Hayat

Δευτέρα 26 Νοέμβρη. Υπάρχουν κάτι μέρη ζόρικα. Όπου τα πιστοποιητικά θανάτου εκδίδονται πριν τα πιστοποιητικά γέννησης. Πάει να πει γίνονται εκεί δολοφονίες· υπάρχουν όμως και αρχές με ληξιαρχεία για τα «τυπικά».

Η 23χρονη Inas Abu Khmash, παλαιστίνια, δολοφονήθηκε μαζί με την 1,5 χρονών κόρη της Bayan στις 9 του περασμένου Αυγούστου, σ’ έναν μαζικό ισραηλινό βομβαρδισμό στη λωρίδα της Γάζας – μαζί με 4 ακόμα άτομα. Ήταν έγκυος, «στις μέρες της». Κοιμόταν το βράδυ, οικογενειακά, στο μπαλκόνι του σπιτιού της στην γειτονιά Deir al-Balah – έκανε πολύ ζέστη εκείνες τις μέρες του Αυγούστου.

Και ύστερα ήρθαν οι δολοφόνοι του Τελ Αβίβ.

Πριν την κηδεία των τριών γυναικών, της μάνας, της κόρης, και του αγέννητου μωρού, συγγενείς και φίλοι έδωσαν ένα όνομα στην αγέννητη κόρη. Hayat. Που σημαίνει «Ζωή».

Το πιστοποιητικό θανάτου άργησε να βγει. Αλλά βγήκε. Η Hayat Abu Khmash δολοφονήθηκε με βόμβα πριν γεννηθεί. Για τυπικούς, γραφειοκρατικούς λόγους, σαν ημερομηνία της γέννησής της μπήκε η ημερομηνία του θανάτου της. Δεν μπορείς να πεθάνεις αν δεν έχεις γεννηθεί, έτσι δεν είναι; Ή όχι;

Η κοινοτοπία του να είσαι αιχμάλωτος σε στρατόπεδο θανάτου…

Comments are closed.