Golan 3

Παρασκευή 29 Μάρτη. Τότε και μόνον τότε, όταν το σχέδιο για την διάλυση της συρίας ναυάγησε εντελώς και οι ουαχαβίτες ένοπλοι «συνοριοφύλακες» του ισραηλινού κράτους έφυγαν (προς Idlib μεριά), το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον ξανα-ανακήρυξαν τα υψώματα του Golan «στρατηγικής σημασίας». Που σημαίνει ότι από μετόπισθεν και επιμελητειακή βάση του συριακού μετώπου του 4ου παγκόσμιου, τα υψώματα του Golan έγιναν «πρώτη γραμμή». Ήταν στα μέσα του καλοκαιριού του 2018.

Το Τελ Αβίβ άρχισε να κλαίγεται στη Μόσχα ότι «οι φρουροί της επανάστασης είναι στα σύνορά μας» (πράγμα μόνο εν μέρει και κυρίως συμβολικά ήταν σωστό…) ζητώντας την ρωσική μεσολάβηση για την απομάκρυνσή τους. Πράγματι η Μόσχα εγγυήθηκε την αποσύρση όσων είχαν ιρανικά σήματα στις στολές τους σε απόσταση 50 χιλιομέτρων απ’ τα «σύνορα» του Golan. Η Χεζμπ’ αλλάχ αποχώρησε επίσης. Η «φύλαξη των συνόρων» απ’ την συριακή πλευρά αναλήφθηκε απ’ τον επίσημο συριακό στρατό· με κάποια ρωσική συμμετοχή σαν «εγγύηση».

Αν αυτό θα ήταν αρκετό για πραγματικά σύνορα μεταξύ δύο κρατών, δεν ήταν καθόλου αρκετό για το απαρτχάιντ Τελ Αβίβ. Ένα φασιστικό αποικιοκρατικό κράτος, που από την κατασκευή του αποικιοποιεί και κάνει εθνοκαθάρσεις, τα μόνα σύνορα που θα μπορούσε να αναγνωρίσει είναι … η απέραντη θάλασσα – εκεί που δεν υπάρχουν άλλοι για να εξαφανίσει… Στο Golan, μετά την κατάληψή του (το 1967) το Τελ Αβίβ “εκκαθάρισε” τις 120 απ’ τις 150 χιλιάδες ντόπιων κατοίκων· τους έστειλε στην προσφυγιά… Συνεπώς υπάρχει κι εδώ το ίδιο δικαίωμα επιστροφής όπως στην υπόλοιπη Παλαιστίνη.

Υπάρχει όμως αυτή η διαφορά: σαν κατεχόμενο συριακό έδαφος τα υψώματα του Golan είναι πάντα διεκδικούμενα από ένα υπαρκτό κράτος: το συριακό. (Στη δεκαετία του ’90 διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις είχαν ψευτο-συμφωνήσει να τα επιστρέψουν. Ενώ το 2016 ο τότε αμερικάνος πρόεδρος Obama συμφώνησε σ’ ένα ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας του οηε, που «επέπληττε» τον Netanyahou επειδή δήλωνε ότι δεν θα φύγει ποτέ απ’ το Golan..). Ο ρόλος του Τελ Αβίβ στο σχέδιο διάλυσης της συρίας πρόσθεσε έναν βαρύ λόγο σύγκρουσης, σε μια υπόθεση κατοχής που πριν έτεινε να “ξεχαστεί”… Είναι εδάφη διεκδικούμενα με βάση τη “διεθνή νομιμότητα”, όμως σε ένα διαφορετικό (παγκόσμιο) περιβάλλον συσχετισμών δύναμης, και με ένα συριακό στρατό που, σαν πεζικό, είναι πια πολύ καλύτερα εκπαιδευμένος απ’ τον ισραηλινό. Μεσοπρόθεσμα λοιπόν το Golan θα μπορούσε να ανακαταληφθεί. Δηλαδή να «χαθεί» για το ισραηλινό απαρτχάιντ… Μαζί του και τα μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα του υπεδάφους του…

Βλέπουμε, λοιπόν, και ζούμε έναν ακόμα κρίκο σ’ αυτό το δευτερεύον πεδίο μάχης του 4ου παγκόσμιου και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό άσχετο με άλλα. (Αυτά τα ξέρει, υποθέτουμε, και το ελληνικό κράτος / κεφάλαιο / παρακράτος· και με βάση αυτά κάνει τις ιμπεριαλιστικές επιλογές του…). Το λογικό ερώτημα που προκύπτει κατά συνέπεια είναι αυτό: παραχωρώντας το ψοφιοκουναβιστάν στο Τελ Αβίβ αυτήν την συριακή περιοχή την «κλειδώνει»; Την «εξασφαλίζει»; Η απάντηση είναι «όχι» (μάλλον το αντίθετο) – εκτός εάν… Εκτός εάν η Ουάσιγκτον αποκτήσει και δεύτερη στρατιωτική βάση στην ισραηλινή επικράτεια, στο Golan αυτή τη φορά, επίσημη ή ανεπίσημη, επιπλέον της γνωστής αεροπορικής που έχει απ’ το φθινόπωρο του 2017 στην έρημο Negev, κοντά στις ισραηλινές πυρηνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Dimona.

Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Επειδή η αμερικανική παραχώρηση του Golan στο Τελ Αβίβ από «μόνη» της κάνει την περιοχή ακόμα πιο έντονα στόχο, για τα επόμενα χρόνια…

Και επειδή ο 4ος παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται…

Comments are closed.