Η στρατολογία σαν διαφημιστική εκστρατεία

Παρασκευή 4 Γενάρη. Ο αγγλικός στρατός δεν υστερεί σε post – post μοντερνιές. Εκείνα τα «κατατάξου, η πατρίδα σε χρειάζεται!» πάλιωσαν. Τώρα η έκκληση γίνεται σε υποκουλτούρες – ο στρατός θα σε αξιοποιήσει… Θα μπορούσε να λέει «…θα σε αξιοποιήσει μαλάκα!» αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν αντιεμπορικό.

Εμπορικό είναι αυτό: έλα εσύ κολλημένε με τις selfie (δηλαδή: κομπλεξικέ) – ο στρατός χρειάζεται την αυτοπεποίθησή σου· έλα εσύ κολλημένε με το κινητό σου (δηλαδή: εξαρτημένε) – ο στρατός χρειάζεται την προσήλωσή σου· έλα εσύ εξαρτημένε με το gaming – ο στρατός χρειάζεται την στοχοθεσία του· έλα εσύ καραγκιόζη του σχολείου – ο στρατός χρειάζεται το «πνεύμα» σου· έλα εσύ ψωνισμένε – ο στρατός χρειάζεται το έλεός σου…

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο αγγλικός στρατός δεν επιστρατεύει ιδεολογία του είδους «η πατρίς κινδυνεύει» για να τραβήξει στο χακί ανειδίκευτο ή ειδικευμένο κρέας. Απευθύνεται σ’ έναν γαλαξία μητροπολιτικών τεχνικών και κοινωνικών «προβληματοποιήσεων» του 21ου αιώνα, προκειμένου να τις αξιοποιήσει στον δικό του «καταμερισμό εργασίας». Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο αγγλικός στρατός προσπαθεί να προβληθεί σαν επιχείρηση: ούτε η «αυτοπεποίθηση», ούτε η «προσήλωση», ούτε η «στοχοθεσία», ούτε το «πνεύμα», ούτε το «έλεος» έχουν σχέση με δολοφονίες… Ε; “Δουλειά γραφείου”; Ή δουλειά σφαγείου με πόστα remote control; Μωρέ έλα εσύ και τι σε νοιάζει!

Οπωσδήποτε αυτή η πλαστοποίηση (λινάτσες με γραφεία για γιάπηδες στην πύλη των στρατοπέδων…) δεν θεωρείται προβληματική. Αν όλοι αυτοί κι αυτές που θα τσιμπίσουν αρχίσουν να αυτοκτονούν μετά την λήξη των συμβολαίων τους, ποιό (θα) είναι το θέμα; Κανένα απολύτως!

Θα ανακουφιστεί ο προϋπολογισμός για τους βετεράνους· ο αγγλικός, όπως ο αμερικανικός… Λίγο είναι αυτό;

Comments are closed.