Πρόβες;

Σάββατο 8 Φλεβάρη. Φούσκωσε γρήγορα, από ώρα σε ώρα, πριν μια βδομάδα, το Σάββατο 1/2: «η Άγκυρα προκαλεί στέλνοντας ένα ερευνητικό πλοίο στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου»… Μια ελληνική φρεγάτα είναι έτοιμη για… Ο δημαγωγικός βομβαρδισμός κατασκευάζε την ομίχλη εν δυνάμει «θερμού επεισοδίου»· μ’ όλες τις εθνοπατριωτικές κορώνες… Δυστυχώς δεν μπορούμε εδώ να αναπαράξουμε την δραματουργία – αλλά σας διαβεβαιώνουμε: ήταν βγαλμένη απ’ τα καλύτερα διαθέσιμα εγχειρίδια των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών για psy-ops… (Μέχρι και βίντεο “ανέβασε” ο γνωστός έμπορος θεϊκής αλληλογραφίας, με πύραυλο να βυθίζει το άθλιο εχθρικό πλοίο· προφανώς, σαν άνθρωπος των μηχανισμών, το είχε έτοιμο…)

Ύστερα το πράγμα ξεφούσκωσε. Ένας απ’ τους εθνικούς αρχιδημαγωγούς (που προς το παρόν εμφανίζεται σαν «ρεαλιστής») έγραφε στην καθεστωτική «καθημερινή» μετά από μέρες, την περασμένη Τετάρτη, κάτω απ’ τον τίτλο «επικίνδυνη άγνοια»:

Πριν διχαστούμε ανάμεσα σε προδότες και πατριώτες για το αν πρέπει να προσφύγουμε στη Χάγη και άλλα πολλά, καλό θα ήταν να είμαστε σίγουροι για το ακριβώς μιλάμε. Η άγνοια είναι επικίνδυνο πράγμα, ειδικά όταν χαρακτηρίζει δήθεν ειδικούς ή απλά «ξερόλες».

Ακούσαμε και διαβάσαμε, για παράδειγμα, ότι τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε και βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το εν λόγω σκάφος βρισκόταν όμως πάνω από 150 μίλια νότια από το Καστελλόριζο. Τα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται στα 6 μίλια. Ακούσαμε επίσης ότι παραβιάστηκε η ελληνική αοζ. Η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη… Και τέλος, διαβάσαμε σε επίσημη ανακοίνωση ότι το «Ορούτς Ρέις» βγήκε εκτός του ελληνικού FIR, λες και ήταν αεροσκάφος… Η ευκολία με την οποία αναμασώνται κλισέ και λανθασμένα στερεότυπα από ραδιόφωνα, σάιτ και τηλεοράσεις είναι πραγματικά εντυπωσιακή…

Το ότι η εφημερίδα της οποίας είναι διευθυντής ο εν λόγω «ρεαλιστής» συμμετείχε στην παραπληροφόρηση δεν είναι, πάντως, καθόλου εντυπωσιακό! Αν είσαι επαγγελματίας ψεύτης μπορείς να κοροϊδεύεις ακόμα και τους πελάτες σου.

Έχει όμως σημασία (έστω: για εμάς) ότι κανένας εθνικός δημαγωγός δεν έγραψε ή μετέδωσε οποιοδήποτε παραμύθι για την (ανύπαρκτη) «εισβολή» και την «πρόκληση» του τουρκικού ερευνητικού επειδή βρισκόταν κάπου εκεί γύρω… και το είδε… Όλοι οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί εκείνες τις ώρες της περασμένης Παρασκευής / Σαββάτου πήραν οδηγίες (και «non papers»…), δηλαδή «γραμμή», είτε απ’ το ελληνικό υπουργείο πολέμου, είτε απ’ το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, είτε και απ’ τα δύο. Συνεπώς, αντίθετα απ’ τα λεγόμενα του εθνικού αρχιδημαγωγού, το ζήτημα εμφανίστηκε μεν βαρύ κι ασήκωτο στα μήντια – αλλά (τίποτα εντυπωσιακό…) διαμορφώθηκε κατάλληλα προς εσωτερική κατ’ αρχήν κατανάλωση απ’ το ρημαδογκουβέρνο.

Για ποιο λόγο; Την Παρασκευή 31 Γενάρη (μερικές ώρες πριν κτυπήσει ο “εθνικός συναγερμός”), γράφαμε μεταξύ άλλων (Αφού φέτος δεν έχει κάνει κρύα, ποιός γουστάρει φωτιά στη θάλασσα;) κι αυτό:

… Αν, για παράδειγμα, το ελλαδιστάν προκαλούσε μια προβοκάτσια, ένα «θερμό επεισόδιο», νότια της Κρήτης ας πούμε, έχοντας εξασφαλίσει τις πλάτες του βασιλιά γαλλίας και πάσης ευρώπης Macron – και την μεσολαβητική ουδετερότητα του ψοφιοκουναβιστάν; Αν το ελληνικό κράτος / παρακράτος προκαλούσε ένα τέτοιο «θερμό επεισόδιο» (υπερασπίζοντας, as usual, το εθνικό και το διεθνές δίκαιο – ξέρετε τώρα…) παριστάνοντας (με μια κάποια γαλλική βοήθεια…) ότι επίκειται «γενική πολεμική ανάφλεξη»… και μετά πήγαινε το πράγμα σε διαπραγματεύσεις Αθήνα Άγκυρας μέσω μιας θεαματικής (με το «θ» κεφαλαίο…), δηλαδή εικονικής τροποποίησης των συσχετισμών; Δεν θα ήταν αυτό καλύτερο και πιο αποδεκτό ακόμα και για τις αιωρούμενες θείες Λίστες;

Συμπτωματικά ή όχι, αυτές οι «περιθωριακές» απόψεις της ασταμάτητης μηχανής είχαν αξία πρόβλεψης μέσα σε λίγες ώρες: το ελληνικό κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο απέδειξε ότι πάει γυρεύοντας. Στην περίπτωση του Ουρούτς Ρέις, ίσως από κεκτημένη ταχύτητα, ίσως από υπερβάλλοντα ζήλο, έβαλε μπροστά την δημαγωγική μηχανή του – αλλά «δεν έκατσε».

(φωτογραφία: Ο γνωστός καλός τσαμπουκαλεμένος χάρτης, με την όχι οριοθετημένη ελληνική αοζ να δίνει φιλάκια στην όχι οριοθετημένη νοτιοκυπριακή αοζ – απ’ την εφημερίδα του εθνικού αρχιδημαγωγού… Τα πολεμικά είναι, προφανώς, για να συνηθίζει το πόπολο στην ιδέα…

Προσέξτε την λεπτομέρεια του σκηνοθέτη: οι τουρκικές φρεγάτες είναι πάνω στη υποτιθέμενη συνοριακή γραμμή, ενώ οι ελληνικές σε σαφώς πιο αμυντική θέση. Αν υπάρχει VAR για τέτοιες περιπτώσεις, στελεχωμένο με τους κατάλληλους ανθρώπους, σίγουρα θα δώσει πέναλντι – υπέρ του ελλαδιστάν…)

Comments are closed.