Ανοικτοί λογαριασμοί

Τετάρτη 22 Απρίλη. Καθώς η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» αλλάζει (το καταλαβαίνει κανείς απ’ τις αποχρώσεις και τις εστιάσεις των δημαγωγών) είναι εύκολο να προβλεφτεί (και τα αφεντικά είναι στην κατάλληλη θέση για να το χειριστούν) ένα ατομικό και συλλογικό «Ουφ! Ξεμπερδέψαμε!!!». Σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεμπέρδεμα! Απλά, στην καινούργια φάση του «μπερδέματος», αρκεί να χαλαρώσει λίγο το λουρί για να νοιώσει ο καθένας ότι … «ουφ!». Μπορεί λοιπόν να μην είναι δημοφιλές το να υποδεικνύει κάποιος (η ασταμάτητη μηχανή για παράδειγμα) ότι πέρα απ’ το στοιχειώδες της «ψυχολογίας» δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει «έτσι» κανένας λόγος ανακούφισης, και ότι το υγιεινιστικό πραξικόπημα απλά θα αλλάξει μερικά χαρακτηριστικά του – αλλά αυτό ακριβώς θα κάνουμε.

Για μας έχουν ανοίξει πολύ σοβαροί και πολύ χοντροί λογαριασμοί. Τους οποίους, σε γενικές γραμμές, τους προβλέπαμε μεν… όμως άλλο πράγμα η πρόβλεψη και άλλο το να ζεις συγκεκριμένα μια τέτοια αναδιάρθρωση. Και δεν πρόκειται να τους κλείσουμε αυτούς τους λογαριασμούς επειδή… θα μας ξαναεπιτρέψει το «αόρατο αφεντικό» (και οι ορατοί λακέδες του) να περπατάμε («τηρώντας τις αποστάσεις» πάντα, για να μην τρακάρουμε…) χωρίς να κτυπάμε κάρτα στην πόρτα του σπιτιού μας….

Το video που ακολουθεί (ευχαριστούμε τον Σ.) είναι γεμάτο αποδείξεις και «στοιχεία του εγκλήματος». Το ότι μιλάει ο (γνωστός) Ιωαννίδης (πριν 5 ημέρες, στις 17 Απρίλη, συνέντευξη στον John Kirby από το The Press & the public project) δίνει έναν τόνο επιστημονικής μετριοπάθειας σ’ όσα λέει. Όποιος, όμως, δεν έχει κανένα λόγο να είναι «μετριοπαθής» απέναντι στους πραξικοπηματίες και στα συμφέροντα που υπηρετούν, μπορεί να αξιοποιήσει τα λεγόμενα του Ιωαννίδη όχι απλά σαν απόδειξη ότι έχουμε φάει στα μούτρα (και θα συνεχίσουμε…) τα σκατά του «μεγαλύτερου (υγιεινιστικού) φιάσκου» ever. Αλλά για το ότι είναι απόλυτα νόμιμη και λογική οποιαδήποτε έχθρα απέναντι σ’ όσους είτε μεθόδευσαν είτε υποτάχτηκαν σ’ αυτό το κόλπο και το προωθούν κοινωνικά και πολιτικά.

Στο κάτω κάτω η ασταμάτητη μηχανή δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες «ειδικού», παρότι φροντίζει να διαβάζει όσο περισσότερο είναι δυνατόν και να τεκμηριώνει τις θέσεις της. Συνεπώς, σ’ όλη αυτήν την τρομοεκστρατεία με τον covid-19, oύτε θέλει ούτε μπορεί να δει απλά ένα «επιστημονικό φιάσκο». Αντιλαμβάνεται (απ’ την αρχή…) ένα πολιτικο-οικονομικό-ηθικό «ντου» που μπορεί να ξεκίνησε τυχαία (κανείς δεν έσπειρε τον covid-19 σαν βιολογικό όπλο), μεθοδεύτηκε όμως με την ακρίβεια που χαρακτηρίζει κάθε ριζικό καπιταλιστικό μετασχηματισμό.

Το video είναι διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών. Δεν το υποτιτλίσαμε· δεν προλαβαίνουμε. Αντί γι’ αυτό μεταφράσαμε κάποια επιλεγμένα σημεία του, επειδή είναι χρήσιμα ακόμα και για όσους δεν έχουν τον χρόνο, την όρεξη ή/και τις γνώσεις αγγλικών για να δουν ολόκληρη την συνέντευξη (κάτι που, πάντως, θα ήταν καλό να κάνετε.) Τα αποσπάσματα τα σχολιάζουμε.

Comments are closed.