Επειδή το σώμα σου δεν σου ανήκει (2)

Παρασκευή 7 Αυγούστου. Οι quantum dots (QDs) είναι κατορθώματα των νανοτεχνολογιών· τεχνικών που διαχειρίζονται τα υλικά σε κλίμακα ατόμων ή/και μορίων. Οι QDs είναι κυκλώματα ημιαγωγών, «τσιπ» δηλαδή, με μέγεθος ελάχιστα νανόμετρα. (Ένα «νανο» είναι ένα εκατομυριοστό του χιλιοστού του μέτρου. Μια τρίχα κεφαλιού είναι 60.000 φορές πιο χοντρή…).

Σ’ αυτήν την κλίμακα διάφορα υλικά εμφανίζουν διαφορετικές συμπεριφορές και ιδιότητες απ’ ότι τα ίδια υλικά σε μεγαλύτερη κλίμακα (κάποια δέκατα του χιλιοστού, ας πούμε). Εμφανίζουν ιδιότητες και συμπεριφορές κβαντικής φυσικής (: κβαντική είναι η επερχόμενη Μεγάλη Τεχνολογική Επανάσταση και Αλλαγή Παραδείγματος!!!) Εξαιτίας αυτών των εντελώς διαφορετικών συμπεριφορών και ιδιοτήτων στην κλίμακα «νανο», η νανο-μηχανική είναι απ’ τις τεχνολογίες αιχμής της 4ης καπιταλιστικής βιομηχανικής επανάστασης. Stop…

Η κατασκευή νανο-κυκλωμάτων με κβαντικές ιδιότητες έχει (ή πρόκειται να έχει) διάφορες εφαρμογές: απ’ τα ηλιακά κύτταρα (παραγωγής ενέργειας) και τα laser, ως τους κβαντικούς υπολογιστές και την ιατρική. Stop…

Εκεί, στην ιατρική, είναι που μετά από πολλές έρευνες παρουσιάστηκαν στα τέλη του 2019 οι quantum dots για εμβολιακή χρήση. Έχει πέσει πολύ χρήμα στις σχετικές πολύ συγκεκριμένες έρευνες. Κάναμε μια βιαστική νύξη σ’ αυτή την χρήση των QDs στις 25 του περασμένου Ιούλη (ο κυρ Βασίλης ζορίζεται κάπως) αλλά τώρα πρέπει να επιμείνουμε με περισσότερα… Μπας και αναγκάσουμε τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες προβοκάτορες και πλαστογράφους να καταπιούν τις γλώσσες και τα πληκτρολόγιά τους.

Τί είναι τα quantum dots για εμβολιακή χρήση; Είναι ρευστά μικροκυκλώματα νανομηχανικής, απειροελάχιστων διαστάσεων, που μπορούν να αποθηκεύσουν πληροφορίες και να τις «προβάλλουν» (να τις «εκπέμψουν» ας πούμε) σαν ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος (N.I.R.) σε άλλη συσκευή – ένα smartphone με την κατάλληλη εφαρμογή…. Αυτά τα πρακτικά αόρατα δια γυμνού οφθαλμού νανοκυκλώματα προορίζονται να εμφυτεύονται κάτω απ’ το (ανθρώπινο) δέρμα, γινόμενα η «αιώνια ταυτότητα» του καθενός· με «πληροφορίες υγείας» και όχι μόνο…

Μην ανατριχιάσετε! Μην πείτε «αποκλείεται, αυτά δεν γίνονται» ή οτιδήποτε του είδους «δεν θέλω να ξέρω»! Σίγουρα δεν θα θέλατε να είστε ο χωρικός που βλέπει πρώτη φορά στη ζωή του ατμομηχανή («μουτζούρη») και τρέχει να κρυφτεί απ’ το θηρίο! Κάντε τον κόπο να προσαρμοστείτε στην εποχή, και διαβάστε τα πιο κάτω, που είναι απ’ την επίσημη και θριαμβευτική σχετική ανακοίνωση του διάσημου M.I.T. στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη:

