Ζήτω η θεία Λίτσα με τα μοιραία της! (1)

Πέμπτη 13 Αυγούστου. Σωστές ήταν οι απορίες μας. Προχτές: … H ασταμάτητη μηχανή αναρωτιέται αν το κατόρθωμα της τσόντας οριοθέτησης είναι, πρακτικά, περισσότερο «φιλογαλλικό» (και «αντιγερμανικό») απ’ ότι φαίνεται. Χτες: …Ήξερε κάτι [ο βασιλιάς Macron] για την υπογραφή της τσόντας συμφωνίας αοζ μεταξύ Αθήνας και Καΐρου;

Ο μεγαλοδημαγωγός διευθυντής της καθεστωτικής «καθημερινής» έγραψε χτες στην επιφυλλίδα του, στην πρώτη σελίδα, μεταξύ άλλων:

… Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι θα υπογραφόταν η συμφωνία με την Αίγυπτο και παράλληλα ένα σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής προστασίας με τη Γαλλία, που θα συνόδευε τις υπογραφές για την αγορά των δύο φρεγατών. Θα ήταν κατόπιν λογικό να αναμένει κανείς ότι στο σημερινό σκηνικό το Παρίσι θα έστελνε κάποια ναυτική δύναμη στην περιοχή, όχι προφανώς για να πολεμήσει, αλλά για να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Μπορεί αυτό να συμβεί και τώρα; Την απάντηση θα την ξέρουμε τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες…

Λέει αλήθεια ο μεγαλοδημαγωγός; Ποτέ δεν πρέπει να βάζει κάποιος το χέρι του στη φωτιά για την ειλικρίνεια τέτοιων επαγγελματιών. Ωστόσο αυτό που περιγράφει αξίζει την προσοχή: είναι τόσο κωμικογελοίο ώστε θα μπορούσε, πράγματι, να είναι μέρος ενός «σχεδίου» των βιτρινών του ελληνικού ιμπεριαλισμού!

Πρώτ’ απ’ όλα: τι να σημαίνει «αμυντική προστασία» και τι να σημαίνει «αμοιβαία»; Η Αθήνα και το Παρίσι είναι μέλη του νατο – αν δεν κάνουμε λάθος. Ο μεν βασιλιάς γαλλίας και πάσης ευρώπης Macron έχει κηρύξει το τέλος αυτής της συμμαχίας· συμφωνεί και το ελλαδιστάν; Αν ναι, ας βγει να το πει καθαρά και ανοικτά· κι ύστερα ας προχωρήσει στις διμερείς νταβατζοσυμφωνίες – αφού κλείσει τις νατοϊκές βάσεις… Κι ύστερα: «αμοιβαία» η προστασία; Δηλαδή το ελλαδιστάν θα προστατεύει το βασίλειο του Macron; Ενδιαφέρον…

Σε κάθε περίπτωση αυτό το «αρχικό σχέδιο» που περιγράφει ο μεγαλοδημαγωγός έχει πάψει να ισχύει κατά το δεύτερο σκέλος του (τις φρεγάτες) εδώ και καιρό. Η αγορά τους δείχνει να έχει βουλιάξει, για διάφορους λόγους. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είναι «ετοιμοπαράδοτες», η πρώτη θα είναι έτοιμη το νωρίτερο το 2023 και η δεύτερη το νωρίτερο το 2025, κι ως τότε ποιος ζει ποιος πεθαίνει… Αλλά και επειδή επιπλέον (και καθόλου ασήμαντο) ο μεγάλος σύμμαχος (και μεγάλος έμπορος όπλων), η Ουάσιγκτον, δεν θέλει ούτε να ακούει ότι το ελλαδιστάν θα ξοδέψει 3 δις ευρώ για να αγοράσει γαλλικά (και όχι αμερικανικά) όπλα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το «μνημόνιο» με το Παρίσι, σαν καπάκι στην παραγγελία των 3 δις δεν παίζει, τι ρόλο είχε το πρώτο σκέλος, η βιαστική υπογραφή της τσόντας οριοθέτησης αοζ με την χούντα του Καΐρου ενόσω είχαν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές συζητήσεις με την Άγκυρα; Στο Βερολίνο το λένε (το γράφουν…) ανοικτά, αν και όχι με τις δικές μας λέξεις: αυτό το deal και, οπωσδήποτε, το timing του, ήταν προβοκάτσια σε βάρος των γερμανικών μεσολαβητικών κινήσεων, και των συμφωνιών για συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με τις γερμανικές ευχές. Το ίδιο λένε (και γράφουν…) και στην Άγκυρα. Αν οι δύο απ’ τους τρεις «συνομιλητές» λένε το ίδιο πράγμα και ο τρίτος (το ελλαδιστάν) σφυρίζει αδιάφορα, είναι προφανές ότι οι δύο έχουν δίκιο: ενώ το «αρχικό σχέδιο» (στο βαθμό που υπήρχε τέτοιο) είχε μείνει μισό, το ελλαδιστάν προσχώρησε στην τακτική του Καΐρου εξαιτίας της υπερβάλλουσας ελπίδας του στον γαλλικό ιμπεριαλισμό.

Σ’ αυτό το θέμα (κι όχι στην αοζ) το ελληνικό και το αιγυπτιακό καθεστώς όντως συμφωνούν!!!

(Και το ελλαδιστάν δείχνει να το τραβάει. Ο πομπηίας βρίσκεται σε αντιγερμανική περιοδεία στην ευρώπη· και ο ρημαδοΓου(αϊ)δοΝικόλας παρακάλεσε τον Pyatt να του κλείσει ραντεβού μαζί του, κάπου στη διάρκεια της τουρνέ του. Τελικά θα πάρει την photo opportunity που ψάχνει στη Βιέννη… Τώρα αν ο πομπηίας τραβήξει τα αυτιά του ρημαδοΓου(αϊ)δοΝικόλα για τις κολεγιές με τον βασιλιά γαλλίας… δεν το ξέρουμε.

Ο δε ρημαδοΚούλης δεν τολμάει φαίνεται να τηλεφωνήσει στο Βερολίνο. Αντίθετα τα είπε χτες με τον Macron και τον Sisi… Και ο βασιλιάς είπε ότι θα στείλει “ενισχύσεις” στην ευρύτερη περιοχή. Μοιάζει να πιστεύει ότι θα αναγκάσει το Βερολίνο να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η Μεσόγειος είναι “γαλλική”…

Μάλισταααα… Το Βερολίνο ας πούμε ότι το “γράφει”… Την Άγκυρα ας πούμε ότι την “γράφει”… Την Ρώμη την ρώτησε; Την Μόσχα την ρώτησε; Μήπως έχει τίποτα ελληνικές ρίζες και ταπεραμέντο μυθομανή αυτός ο βασιλιάς Macron;)

Comments are closed.