Σιγκαπούρη 1

Σάββατο 16 Ιούνη. Τι έγινε, λοιπόν, στη συνάντηση του ψόφιου κουναβιού με τον little rocket man στη Σιγκαπούρη, την περασμένη Τρίτη (12 Ιούνη); Αν η διπλωματία έχει ακόμα πρακτικό νόημα σ’ έναν καπιταλιστικό κόσμο που οι αντιθέσεις οξύνονται, το meeting ήταν θρίαμβος του «μπλοκ του Βλαδιβοστόκ»!

Το ψόφιο κουνάβι έβαλε την υπογραφή του σ’ αυτό που κάτι λιγότερο από ένα χρόνο πριν είχε απορρίψει μετα βδελυγμίας: το «διπλό πάγωμα», που ήταν αρχικά πρόταση του Πεκίνου και, αμέσως μετά έγινε κοινή πρόταση Πεκίνου, Μόσχας, Σεούλ και Πγιονγκγιάνγκ. Το βορειοκορεατικό καθεστώς σταμάτησε τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων, ήδη απ’ τις αρχές του χρόνου. Με την υπογραφή του στην «κοινή δήλωση της Σιγκαπούρης» ο αμερικάνος πρόεδρος έκανε το δικό του μέρος: την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων με την Σεούλ, με «βαριά όπλα».

Επιπλέον, το ψόφιο κουνάβι προσυπέγραψε την βασική λογική της συμφωνίας της 27ης Απρίλη, ανάμεσα στις δύο κορέες, γνωστή σαν «διακήρυξη του Panmunjom». Στο σημείο 3 της «κοινής δήλωσης της Σιγκαπούρης» αναφέρεται ρητά: Επιβεβαιώνοντας την Διακήρυξη του Panmunjon, η Λ.Δ.Β.Κ. δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Το ότι το ψόφιο κουνάβι προσυπέργραψε (άρα αναγνώρισε) τις δεσμεύσεις της Πγιονγκγιάνγκ όπως αυτές διατυπώνονται αναλυτικότερα στην «διακήρυξη του Panmunjom» βγάζει – τουλάχιστον απ’ τα επίσημα έγγραφα – τα πυρηνικά της βόρειας κορέας σαν το μόνο ζήτημα στην περιοχή. Γιατί η «διακήρυξη του Panmunjom» αναφέρεται επίμονα, ξανά και ξανά, σε μια καθαρή από πυρηνικά κορεατική χερσόνησο· άρα και στη νότια κορέα. Όμως πυρηνικά στο νότο είναι τα αμερικανικά. Είτε τα αποθηκευμένα, είτε τα φορητά, σε στρατηγικά βομβαρδιστικά που είναι παρκαρισμένα σε διάφορες βάσεις στον ειρηνικό.

Είναι γι’ αυτό που ορισμένοι παρατηρούν ότι μια «πειστική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου» φτάνει μέχρι την βάση του Guam…

Comments are closed.