Κορεατική χερσόνησος

Παρασκευή 10 Αυγούστου. Όπως θα ήταν εύκολο να υποθέσει κανείς, το – ας πούμε – honeymoon της συνάντησης του ψόφιου κουναβιού με τον βορειοκορεάτη (βασιλιά) Kim εκπνέει αργά αλλά σταθερά. Φυσικά το μπλοκ του Βλαδιβοστόκ πέτυχε τους κατ’ αρχήν στόχους του (ένα πολύμηνο πάγωμα των εντάσεων που προκαλούσε στην περιοχή η Ουάσιγκτον) και το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει αξιοποιήσει όλη τη μεθόδευση κάνοντας μάλλον πετυχημένες κινήσεις εξόδου απ’ την «διεθνή απομόνωση». Και μετατροπής του σ’ έναν ακόμα «κανονικό», «normal» κρίκο επίδειξης της αμερικανικής μονομέρειας, ανά τον πλανήτη.

Η Πγιονγκγιάνγκ διαμαρτύρεται – διαμαρτύρεται και καταγγέλει. Έχει όμως ενδιαφέρον ο cool τόνος αυτών των διαμαρτυριών, καθώς και η γραμμή «ο Τραμπ θέλει αλλά δεν τον αφήνουν», την καταγωγή της οποίας την αποδίδουμε στην Μόσχα. Το βορειοκορεατικό στυλ δεν έχει, πια, καμία σχέση με εκείνο του 2017, του είδους «θα ισοπεδώσουμε τις αμερικανικές πόλεις» ή «δεν θα σας μείνει καμία βάση στον Ειρηνικό χάρη στις πυραυλάρες μας»!…

Χτες, ο εκπρόσωπος τύπου του βορειοκορεατικού υπ.εξ. έκανε την εξής ανακοίνωση (αποσπάσματα):

Στην πρώτη ιστορική σύνοδο DPRK-US και στις συζητήσεις που έγιναν, οι κορυφαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για να βάλουν τέλος στις εξαιρετικά εχθρικές σχέσεις, μέσα απ’ την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την δημιουργία νέων σχέσεων ανάμεσα στην DPRK και τις US, προς όφελος των αναγκών και των συμφερόντων των λαών των δύο χωρών, και υπέρ της ενεργητικής συμβολής στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στην ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και στον κόσμο.

Ενώ εμείς έχουν πάρει πρακτικά μέτρα αποπυρηνικοποίησης όπως την καταστροφή ενός πεδίου πυρηνικών δοκιμών και ενός πεδίου δοκιμών για βαλιστικούς πυραύλους, οι ΗΠΑ επιμένουν στην μονομερή απαίτηση «πρώτα η αποπυρηνικοποίηση» στις πρώτες υψηλού επιπέδου συνομιλίες DPRK-US στην Πγιονγκγιάνγκ στις αρχές του Ιούλη.

Παρόλα αυτά, και για χάρη της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην DRPK και τις US. … πήραμε την γενναιόδωρη απόφαση να επιτρέψουμε τον επαναπατρισμό των υπολειμμάτων αμερικανών πεζοναυτών.

Ελπίζαμε ότι αυτές οι κινήσεις καλής θέλησης θα συμβάλουν στο να σπάσει το φράγμα της έλλειψης εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στην DPRK και τις US, και ότι θα αποκατασταθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ωστόσο οι US ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας υποκινώντας διεθνείς κυρώσεις και πιέσεις κατά της DPRK.

Οι US προσπαθούν να εφεύρουν μια δικαιολογία για αυξημένες κυρώσεις κατά τις DPRK κινητοποιώντας όλα τα φερέφωνα και τους οργανισμούς μυστικών υπηρεσιών που διαθέτουν, για να κατασκευάσουν όλα τα είδη των ψεμμάτων για το πυρηνικό μας ζήτημα. Δημοσιοποίησαν το «Συμβούλιο Κυρώσεων και Πίεσης κατά της Βόρειας Κορέας» και επιπλέον κυρώσεις, και κάλεσαν σε συνεργασία για την επιβολή κυρώσεων και πιέσεων εναντίον μας σε διεθνείς συναντήσεις.

Το ζήτημα είναι τώρα ότι, πηγαίνοντας κόντρα στην πρόθεση του προέδρου Trump για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ DPRK-US, που απ’ την μεριά μας εκδηλώνεται μέσω των κινήσεων καλής θέλησης για εφαρμογή της κοινής δήλωσης DPRK-US, κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μέσα στην αμερικανική διοίκηση εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μας και κάνουν απελπισμένες προσπάθειες για την εντατικοποίηση των διεθνών κυρώσεων και πιέσεων.

Παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέλησή μας να πραγματοποιήσουμε τις προθέσεις των ηγετών της DPRK και των US και να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη και την καλή πίστη που προβλέπεται απ’ την κοινή τους δήλωση βήμα βήμα. Οι US θα πρέπει, ακόμα κι αυτήν την έσχατη στιγμή, να αναποκριθούν στις ειλικρινείς μας προσπάθειες με τον προσήκοντα τρόπο.

Τέλειο – δεν συμφωνείτε; «Καταγγέλουμε τη βία απ’ όπου κι να προέρχεται» ένα πράμα!!! Μια ευγενέστατη ανακοίνωση, που διαχωρίζει το ψόφιο κουνάβι απ’ το ψοφιοκουναβιστάν, τελειώνοντας με κάτι «ειλικρινά δικοί σας, ματς, μουτς, love for ever…».

Προφανώς είναι σκηνοθεσία· σκηνοθεσία, όμως, εναντίον τίνος; Εναντίον μιας (πρώην) υπερδύναμης που έχει χάσει την αξιοπιστία της, και τρεκλίζει, περίπου, σαν αλκοολικός με σύνδρομο στέρησης….

(φωτογραφία: οι υπ.εξ. βόρειας κορέας και ρωσίας τον περασμένο Απρίλη…)

Comments are closed.