Το προτελευταίο κόλπο

Δευτέρα 16 Δεκέμβρη. Τύφλα νάχουν οι αναλύσεις μας! Όταν το παραδέχεται κοτζάμ αμερικάνος υπ.οικ., τότε προφανώς έρχονται τα χειρότερα!

Τι είπε προχτές ο κυρ Steve Mnuchin ευρισκόμενος στην Doha, στο ομώνυμο οικονομικό φόρουμ; …Ο λόγος που επιβάλουμε οικονομικές κυρώσεις είναι επειδή αποτελούν μια σημαντική εναλλακτική σε σχέση με τις στρατιωτικές συγκρούσεις παγκόσμια. Και πιστεύω ότι έχουν δουλέψει..Υπέδειξε, μάλιστα, την βόρεια κορέα και το ιράν σαν περιπτώσεις που οι κυρώσεις «δούλεψαν».

Δήλωσε σίγουρος ότι «δούλεψαν», όχι όμως και τόσο για το αν θα «συνεχίσουν να δουλεύουν»: … Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, ο κόσμος θα αρχίσει να στρέφεται σε άλλα νομίσματα…

Αυτό το τελευταίο, δυστυχώς για τον κυρ Mnuchin και τον «ειρηνισμό» του, συμβαίνει ήδη. Όπως συμβαίνει και το άλλο: με τόσους (και τέτοιους) «τιμωρημένους» απ’ τις «κυρώσεις» (δεν είναι βέβαια μόνο η Πγιονγκγιάνγκ και η Τεχεράνη, αλλά και το Πεκίνο, η Μόσχα, η Άγκυρα, το Καράκας, και έρχεται σύντομα η σειρά του Βερολίνου και της ε.ε.), στην άλλη περίπτωση, η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να πολεμάει εναντίον του υπόλοιπου πλανήτη. Συνεπώς: οι «κυρώσεις» δεν είναι η «πετυχημένη εναλλακτική» των κανονιών, αλλά το σχετικά ευκολότερο προηγούμενο στάδιό τους.

Και τα έχουν φάει τα ψωμιά τους. Είτε μέσω παράκαμψης του swift, είτε μέσω διμερών εμπορικών συμφωνιών ανάμεσα σε κράτη, είτε μέσω ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών, το εμπορικό σύμπαν στο οποίο ηγεμόνευε το δολάριο και μέσα στο οποίο η «εναλλακτική» ήταν, απλά, το δολάριο να γίνει κάννη, αυτό το σύμπαν λοιπόν κομματιάζεται. Και οχυρώνεται κατάλληλα.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο γρήγορα και πως η Ουάσιγκτον θα διακηρύξει ότι «εναλλακτικές τέλος!». Είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα το κάνει – κι όχι μετά απο δεκαετίες. Πολύ πιο σύντομα…

Comments are closed.