αλλά σκότωσε πολύ. Τα (μερικές φορές σοβαρά) λάθη του Morales πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού οι συμμαχίες των γηγενών πληβείων με το mas ανασυστάθηκαν εν όψει της αντίστασης αλλά και των εκλογών. Όμως δεν λύθηκαν όλα δια μαγείας. Τα κοινωνικά στρώματα και τα κρατικά / παρακρατικά κυκλώματα που στήριξαν το πραξικόπημα συνεχίζουν να υπάρχουν, και είναι άγνωστο τι θα κάνουν, ειδικά εφόσον (κανονικά) το τομάρι των τελευταίων κινδυνεύει σοβαρά.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην εμπειρία και στη σοφία της ριζοσπαστικής, ανταγωνιστικής βάσης στη βολιβία. Είτε είναι εργατική, είτε είναι οι κοινότητες των ιθαγενών. Ειδικά αν πάρουν πίσω αυτά που είχε αρχίσει να τους στερεί ο αλαζονικός πατερναλισμός της γραφειοκρατείας του mas πριν το πραξικόπημα. Το mas θα πρέπει να συνεχίσει την δουλειά του πιο ριζοσπαστικά. Ο Morales θα γυρίσει κι αυτός στη La Paz· αλλά ποτέ ξανά δεν θα πρέπει οι βολιβιάνοι να προδοθούν….

(Περισσότερα για την γνώμη μας επ’ αυτού στο Βολιβία, 27 Νοέμβρη 2019)

Comments are closed.