Aziza Brahim

Δευτέρα 20 Γενάρη. Όχι, η αφρική δεν είναι ένας καταραμένος τόπος, κατάλληλος μόνο για δουλέμπορους και τυχοδιώκτες. Όχι, η αφρική δεν είναι η ήπειρος που ο λευκός ξεφορτώνεται το βαρύ φορτίο του (έναντι του θεού του…) προσπαθώντας να εκπολιτίσει τους απολίτιστους· τιμωρώντας τους γρήγορα που δεν καταλαβαίνουν το μεγαλείο του χριστιανικού ανθρωπισμού.

Τι είναι η αφρική αν δεν είναι αυτά και άλλα παρόμοια; Η αφρική είναι «πηγή πρώτων υλών», ξεκινώντας απ’ την εργασία (: υποδούλωση) και τα σύμβολα του πλούτου της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας (χρυσάφι, ασήμι, διαμάντια, έβενος...)· προχωρώντας στην ενεργειακή βάση του βιομηχανικού καπιταλισμού (πετρέλαιο, ουράνιο, φυσικό αέριο)· και, συμπληρώνοντας ως τώρα τις ευκαιρίες λεηλασίας, με τα καινούργια διαμάντια: σπάνιες γαίες…

Η Aziza Brahim τραγουδάει για τους εξόριστους της δυτικής Σαχάρας, για αυτούς που ζουν επί γενιές σε στρατόπεδα προσφύγων – εδώ στην αλγερινή ζώνη της ερήμου. Τραγουδάει έμμεσα για το polisario. Αλλά εν τέλει τραγουδάει για την αφρική που άμεσα ή έμμεσα ελέγχεται απ’ τους λευκούς.

Καλή βδομάδα…

Comments are closed.