Μπλοκ του Βλαδιβοστόκ

Κυριακή 16 Σεπτέμβρη. Αναρωτιόμασταν πριν λίγες ημέρες αν υπήρχε χώρος για το βορειοκορεατικό καθεστώς στη συνάντηση του «ανατολικού οικονομικού φόρουμ» στο Βλαδιβοστόκ, απ’ την στιγμή που ούτε ο Kim ούτε ο Moon το τίμησαν με την παρουσία τους. Ασφαλώς και υπήρχε! Στη θέση του Kim πήγε ο υπ.εξ. της βόρειας κορέας Kim Yong Jae – και οι επαφές που έπρεπε να γίνουν έγιναν.

Την προσοχή μας τραβάει ωστόσο κάτι άλλο. Ως και τον Ιούλιο (μπορεί και λίγο αργότερα, δεν είναι δυνατόν να βρούμε ακριβείς ημερομηνίες) προετοιμαζόταν η παρουσία του Kim (άρα και του Moon) στο φθινοπωρινό Βλαδιβοστόκ! Μια ολομέλια του μπλοκ… η οποία, όμως, μπήκε στην άκρη. Τις προετοιμασίες για το ταξίδι του Kim στο «ανατολικό οικονομικό φόρουμ» προδίδει η δοκιμαστική πτήση που έκανε το προεδρικό του αεροπλάνο, απ’ την Πγιονγκγιάνγκ προς το Βλαδιβοστόκ και επιστροφή (χωρίς προσγείωση) στις 9 Ιούλη.

Κάτι φαίνεται να έχει συμβεί εδώ, απ’ τα μέσα του καλοκαιριού και μετά: το μπλοκ του Βλαδιβοστόκ «ανεβοκατεβάζει» τους διπλωματικούς του τόνους (έχοντας σα μέτωπο την Ουάσιγκτον και το Τόκιο) με μη γραμμικό τρόπο. Η μη γραμμικότητα σαν μέθοδος δεν μας εκπλήσσει, παρότι κάνει δυσκολότερο το να καταλαβαίνει κάποιος από μακριά.

Εντελώς σχηματικά μοιάζει σαν, προς στιγμήν, να συμβαίνει το εξής: καθώς η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε φάση «αντεπίθεσης», με όλο και χειρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας και του Πεκίνου, και με προσανατολισμό πόλωσης κατά της βόρειας κορέας (με το ένα μάτι και το ένα χέρι πάνω στη Σεούλ) το μπλοκ του Βλαδιβοστόκ ανοίγει την διάταξή του, «διασκορπίζεται» κατά κάποιον τρόπο, χωρίς όμως να χάνει τη συνοχή του. Παρότι οι 4 (νότια και βόρεια κορέα, κίνα και ρωσία) έχουν πυκνές επαφές μεταξύ τους σε διάφορα επίπεδα, δεν εμφανίζονται μαζί ακόμα κι αν το είχαν προγραμματίσει· δεν μορφοποιούν ανοικτά και καθαρά την στρατηγική συμπόρευσή τους.

Παρακολουθούμε, μαθαίνουμε – για να καταλάβουμε. Ο ιστορικός χρόνος πυκνώνει με τρόπους που δεν έχουμε συνηθίσει – αυτό είναι σίγουρο…

Comments are closed.