To mask or not?

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη. Οι οπαδοί του «η μάσκα σώζει ζωές», παρμένο από κάποιον δεκάλογο που έδωσε κάποιος θεός σε κάποιον προφήτη σε κάποιο όρος, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους υποχρεωμένους να παρουσιάσουν τις έγκυρες επιστημονικές έρευνες (αφού ορκίζονται στην επιστήμη…) που αποδεικνύουν την αλήθεια των ισχυρισμών τους. Όχι, δεν χρειάζονται τέτοιες πολυτέλειες. Είναι αρκετό το κύρος που τους προσφέρει το Θέαμα. Έτσι όταν ο αρχι-ιερέας της προσευχής των 6.00 λέει ότι τα σταγονίδια από ένα φτάρνισμα φτάνουν σε απόσταση 8 μέτρων (!!!) δεν κινδυνεύει (νομίζει…) θα θεωρηθεί γελοίος. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί πως όταν φτερνίζεται μια πεταλούδα στον Κίτρινο Ποταμό ξεσπάει τυφώνας στον Αμαζόνιο – απ’ τα «σταγονίδια»… Θα αναγορευόταν σε επιδημιολόγο του Χάους!

Η πιο πάνω έρευνα για τα «μη φαρμακευτικά μέσα» προστασίας απ’ την γρίπη (που αφορά επίσης τον covid-19) ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάη, και δεν σηκώνει αμφισβητήσεις για την επιστημονικότητά της. Και μόνο ότι δημοσιεύτηκε στο site των αμερικανικών cdc (το στρατηγείο της τρομοεκστρατείας στις ηπα) είναι αρκετό. Μεταφράζουμε δύο προτάσεις απ’ την περίληψη των πορισμάτων της έρευνας (ο τονισμός με bold δικός μας):

… Σ’ αυτήν την έρευνα κάνουμε μια επισκόπηση της βάσης των αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των μη φαρμακευτικών ατομικών μέσων προστασίας και των μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής εκτός νοσοκομείων, και μελετούμε την εν δυνάμει ενσωμάτωσή τους σε σχέδια της πανδημίας. Παρότι οι μηχανιστικές μελέτες υποστηρίζουν τα εν δυνάμει αποτελέσματα της υγιεινής των χεριών ή των μασκών προσώπου, τα στοιχεία από 14 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες έρευνες γι’ αυτά τα μέτρα δεν υποστηρίζουν κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα σε σχέση με την μετάδοση της εργαστηριακά διαπιστωμένης γρίπης. Ανάλογα βρήκαμε περιορισμένα στοιχεία αποτελεσματικότητας της βελτιωμένης [ατομικής] υγιεινής και της καθαριότητας στο περιβάλλον…

Κάποιος «φορτωμένος» θα μπορούσε να πάρει αυτήν την μετα-έρευνα καθώς και τις πρωτογενείς έρευνες που επισκόπησε, και να τις τρίψει στα μούτρα των τρομοκρατών ιερέων. Δεν είναι του τύπου μας κάτι τέτοιο, είμαστε ρεαλιστές. Σοβαρές μελέτες που να αποδεικνύουν (όχι να εικάζουν) την αποτελεσματικότητα των μασκών δεν υπάρχουν· υπάρχουν μόνο ηλεκτρονικά μοντέλα, με ό,τι σημαίνει κάτι τέτοιο. Η επίκληση της «επιστημοσύνης» στην απόδειξη της χρησιμότητας των μασκών είναι απλά, μόνο, και αποκλειστικά επίκληση στην «επιστημονικότητα» αυτών των ηλεκτρονικών μοντέλων (στα οποία, όπως σχολίασε κάποιος «σκατά βάζεις στο input, σκατά παίρνεις στο output!»). Τίποτα περισσότερο.

Απ’ αυτήν την άποψη, και επειδή ο δρόμος είναι μακρύς μπροστά μας, είναι χρήσιμο να ξέρουμε πως υπάρχει ακόμα κάποια ιατρική επιστήμη που κατάγεται από (συζητήσιμα μεν, υπαρκτά δε) ήθη, έθιμα και γνώσεις του παρελθόντος· και απ’ την άλλη υπάρχει «κάτι» που προσπαθεί τώρα να καθιερωθεί / επιβληθεί σαν ιατρική «επιστήμη», έχει σχέση μόνο με data και την ιδιοτέλεια στην αξιοποίησή τους, «έξυπνους αλγόριθμους» και μηχανικούς προγραμματισμού, υπολογιστική μεταφυσική και φυσική βία – και είναι αδιάλλακτο αυτό το «κάτι»!

Αυτή η επίγνωση θα χρειαστεί, για πολλούς λόγους…

Comments are closed.