Συρία 1

Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη. Εκτός απ’ την Δαμασκό (και την Μόσχα) και η Άγκυρα συγκεντρώνει στρατό στα σύνορά της με τον θύλακα του Idlib. Αν οι πρώτοι πρόκειται να εισβάλουν (οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί και οι βολές πυροβολικού είναι ρουτίνα τις τελευταίες ημέρες) ο τουρκικός στρατός γιατί μαζεύεται; Η επίσημη «εξήγηση» (ή, έστω, η πιο βολική εκτίμηση) είναι ότι η Άγκυρα θέλει να εμποδίσει τους πρόσφυγες απ’ το Idlib (εφόσον υπάρξουν τέτοιοι) να περάσουν σε τουρκικό έδαφος. Δεν μας πείθει.

Εν τω μεταξύ μεθαύριο Παρασκευή γίνεται στην Τεχεράνη συνάντηση Putin, Erdogan και Rouhani – με κύριο (αν όχι αποκλειστικό θέμα) το Idlib. Το αν σ’ αυτό το ραντεβού θα οριστικοποιηθούν και τα στρατιωτικά σχέδια είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Πιθανόν μια τέτοια «συνάντηση κορυφής» να έχει και ρόλο θεάματος: δείτε πόσο αποφασισμένοι είμαστε…

Οι φωτογραφίες επάνω ίσως να δείχνουν ένα «στοιχείο της υπόθεσης» με σημασία: προχθεσινές διαδηλώσεις στο Idlib υπέρ της τουρκίας… (Και «στημένες» να είναι, για κάποιο λόγο στήθηκαν…)

Comments are closed.