Δημοψήφισμα 4

Κυριακή 30 Σεπτέμβρη. Υπάρχει ένα ζήτημα ακόμα: ο αγαπημένος «κακός» για διάφορους δυτικούς, η «εμπλοκή της Μόσχας» (και) σ’ αυτήν την δημοκρατική διαδικασία…

Είναι προφανές ότι γενικά το ρωσικό καθεστώς δεν θέλει ενίσχυση του νατο· αλλά είναι εξίσου προφανές ότι το κράτος της μακεδονίας είναι ασήμαντο (τεχνικά) μέγεθος, που σημαίνει δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα σπουδαίο στο νατο· και βρίσκεται σε μια γεωγραφική θέση αδιάφορη για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Το ενδιαφέρον της Μόσχας δεν είναι το αν τα Σκόπια θα μπουν ή όχι στο νατο (οι αμερικάνοι έχουν έτσι κι αλλιώς μεγάλη βάση δίπλα, στο κόσοβο…) αλλά η ουκρανία και η γεωργία!

Το κυριότερο που ενδιαφέρει την Μόσχα στα νοτιοδυτικά της είναι η Μαύρη Θάλασσα. Η συμμαχία της με την Άγκυρα (που είναι κράτος / μέλος του νατο!) είναι βασική· όπως βασικό είναι και το να εμποδιστούν σταθερές αεροναυτικές αμερικανικές βάσεις στα πέριξ.

Πέρα απ’ αυτά, φυσικά, το να υπάρχουν (οργανωμένοι) «φίλοι της ρωσίας» οπουδήποτε (ακόμα και στον Δ του Κενταύρου…) πράγματι ενδιαφέρει τις ρωσικές υπηρεσίες. Μόνο που το ίδιο ισχύει για κάθε καπιταλιστικό κράτος με μικρότερες ή μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες. Αν η φιλορωσική «ενωμένη μακεδονία» βρεθεί με μια εκλογική δύναμη 10% ή και 5% είναι μια χαρά για την Μόσχα: θα έχει τους ανθρώπους της και στο μακεδονικό κράτος / παρακράτος / πολιτικό σύστημα, όπως τους έχει και αλλού στα δυτικά βαλκάνια.

(Κι ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και το ορθόδοξο παπαδαριό στο μακεδονικό κράτος…)

Αυτό είναι όλο κι όλο. Τίποτα σπουδαίο δηλαδή…

Comments are closed.