Junk science

Δευτέρα 22 Ιούνη. ….Κυκλοφορούν πολλά σκουπίδια δυστυχώς ακόμα και στα καλύτερα ιατρικά περιοδικά. Δεν συζητώ βέβαια για τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα όπου γίνεται το «έλα να δεις» από συνωμοσίες, παρερμηνείες, και όπου ακόμα και σοβαροί επιστήμονες τιτιβίζουν και μπλογκάρουν αστοχίες και αυτο-εκτίθενται καθημερινά στο Facebook.

Οι μελέτες που αποσύρθηκαν από το Lancet και το New England Journal of Medicine ήταν εκρήξεις μεγατόνων. Μεγάλα ονόματα, πχ. καθηγητές του Harvard, είχαν προσθέσει το κύρος του ονόματός τους σε μελέτες όπου δεν είχαν δει τα δεδομένα ούτε οι ίδιοι! Αυτό είναι κάτι που πολλοί από εμάς το έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά με τη βιασύνη που έχει φέρει η πανδημία, οι χρόνιες δυσπραγίες του συστήματος μεγαλώνουν περισσότερο.

Μερικές άλλες δημοσιεύσεις μεγάλης επιδραστικότητας στο δημόσιο διάλογο είναι αστρονομικά εσφαλμένες, αλλά δεν αποσύρονται καν, με το δικαιολογητικό ότι είναι μαθηματικά μοντέλα και άρα μπορούν να ισχυρίζονται ότι τους καπνίσει και να μένουν στο απυρόβλητο.

Μαζί με την επιδημία αυτή έχουμε δει μια επιδημία απάτης και μια ακόμα μεγαλύτερη επιδημία άστοχων μοντέλων και θεωριών. Το χειρότερο είναι ότι οι οπαδοί των αστοχιών προσπαθούν να καταπνίξουν αυτούς που συγκεντρώνουν πραγματικά δεδομένα κι όχι ψωρο-μαθηματικές εικασίες με κραυγαλέα εσφαλμένες παραδοχές. Διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια μάχη για την ψυχή της επιστήμης – ελπίζω η επιστήμη να μην ξεψυχήσει….

Αυτά λέει μεταξύ άλλων ο Γ. Ιωαννίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο καθεστωτικό «protagon». Είχε την γνώση και την ετοιμότητα να μιλήσει έγκαιρα (σε σχέση με την διαχείριση του covid-19…) για το φιάσκο του 21ου αιώνα… Δεν ήξερε όμως πόσο αιματηρό θα είναι αυτό το φιάσκο. Και ενώ σωστά υποδεικνύει την μεγαλύτερη (ως τώρα…) επιδημία απάτης μέσα από «μοντέλα» και «θεωρίες» (όλες μα όλες καταστροφολογικές!) οι «ψωρομαθηματικές εικασίες» και η luben «επιστημοσύνη» έχουν δύο στ’ αλήθεια τρομακτικούς υποστηρικτές. Απ’ την μεριά την διανοητική οκνηρία των πληθυσμών, που ακόμα και για ζήτημα με τόσο άμεσες συνέπειες στη ζωής τους, βαριούνται να αφιερώσουν 2 και 3 και 4 ώρες κάθε μέρα, για να ψάξουν, να συγκρίνουν, να διασταυρώσουν· και να θυμηθούν επ’ ευκαιρία μερικά βασικά πράγματα απ’ την βιολογία που διδάχτηκαν κάποια στιγμή στο γυμνάσιο ή στο λύκειο. Και απ’ την άλλη το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα που έχει άφθονο χρήμα όχι μόνο για να χρηματοδοτεί τις «ψωρομαθηματικές εικασίες και την luben επιστημοσύνη» διάφορων επώνυμων εγκάθετων αλλά και τους δημαγωγούς που ειδικεύονται στο διανοητικό και ψυχολογικό carpet bombing.

Υπήρξαν (και ήταν σημαντικό για όλους εμάς τους αιρετικούς) “οάσεις” λογικής τους τελευταίους μήνες. Ο Ιωαννίδης δεν ήταν μόνος του. Ευτυχώς. Όμως ο συνδυασμός του “επιστημονικού” λουμπεναριού που χρηματοδοτείται απ’ το βιο-πληροφορικο-ασφαλίτικο σύμπλεγμα και της τρομακτικής ισχύος στην παραγωγή εντυπώσεων που έχουν τα μήντια, βρήκε το κατάλληλο κοινωνικό έδαφος: τον υγιεινισμό σ’ όλες τις παραλλαγές και τις φοβίες των οπαδών του. Αυτό το έδαφος είναι έρημος· όπως έρημος αποδεικνύεται (εδώ και κάμποσα χρόνια) η “έρευνα και εφαρμογή” που θεωρούνται “επιστημονικές” ενώ είναι πληρωμένη παροχή υπηρεσιών· εκπόρνευση των “ειδικών”.

Είχαν και έχουν σημασία οι οάσεις επειδή ίσως σταθεί κάποτε δυνατό να διασωθεί η πραγματική επιστήμη (όπως επίσης η πραγματική λογική … και η «πραγματική πραγματικότητα» – σε τι νεολογισμούς έχουμε φτάσει!) από πληβειακές, εργατικές θέσεις. Γιατί ενώ ο μαζικός ανορθολογισμός δεν ήταν καθόλου άγνωστος, με την υγιεινιστική τρομοεκστρατεία απέκτησε έναν ακόμα θώρακα. Καλύτερα θωρακισμένος από ποτέ αυτός ο μαζικός, τεράστιος βούρκος της (μη) αντίληψης της καπιταλιστικής πραγματικότητας, έστω και στα στοιχειώδη και στα βασικά, θα προκαλεί μόνιμους πνιγμούς μεγάλης έκτασης.

Και βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Comments are closed.