Η αγία μπάλα 3

Σάββατο 21 Δεκέμβρη. Ένα μέρος των κατηγοριών κατά του Pinto προέρχονται από καταγγελία και μήνυση εναντίον του απ’ το ποδοσφαιρικό πρακτορείο Doyen και τον μάνατζέρ του Nelio Lucas. Η οικογένεια που είχε την πραγματική ιδιοκτησία της Doyen για χρόνια ήταν οι κοζάκοι Arif, που ήταν μπροστινοί διάφορων ολιγαρχών, και έκαναν δουλειές με ξενοδοχεία και ακίνητα. Η Doyen έκανε deals εκατομυρίων δολαρίων στην ποδοσφαιρική βιομηχανία μέσω ενός υπόγειου δικτύου εταιρειών, που τις επέτρεπε να εκβιάζει ομάδες και να δένει ποδοσφαιριστές μέσω συμβολαίων, αγοράζοντας και πουλώντας τους σαν σκλάβους. Η ισπανική γενική εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνες σε βάρος της Doyen, για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν ότι αυτός ο μαφιόζικος οργανισμός είναι βασικός κατήγορος του Pinto. Αυτό οφείλεται ότι στην αρχή της διαδρομής του, το 2015, ο Pinto βρήκε επαφή με τον Lucas και ζήτησε ένα μεγάλο ποσό για να μην αποκαλύψει στο internet τις βρωμοδουλειές της Doyen. Ο Lucas απευθύνθηκε στην αστυνομία, και στήθηκαν όλοι για να δέσουν τον Pinto. Ωστόσο ο Pinto και ο δικηγόρος του «έκαψαν» την συμφωνία, και δεν πήραν ούτε σέντσι. Ο Pinto λέει ότι έκανε βλακεία, αλλά πως επεδίωξε την κρούση στον Lucas για να καταλάβει τι αξία είχαν τα στοιχεία που είχε μαζέψει σε βάρος της Doyen.

Ερώτηση: Η δίκη σου αναμένεται να αρχίσει σε λίγο καιρό. Γιατί πρέπει να μείνεις προφυλακισμένος ως τότε;

Pinto: Είναι παράλογο και άδικο. Ζήτησα απ’ την εισαγγελέα την άδεια να μείνω σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να αρχίσει η δίκη μου, αλλά αυτή επιμένει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακώ στις έρευνες· ότι μπορεί να προχωρήσω σε παράνομες δραστηριότητες με ξένες δυνάμεις. Είναι γελοίο.

Ερώτηση: Σε ποιούς αναφέρεται;

Pinto: Υποθέτω ότι εννοεί δικαστές από άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μου και να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που έχω συγκεντρώσει για να ερευνήσουν διάφορα εγκλήματα στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι απίστευτο!

Ερώτηση: Δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον οι πορτογαλικές αρχές να συνεργαστούν μαζί σου;

Pinto: Η εισαγγελέας μου είπε ότι το μόνο που περιμένει από εμένα είναι να αυτοενοχοποιηθώ εθελοντικά. Δεν θέλουν να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που έχω μαζέψει, γιατί εκεί βρίσκονται αποδείξεις για εγκλήματα που έχουν γίνει από ανθρώπους με δύναμη, μέσα στο ποδόσφαιρο. Ο μόνος που είναι φυλακή και πάει σε δίκη είμαι εγώ. Με παρουσιάζουν σαν δημόσιο κίνδυνο.

Comments are closed.