Η εθνική αρρώστια

Παρασκευή 5 Απρίλη. Η τουρκία διαλύεται όπου νάναι… Η τουρκία χρεωκοπεί (και διαλύεται) όπου νάναι… Ο Ερντογάν καταρρέει (και η τουρκία διαλύεται) όπου νάναι. Τα ελληνικά ιμπεριαλιστικά όνειρα είναι τόσο ρουτινιάρικα όσο και το ξεπάγωμα του “μαρμαρωμένου βασιλιά”. Το να ψάχνουν κάθε τόσο οι δημαγωγοί και οι πελάτες τους από κάτι να πιαστούν είναι, απλά, η μοίρα μιας ψυχωσικής εθνικής ιδεολογίας που τρελλαίνει τους πιστούς της.

Οι εκλογές δεν είναι καθόλου του γούστου μας. Μ’ αυτό σαν δεδομένο, το γεγονός ότι οι ισλαμοδημοκράτες της τουρκίας έχασαν (με μικρές διαφορές, αλλά οπωσδήποτε έχασαν) στις τοπικές εκλογές δύο μεγάλες πόλεις (την πρωτεύουσα Ankara και την μεγαπόλη Istanbul) είναι τόσο σαφές όσο το ότι αυτό έχει συμβεί (και όχι μόνο μια φορά) στο ελλαδιστάν, σε σχέση με το κάθε φορά κυβερνόν κόμμα.

Υπάρχει, όμως, κι άλλος υπολογισμός. Φαίνεται ότι αθροίζοντας τις ψήφους των υποψηφίων τους σ’ όλη την επικράτεια, οι ισλαμοδημοκράτες παραμένουν μακράν το πρώτο σε εκλογική επιρροή κόμμα στην τουρκία. Κάπου ανάμεσα στο 42% και 44%. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στο 30% καθηλωμένη εδώ και δεκαετίες…Το γεγονός ότι το AKP έχει πλειοψηφικη επιρροή για πάνω από 16 χρόνια (απ’ το 2002) είναι πράγματι ένα ζήτημα. Όμως (την άποψή μας την έχουμε διατυπώσει αναλυτικά στο χάρτινο Sarajevo) η αιτία του δεν βρίσκεται σε κάποια μυστηριώδη ισχύ του Erdogan, ούτε σε συνωμοσίες. Βρίσκεται στις δομικές αδυναμίες της υποτιθέμενα «σοσιαλδημοκρατικής» αντιπολίτευσης: ο ιδεολογικός προσανατολισμός της στον κεμαλισμό δίκαια απορρίπτεται απ’ την πλειοψηφία των τούρκων ψηφοφόρων. Γιατί, πολύ απλά, σημαίνει πραξικοπήματα, χούντες, πραξικοπήματα, χούντες…

Οι καθεστωτικοί των ισλαμοδημοκρατών, μετά τις πρόσφατες εκλογές, θύμισαν με νόημα ότι «οι επόμενες εκλογές είναι σε 3,5 χρόνια». Οι ντόπιοι πατριώτες που ονειρεύονται την «κόκκινη μηλιά» θα πρέπει να το πάρουν απόφαση (αν δεν πάθει τίποτα ο Erdogan) ότι θα γεράσουν περιμένοντας την «διάλυση»…

(Κατά τα άλλα δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζουν με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας – την περίοδο που κλείνονται τα πακέτα και οι προσφορές των μεγάλων διεθνών εταιρειών διακοπών… Ε; Γιατί όπου νάναι θα αρχίσουν τα βογγητά των αφεντικών της ντόπιας τουριστικής βιομηχανίας…)

Comments are closed.