Η “φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες”…

Κυριάκη 3 Μάη. Άλλο ένα παραμύθι για το «τρυφερό ενδιαφέρον» των κρατών, των δημαγωγών και των λακέδων τους για τα περήφανα γηρατειά…. Και τις “ευπαθείς ομάδες” γενικά…

Πριν 2 βδομάδες (20/4), στο τρίτο μέρος μιας σύντομης υπόδειξης της πολιτικής οικονομίας της αναδιάρθρωσης (των «υπηρεσιών υγείας») γράφαμε ανάμεσα στ’ άλλα:

…. Η μυθολογική προσήλωση στις “δυνατότητες ή μη των εντατικών” εκκένωσε τα νοσοκομεία, κι όχι μόνο τα νοσοκομεία “αναφοράς”!! Απότομα, η προτεραιότητα των κρουσμάτων του δήθεν φονιά covid-19 έγινε αποκλειστικότητα· ελάχιστες ανάγκες φροντίδας υγείας «χωρούσαν» πια στα άλλοτε γενικά νοσοκομεία… Σα να λέμε: ο τελευταίος κρίκος εξαφάνισε την αλυσίδα! Ο ίδιος ο «συνωστισμός» σ’ αυτά (τα νοσοκομεία) από ελπίδα θεραπείας έγινε βασικός παράγοντας νοσηρότητας… Από πολιτική άποψη το ζήτημα είναι σοβαρό, γιατί αυτό που έχει συμβεί είναι αδιανόητο από όποια σκοπιά κι αν αντιμετωπίζει κανείς το θέμα covid-19. Ακόμα και οι ενώσεις φίλων της καραντίνας (πολυμελείς!) θα έπρεπε να έχουν κολώσει μ’ αυτήν την εκκένωση!!! (Έγινε το αντίθετο βέβαια: την αποδέχτηκαν, χωρίς να καταλαβαίνουν τι προηγούμενο νομιμοποίησαν…)

Για παράδειγμα, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, το αγγλικό σύστημα υγείας (NHS) έχει τετραπλάσιο αριθμό ΑΔΕΙΩΝ κρεβατιών απ’ ότι οποιαδήποτε συνηθισμένη περιόδο, τέτοια εποχή, στην ιστορία του! Ειδικά οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα «εξαφανίστηκαν» (δηλαδή διώχτηκαν) απ’ τα νοσοκομεία…. (Αυτό πιθανολογείται πως έχει αυξήσει τους κατ’ οίκον θανάτους καρδιοπαθών. Μένει όμως να φανεί σε τι βαθμό αυτό συμβαίνει, αν θα αναγνωριστεί, ή αν θα προστεθούν τέτοιες περιπτώσεις στο θανατόμετρο του covid-19).

Σε κάθε περίπτωση: αυτή η νοσοκομειακή «εκκαθάριση», που συμβαίνει παντού στον καπιταλιστικό κόσμο, ακόμα κι αν κρατήσει «μόνο» μερικές εβδομάδες ακόμα, σηματοδοτεί ουσιαστικά την «αυτοακύρωση» του φορντικού συστήματος φροντίδας υγείας!! Ποτέ πριν στην ιστορία της κλινικής και του νοσοκομείου δεν ήταν αυτά τα συστήματα “ρεζερβέ” με ελάχιστη πληρότητα (δηλαδή σχεδόν άδεια)…

Είναι «φυσιολογικό» πια πως η κοινωνική αποξένωση («social distancing»…) δεν αφορά μόνο τις πλατείες ή τα μπακάλικα· αφορά και (κυρίως αυτήν) την αναπαράσταση της σωστής «φροντίδας υγείας» σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο: πρέπει να είναι ατομική, μόνιμα φοβική και precise χάρη στη διαρκή ροή ατομικών data….

Έρχεται τώρα το αγγλικό “κέντρο δεδομένων για την υγεία για τον καρκίνο” να εκτιμήσει ότι οι θάνατοι από καρκίνο θα αυξηθούν το επόμενο 12μηνο κατά 20% – ή, σε νούμερο, θα πεθάνουν 18.000 επιπλέον καρκινοπαθείς επειδή:

… “Υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί πολύ. Άνθρωποι που πονούν και έχουν συμπτώματα δεν έρχονται στα νοσοκομεία επειδή φοβούνται τον covid-19. Όμως υπό άλλες συνθήκες θα έρχονταν. Ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου είναι σημαντικό, aφού στα πρώτα στάδια μπορούμε να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικές θεραπείες» υποστηρίζει ο δρ. Νίκολα βαν Ας, διευθυντής του “Royal Marsden Hospital”…

Υπάρχουν κι άλλες αριθμητικές εκτιμήσεις για τέτοιου είδους “παράπλευρες απώλειες” αυτού του “πολέμου” – νούμερα αρκετά μεγάλα, που όμως δεν αναπαράγουμε επειδή θεωρούμε αβέβαιες και “αλγοριθμικές” τέτοιες προβλέψεις.

Eίναι όμως γεγονός πρώτης γραμμής ότι την ώρα που οι κοινωνίες «χειροκροτούσαν» τα εθνικά συστήματα υγείας (για τον αγώνα τους κατά του covid-19) αγνόησαν όλους εκείνους που αυτά τα συστήματα πέταξαν στα αζήτητα, με την χυδαία μέθοδο της τρομοκρατίας, επιδεινώνοντας την κατάστασή τους. Και δεν θα ήταν υπερβολικό (σίγουρα όχι για την ασταμάτητη μηχανή) να πούμε πως αυτή η “αβλεψία” έχει όνομα. Λέγεται κανιβαλισμός. Μεταμοντέρνος μεν, αλλά ακριβώς αυτό: για να σωθούν κάποιοι είναι ανεκτό το να φαγωθούν άλλοι…

(Το ότι συγκεκριμένοι είναι που θα κερδίσουν και απ’ αυτό το υποστηρίξαμε πριν 2 βδομάδες…)

(φωτογραφία πάνω: Σπέσιαλ αφιερωμένο στον Μ.: κλονίζεται η υγεία!!!!)

Comments are closed.