Συρία

Τρίτη 18 Σεπτέμβρη. Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη το μπλοκ της Αστάνα (με μπροστινούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τους Putin και Erdogan) έφτιαξε μια «ενδιάμεση λύση» για τον θύλακα του Idlib: την δημιουργία μιας “αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης” στην περίμετρο του θύλακα, πλάτους από 15 ως 20 χιλιόμετρα, με αμοιβαία οπισθοχώρηση τόσο του συριακού στρατού όσο και όλων των αντικαθεστωτικών ενόπλων – κυρίως των proxies του Ριάντ. Στο χάρτη πάνω, η λεπτή πράσινη γραμμή αντιστοιχεί στα προηγούμενα «σύνορα», ενώ οι δύο ροζ γραμμές στα όρια της «ζώνης». Σ’ αυτήν την ζώνη θα περιπολούν μόνο ο τουρκικός και ο ρωσικός στρατός. Επιπλέον, από κοινού θα αναλάβουν την προστασία των δρόμων Aleppo – Latakia και Aleppo – Hama, ώστε να εξασφαλιστεί η κυκλοφορία… Ο συνδυασμός αυτών των δύο ρυθμίσεων (εφόσον υλοποιηθούν) σημαίνει ότι οι proxies του Ριάντ θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν βόρεια απ’ τον δρόμο Aleppo – Latakia, αφού αν μείνουν στη νότια πλευρά του θα είναι περικυκλωμένοι απ’ τον ρωσικό στρατό.

Είναι καταρχήν εύλογο ότι το κύριο βάρος εφαρμογής αυτής της συμφωνίας πέφτει στην Άγκυρα: είτε θα πείσει (εντός ή εκτός εισαγωγικών) τους proxies να υποχωρήσουν / αποχωρήσουν, είτε – αν αρνηθούν – θα πρέπει να τους καταστείλει· και αυτό, πρακτικά, δεν είναι εύκολο. Υποθέτουμε ωστόσο ότι το τουρκικό καθεστώς έχει πάρει τα μέτρα του.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οποιονδήποτε σχεδιασμό κι αν είχε ο άξονας Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ για το θέμα, με «χημικά» ή χωρίς, αναγκαστικά θα τον βάλει στην άκρη. Υποτίθεται πως η συμφωνία έγινε «για το καλό των αμάχων», συνεπώς δεν θα γίνουν μάχες, και σίγουρα όχι βομβαρδισμοί πόλεων (εκτός απροόπτου;).

Τι θα κάνουν τα βομβαρδιστικά των φιλάνθρωπων;

Comments are closed.