Η μεγάλη πορεία

Τρίτη 21 Μάη. Θέλοντας να δραματοποιήσει την κατάσταση και να εντείνει τον κινεζικό εθνικισμό (ή, ίσως, την αφοσίωση στο γκουβέρνο, πράγμα που είναι το ίδιο) ο αυτοκράτορας Xi έκανε χθες κάτι με βαρύ συμβολισμό και ακόμα βαρύτερα υπονοούμενα. Απ’ την πόλη Jiangxi, απ’ όπου άρχισε η «μεγάλη πορεία» του κόκκινου στρατού το 1934, έχοντας δίπλα του τον αντιπρόεδρο Liu He, δήλωσε:

… Είμαστε εδώ στο σημείο εκκίνησης της Μεγάλης Πορείας για να θυμηθούμε την εποχή που ο Κόκκινος στρατός ξεκίνησε το ταξίδι του… Ξεκινάμε τώρα μια καινούργια Μεγάλη Πορεία και πρέπει να τα αρχίσουμε όλα απ’ την αρχή!

Τι εννοεί ο αυτοκράτορας εν έτει 2019; Η «μεγάλη πορεία» (με επικεφαλής τον Μαο Τσετούγκ και τον Τσου Ενλάι) ήταν μια μεγάλη πορεία υποχώρησης / αναδίπλωσης των τότε υπολειμμάτων του «κόκκινου στρατού», που κάλυψε με τα πόδια μια απόσταση 9.000 χιλιομέτρων δια μέσου πολύ δύσκολων συνθηκών (και εδαφών) μέσα σε 370 ημέρες, απ’ τον Οκτώβρη του 1934 ως τον Οκτώβρη του 1935, πολεμώντας σε διάφορα σημεία, προκειμένου να αποφύγει την ολοκληρωτική ήττα απ’ τον καλύτερα εξοπλισμένο στρατό των κινέζων εθνικιστών. Ο «κόκκινος στρατός» κατάφερε να φτάσει σε ασφαλείς / φιλικές περιοχές – αλλά αποδεκατισμένος. Μόνο το 10% όσων ξεκίνησαν την «μεγάλη πορεία» έφτασαν ως το τέλος της. Ωστόσο αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία αφού, τα επόμενα χρόνια, ο Μάο αναδιοργάνωσε τον κόκκινο στρατό και ξεκίνησε την (τελικά νικηφόρα) αντεπίθεσή του…

Γιατί ο αυτοκράτορας Xi ανακαλεί τώρα ένα επικό μεν αλλά και τόσο ζόρικο γεγονός απ’ την ιστορία του καθεστώτος; Μια μόνο εξήγηση βρίσκουμε: για να προετοιμάσει (ιδεολογικά / συναισθηματικά) τους υπηκόους για δύσκολες εποχές….

Comments are closed.