Καμπάνια Μ15 + / Των συμμάχων οι αιχμές

Πέμπτη 13 Ιούνη. Οι επαφές του καθαρμαΚούλη (της αντιπολίτευσης) στο ισραήλ πριν 3 μέρες (την Δευτέρα 11 Ιούνη) δεν ήταν διακοσμητικό συμπλήρωμα της επίσημης και διακομματικής, «εθνικής» συμμαχίας Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, όπως την υλοποιούν οι καθαρμαφαιορόζ, σαν τμήμα του μεγαλύτερου άξονα, που αρχίζει απ’ την Ουάσιγκτον. Ήταν απόδειξη αυτής της ολοκληρωμένης πρόσφυσης του ελληνικού κράτους / παρακράτους / κεφάλαιου με τα αντίστοιχα ισραηλινά.

Το ρεπορτάζ της καθεστωτικής (και αρκετά φιλοΚουλικής) «καθημερινής» δεν σηκώνει παρερμηνείες (ο τονισμός δικός μας):

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ (και το τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Κύπρο), καθώς και ο προβληματισμός και η ανησυχία για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κυριάρχησε στη χθεσινή, διαρκείας άνω της μίας ώρας, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με φόντο την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή….

… Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ έστρεψε το βλέμμα του στην Ανατολική Μεσόγειο για να συζητήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την ενίσχυση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με κυρίαρχο αυτόν της ενέργειας, καθώς αμφότεροι υπογράμμισαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον που υπάρχει για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Αλλά και για να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Νετανιάχου για μια σειρά περιφρερειακών ζητημάτων που αφορούν και τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις εξελίξεις που αφορούν το Ιράν και την πορεία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ύστερα και από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν. Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί ζήτημα αιχμής για τους Ισραηλινούς.

Σε ζήτημα αιχμής, εξάλλου, εξελίσσεται και η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου επισήμαναν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ υπήρξε αναφορά και στους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Σε χωριστό σχόλιο, στην ίδια καθεστωτική εφημερίδα, γράφονταν κι αυτά:

… Μαθαίνω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ στράφηκε γύρω απ’ την Τουρκία. Το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη για την Τουρκία είναι δεδομένο. Αυτό που έκανε εντύπωση σε κατάσκοπό μου είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι ήταν παραπάνω από προφανές ότι ο Νετανιάχου ήθελε να κρατήσει – όπως και έκανε – για ώρα τη συζήτηση στην Τουρκία. Ενδεικτικό του πόσο προβληματίζει τους Ισραηλινούς ο ρόλος της, αλλά και το πως θα κινηθεί ο απρόβλεπτος Ερντογάν από εδώ και στο εξής, όπως άφησε να εννοηθεί ο «Μπίμπι»…

Comments are closed.