Κάθε χρόνο η έλλειψη εμβολιασμών οδηγεί σε περίπου 1,5 εκατομμύριο θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένας παράγοντας που κάνει τις εκστρατείες εμβολιασμού σ’ αυτές τις χώρες πιο δύσκολες είναι ότι υπάρχουν μικρές υποδομές για την αποθήκευση των ιατρικών καταγραφών, οπότε συχνά δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να αποφασιστεί ποιος χρειάζεται ένα συγκεκριμένο εμβόλοιο.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ ανέπτυξαν τώρα έναν καινοτόμο τρόπο να καταγράφεται η ιστορία εμβολιασμών του ασθενή: την αποθήκευση των δεδομένων σε κάτι σαν μπογιά, αόρατη με το γυμνό μάτι, που μπαίνει κάτω απ’ το δέρμα ταυτόχρονα με το εμβόλιο.

… Οι ερευνητές έδειξαν ότι αυτή η καινούργια εφαρμογή, που αποτελείται από νανοκρύσταλους που ονομάζονται quantum dots, μπορεί να παραμείνει κάτω απ’ το δέρμα για τουλάχιστον 5 χρόνια, απ’ όπου εκπέμπει ακτινοβολία N.I.R., η οποία μπορεί να εντοπιστεί από ένα κατάλληλα εξοπλισμένο smartphone.

… «Με σκοπό την προφύλαξη από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, κάποιος χρειάζεται πολλαπλούς εμβολιασμούς» λέει η Ana Jaklenec, ερευνήτρια του MIT. «Σε μερικές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι μεγάλη πρόκληση να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει έλλειψη στοιχείων για το ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος χρειάζεται μερικές δόσεις ακόμα ή όχι».

Για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων «πάνω στον ασθενή», οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν καινούργιο τύπο quantum dots με μόρια χαλκού, που εκπέμπουν ακτινοβολία στο φάσμα NIR. Οι dots είναι μόνο 4 νανόμετρα σε διάμετρο, αλλά μπορούν να ενσωματωθούν σε βιοσυμβατά μικροστοιχεία που σχηματίζουν σφαίρες διαμέτρου περίπου 20 micro. Αυτή η ενσωμάτωση επιτρέπει στα νανοκυκλώματα να παραμείνουν στη θέση τους, κάτω απ’ το δέρμα, μετά την ένεσή τους εκεί.

Οι ερευνητές σχεδίασαν αυτήν την «βαφή» έτσι ώστε να μπορεί να εισαχθεί με μικροβελόνα και όχι με την κλασσική σύριγγα και βελόνα…. Μόλις τρυπήσουν το δέρμα οι μικροβελόνες, που είναι κατασκευασμένες από ζάχαρη και ένα πολυμερές που ονομάζεται PVA και έχουν μήκος 1,5 χιλιοστό, διαλύονται εν μέρει, απελευθερώνοντας τις ουσίες που μεταφέρουν σε περίπου δύο λεπτά… Έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι quantum dots μπορούν να εντοπιστούν απ’ τις κάμερες των smartphones ακόμα και μετά από 5 χρόνια, κατά τα οποία το δέρμα έχει εκτεθεί στον ήλιο…

Εντυπωσιακά τα κατορθώματα των μηχανικών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης· κι να σκεφτείτε ότι είναι ακόμα στην αρχή της! Συγκινητικό επίσης το ενδιαφέρον (το δικό τους και των χρηματοδοτών τους) για την καλή υγεία μερικών δισεκατομυρίων ανθρώπων στις «αναπτυσσόμενες χώρες»…. Είναι, όμως, αληθινό; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!

(Αυτά, σε αδρές γραμμές, είναι τα νανοτσίπ υγείας. Υπαρκτά, υπαρκτότατα. Απο κει και ύστερα όμως οι διανοητικά οκνηροί και οι προβοκάτορες αρχίζουν τις τερατολογίες και τις παραμορφώσεις, συσκοτίζοντας το περί τίνος πρόκειται!)

Comments are closed.