Ο βασιλιάς Macron οπλίζει

Τρίτη 17 Μάρτη. Δεν θα ήταν δυνατόν οι πολιτικές βιτρίνες του γαλλικού καπιταλισμού να μείνουν απ’ έξω στον εθνικό έλεγχο του κοινωνικού εργοστάσιου! Τα «απολύτως απαραίτητα» στην γαλλική περίπτωση είναι σχεδόν τα ίδια όπως παντού, και αξίζουν την προσοχή μας:

… Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, αποφάσισα να εντείνω τα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις και οι επαφές μας. Από αύριο [σ.σ.: σήμερα] στις 12 μμ, και για τουλάχιστον 15 μέρες, οι μετακινήσεις μας θα μειωθούν αισθητά. Αυτό σημαίνει ότι οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, οι οικογενειακές συνευρέσεις και οι συναντήσεις με φίλους, το να κάνεις μια βόλτα με τους φίλους σου στο πάρκο δεν θα επιτρέπονται. Στόχος είναι να περιοριστούν αυτές οι επαφές που γίνονται εκτός της οικίας. Παντού στη γαλλική επικράτεια, στην μητροπολιτική αλλά και στα υπερόντια εδάφη, πρέπει να περιοριστούν τα δρομολόγοα στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή τα δρομολόγια για να κάνουμε ψώνια, με πειθαρχία και κρατώντας απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, χωρίς ασπασμούς, τα απαραίτητα δρομολόγια για να πάμε στον γιατρό, φυσικά, τα απαραίτητα δρομολόγια για να πάμε να δουλέψουμε στην περίπτωση που η δουλειά από απ΄σοταση δεν είναι εφική, και τα απραίτητα δρομολόγια προκειμένου να ασκηθούμε χωρίς όμως να συναντήσουμε φίλους ή συγγενείς…

Αυτά είπε στο χθεσινό του διάγγελμα στους υποτελείς τους ο βασιλιάς γαλλίας και πάσης ευρώπης… Ανακοινώνοντας ότι η γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πόλεμος είναι μόνιμος για το γαλλικό καθεστώς εκτός συνόρων, στην υποσαχάρια Αφρική – γι’ αυτό άλλωστε ζητάει και ξαναζητάει “εθελοντές”. Μόνιμη είναι και η νομοθεσία “έκτακτης ανάγκης” στο εσωτερικό, που καθιερώθηκε για “αντιτρομοκρατικούς” λόγους. Αλλά η βιτρίνα πρέπει να θυμίσει στους υποτελείς ότι ο (“εσωτερικός”) εχθρός άλλαξε… Ο στρατός που ξαναέβγαλε ο βασιλιάς στους δρόμους δεν είναι, βέβαια, για να πυροβολεί τον covid-19 έτσι και τολμήσει να… Αλλά οι υποτελείς αυτό πρέπει να νομίζουν, ακόμα κι όταν τους δένουν… (Μπορεί και να μην πετύχει εντελώς ο βασιλιάς Macron, αλλά είναι υποχρεωμένος απέναντι στα αφεντικά του να δοκιμάσει… Όπως όλοι οι σαν αυτόν…)

Ο προσδιορισμός των «απολύτως απαραίτητων» όχι για εκδρομή αλλά για την καθημερινή ζωή επιδεικνύει την εκστρατεία απο-κοινωνικοποίησης· και την ανακατασκευή / ανασύνθεση του «κοινωνικού» με βάση της προδιαγραφές της γενικευμένης μηχανικής / ψηφιακής μεσολάβησης και των big data. Ούτε βόλτες με τους φίλους στο πάρκο, ούτε φυσικές συναντήσεις με φίλους και συγγενείς: κάντε τα όλα μέσω διαδικτύου. (Αυτό που μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε «αναλογικά» είναι το να χέζετε… Σούπερ: στη χέστρα ο καθένας νοιώθει βασιλιάς!)

Η «οικία», που έχει αναδειχθεί ξαφνικά σαν ο ναός της σωτηρίας, είναι ο τάφος της «παλιάς» κοινωνικότητας: στο μέσο γαλλικό (αλλά και σχεδόν παντού στον πρώτο κόσμο…) εργατικό σπίτι δεν χωράει καλά καλά ούτε η οικογένεια, και συνεπώς ο χώρος των κοινωνικών σχέσεων ήταν / είναι οι δημόσιοι χώροι της πόλης. Όμως αυτοί απαγορεύονται, λόγω έκτακτης ανάγκης / στρατιωτικού νόμου… Αλλά αυτή η «οικία» χωράει τα απαραίτητα laptop, κι αυτό είναι που πρέπει να γίνει.

Είναι άφθονοι οι ηλίθιοι (αυτό το είδος δεν θα λείψει ποτέ!) που εξακολουθούν να πιστεύουν, και θα το πιστεύουν ως το τέλος αυτού του επεισοδίου, θα το πιστεύουν και μετά, πως αυτή η “μεταδοτική” δικτατορία, του “κλειστείτε στα σπίτια σας” και του “να γίνουμε κι εμείς κάπως κίνα”, συμβαίνει για να προστατευτεί η καλή τους υγεία…

Ω ναι!!! Γεμίζουμε “υγιείς”!!!

(φωτογραφία πάνω: Το σημερινό εξώφυλλο της liberation, με το βασιλιά να σφίγγει την γροθιά του – κατά του covid-19…

κάτω: Η πιο ένδοξη στιγμή στην παγκόσμια ιστορία του κωλόχαρτου: στρατός και αστυνομία προστατεύουν την ντάνα, κάπου στην επικράτεια της αυτού μεγαλειότητας – της άλλης μεγαλειότητας, της αγγλικής…)

Comments are closed.