Περί εργατικής κριτικής

Σάββατο 29 Αυγούστου. Είναι πολιτική μας θέση σχεδόν απ’ την αρχή της υγιεινιστικής τρομοεκστρατείας ότι βασικές σκοπιμότητές της (και ο λόγος που στήθηκε μέσα απ’ το δημαγωγικό carpet bombing, τα θανατόμετρα, τώρα τα κρουσματόμετρα) είναι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί με «νέες τεχνολογίες» παραγωγής τους, η μαζική και διαρκής υπεξαίρεση των προσωπικών data και η πειθαρχική κατασκευή κάποιας «νέας κανονικότητας» μέσα απ’ την μαζική και βίαιη αλλαγή συμπεριφορών στις δυτικές κοινωνίες. Έχουμε υποστηρίξει επίσης ότι η πρώτη «κεντρική μάχη» ενάντια στην τρομοεκστρατεία θα είναι το ζήτημα των συγκεκριμένων εμβολίων (μαζί με το tracking, το οποίο όμως προς το παρόν δείχνει στάσιμο): πρέπει οπωσδήποτε να σμπαραλιάσουμε τόσο τα τρελά κέρδη στα οποία προσβλέπουν οι φαρμακοβιομηχανίες σαν τα «μετρητά» τους απ’ την γιγάντια τρομοεκστρατεία, όσο και τον στρατηγικό ρόλο που έχουν αποκτήσει σαν βασικό τμήμα της βιομηχανίας της υγείας! Αυτός ο στόχος ΔΕΝ είναι «αντιεμβολιαστικό κίνημα» όπως θα πουν οι καλοθελητές και οι εγκάθετοι… Αυτός ο στόχος ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ – στον 21ο αιώνα!!!

Λες και η πολιτική μας εκτίμηση το παρήγγειλε, χτες, η καθεστωτική «καθημερινή», κάτω απ’ τον τίτλο υπογραφή σύμβασης για εμβόλια, έγραφε τα εξής ιδιαίτερα κατατοπιστικά (ο τονισμός με bold και υπογράμμιση δικός μας):

Ωστόσο, ανησυχία έχουν προκαλέσει δημοσιογραφικές αναφορές ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπλέκονται στην κούρσα για το εμβόλιο διεκδικούν από την ε.ε. νομική ασυλία για τυχόν παρενέργειές από τη χρήση των σκευασμάτων τους. Αν εγκριθεί ένα από τα υποψήφια εμβόλια εντός του έτους θα είναι μακράν η ταχύτερη διαδικασία ανάπτυξης και έγκρισης στην ιατρική ιστορία. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times σε προχθεσινό δημοσίευμα, η οργάνωση Vaccines Europe, μέρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPLA) [τα ευρωαφεντικά των φαρμακοβιομηχανιών δηλαδή…], σε ενημερωτικό σημείωμα προς τις κοινοτικές αρχές, αναφέρει ότι «η ταχύτητα και η κλίμακα της ανάπτυξης και της διάθεσης συνεπάγονται ότι είναι αδύνατον να υπάρξει η ίδια ποσότητα αποδεικτικών στοιχείων που συνήθως είναι διαθέσιμα», γεγονός που «δημιουργεί αναπόφευκτους κινδύνους». Για τον λόγο αυτό, η οργάνωση ζητάει οι παρασκευαστές των εμβολίων να εξαιρεθούν από τον καταλογισμό αστικών ευθυνών για τυχόν παρενέργειες.

Στη χθεσινή τακτική ενημέρωση των Ευρωπαίων ανταποκριτών, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Τιμ Μακφί, επανέλαβε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να τροποποιήσει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τη νομική ευθύνη, τονίζοντας ότι οι «έκτακτες συνθηκες» της πανδημίας «δεν σημαίνουν ότι θα κάνουμε συμβιβασμό σχετικά με την ασφάλεια ενός ενδεχόμενου μελλοντικού εμβολίου» και ότι «τα δικαιώματα των πολιτών θα παραμείνουν πλήρως θωρακισμένα». Ωστόσο, πρόσθεσε, δεδομένης της ταχύτητας με την οποία οι εταιρείες καλούνται να διαθέσουν τα εμβόλια στην αγορά, οι συμφωνίες προκαταβολικής αγοράς δίνουν τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να παράσχουν ασφάλιση (indemnification) στις εταιρείες για ορισμένες μορφές νομικής ευθύνης που ενδέχεται να προκύψουν από τη μαζική χρήση των εμβολίων τους.

«Ωστόσο…»!! Ο αρμόδιος είναι απλά ένας γραφειοκράτης ψεύτης! Όπως φαίνεται και στην πιο πάνω εικόνα κάμποσα κράτη μέλη της ε.ε. (αν και όχι όλα), και πιο συγκεκριμένα η ιταλία (απ’ το 1992), η γαλλία (από το 1963), η νορβηγία (1995), η φινλανδία (1984), η γερμανία (1961), η ουγγαρία (2005), η αυστρία (1973) και η σλοβενία (2004) έχουν ήδη νομοθεσία νομικής ασυλίας για τις φαρμακοβιομηχανίες! Λείπουν βέβαια αρκετά ακόμα που έχουν παραγγείλει το σωτήριο εμβόλιο απ’ την σωτήρια εταιρεία (αλλά και από άλλες εξίσου σωτήριες εταιρείες).

Συνεπώς, αυτό που θα συμβεί σύντομα, είναι το «ωστόσο…»!!! Μέσα στο φθινόπωρο, αυτά τα «κράτη μέλη θα παράσχουν ασφάλιση (indernification) στις εταιρείες για….» – και το ελλαδιστάν ανάμεσά τους. Δηλαδή θα ψηφίσουν τον κατάλληλο νόμο· αν θέλουν εμβόλιο…

Πώς θα γίνει αυτό στα μέρη μας; Μάλλον λαθραία. Σαν τσόντα σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο. Κάποια προσθήκη σε τροπολογία, κάποια υπουργική απόφαση που υπογράφεται απ’ την προεδρία της δημοκρατίας στη ζούλα· πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εξελισσόμενου πραξικοπήματος. Είναι δυνατόν να βγει το ρημαδογκουβέρνο και να φωνάξει “ε ναι λοιπόν, μπορεί να πάθετε ζημιά απ’ το εμβόλιο αλλά μην ανησυχείτε, η AstraZeneca δεν θα πάθει τίποτα!” – μπορεί να γίνει έτσι;

Θα είμαστε σε ετοιμότητα; Πρέπει! Δεν υπάρχουν άλλοι. (Κι αν εμφανιστούν όψιμα, στο μοτίβο «υγιεινισμός εναντίον υγιεινισμού», δεν έχουμε καμμία σχέση!)

Comments are closed.