Στ’ άρματα, στ’ άρματα!

Παρασκευή 21 Δεκέμβρη. Ο ρόλος ήταν κομμένος και ραμμένος για τον ψεκασμένο. Με την βαριά του ανάσα και τους ρόγχους της εισπνοής του μετά από κάθε πρόταση, θα πρόσθετε έναν τόνο δραματικότητας, σε στυλ: αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.

Όχι όμως. Από σκηνοθετικό λάθος, την απαγγελία ανέλαβε ένας ναυτο-αρχικαραβανάς, ο αρχηγός του ελληνικού στρατού: Εάν ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε δήλωσε, με όλη την στριφνή πολεμοκαπηλεία που θα χωρούσε σε μια καραβανοφράση άνευ νοήματος. Η ανησυχία του είναι, βέβαια, οι ξέρες περί το Καστελόριζο… Ωστόσο λόγω εξειδίκευσης θα έπρεπε να το ξέρει. Άλλο πράγμα οι οικοδομικές εργασίες (ισοπεδώσεις, κατεδαφίσεις, εκσκαφές, μπαζώματα γενικώς) και άλλο ο πόλεμος… Εννοεί ο έλληνας αρχικαραβανάς πως (με άγνωστο τρόπο) θα σκοτώσει τους τυχόντες τούρκους βατραχανθρώπους; Και μετά;

«Εάν ανέβουν»; Ποιος, άραγε, θα τους δει; Αν είναι να κάνουν τέτοια επιχείρηση, θα σκαρφαλώσουν νύχτα ή νωρίς τα χαράματα, θα φυτέψουν μια σημαία, θα την φωτογραφίσουν, και θα φύγουν (τα γνωστά…): είναι τόσο δίπλα στα τουρκικά παράλια ώστε μπορούν να κάνουν το πήγαινε-έλα ακόμα και κολυμπώντας…. Όταν θα το μάθει το ελληνικό γεεθα η ξέρα θα είναι άδεια…

«Θα την ισοπεδώσει»; Χμμμ… Αυτό είναι something new· αλλά χρήσιμη ιδέα. Που σηκώνει βελτίωση. Αντί το ατρόμητο ελληνικό τμήμα θαλάσσιων καταστροφών να κάνει την ισοπέδωση μετά να την κάνει απ’ τα πριν· για όλες τις «ύποπτες» βραχονησίδες του Αιγαίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο τουρκικός μιλιταρισμός θα την πατήσει, αφού δεν θα έχει βραχο-στόχους πια. Θα ησυχάσουμε κι εμείς, αφού θα τελειώσει αυτό το πανηγυράκι «τίνος είναι ρε παιδιά ο ύφαλος»…

Τα πράγματα, ωστόσο, είναι πολύ απλά: ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΟΖ με βάση την διεθνή νομοθεσία για τις (θαλάσσιες) ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης αλλά και αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου σε ακριβώς παρόμοιες περιπτώσεις. Όλες οι ελληνικές φαντασιώσεις για «αοζ Καστελόριζου» είναι εκτός πραγματικότητας, πολεμοχαρείς διακηρύξεις για εσωτερική κατανάλωση. Και, φυσικά, η Άγκυρα έχει σημαντική αοζ στην ανατολική Μεσόγειο – ελάτε τώρα!

Αν ο ελληνικός ιμπεριαλισμός αναγνώριζε αυτήν την απλή πραγματικότητα δεν θα χρειαζόταν να ψάχνει… Ούτε για να ισοπεδώσει βραχονησίδες, ούτε για να μαστιγώσει την θάλασσα.

Αν πάλι ελπίζει ότι o «θείος απ’ την Αμερική» θα του χαρίσει την ανατολική Μεσόγειο, ας μας πουν τα αφεντικά του ελληνικού ιμπεριαλισμού τι πίνουν. Για να περάσουμε ένα χέρι τα παπούτσια μας…

(Ο ψεκασμένος δεν τo έφαγε ότι έχασε το ρόλο «βυθίσατε την βραχονησίδα»! Οπότε απ’ τη Λέρο, που σαν Δωδεκάνησο απαγορεύεται να έχει στρατό, με βάση τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει το ελλαδιστάν, δήλωσε το εξής:

Ένα χιλιοστό κίνησης (ρόγχος) αν κάνουνε (ρόχγος) θα τους τσακίσουμε (ρόγχος), θα τους συντρίψουμε (ρόγχος)… Δυστυχώς για τον γενναίο τούτο καταστροφέα, έχουν υπάρξει άλλοι καλύτεροι. Οι στρατηγοί Τσοχατζόπουλος, Αρσένης και Πάγκαλος, στα μέσα των ‘90s, απειλούσαν ότι θα ισοπεδώσουν την Izmir «έτσι και τολμήσουν να κουνηθούν».

Δόξα τις χίλιες καλοκαβουρντισμένες τράπεζες η αγαπημένη Izmir είναι μια χαρά, στη θέση της. Όσο για τους ισοπεδωτές της; Porca καλοσυνταξιοδοτημένη miseria….)

(φωτογραφία: Σε άλλες εποχές (εν προκειμένω, εδώ, το 1978…) που οι εκπρόσωποι του ελληνικού ιμπεριαλισμού / αντιτουρκισμού – όπως ο Παπαντρέου ο Β – νόμιζαν ότι οι συσχετισμοί ήταν υπέρ τους, η απειλή για “βύθιση” δεν αφορούσε ξέρες… Αφορούσε (τουρκικά) πλοία. Συγκριτικά μιλώντας οι λεονταρισμοί είναι πάντα οι ίδιοι· μόνο που έχουν ανοιχτεί πολύ… Έχουν πάει στα βαθιά…)

Comments are closed.