Καμπάνια Μ15 + / Ψοφιοκουναβική ειρήνη

Κυριακή 10 Ιούνη. Το πολυσυζητημένο αμερικανικό «σχέδιο του αιώνα» για την «λύση στο μεσανατολικό», προϊόν του προεδρικού σώγαμπρου Jared Kushner και ενός έμπιστου νομικού συμβούλου του ψόφιου κουναβιού (του Jason Greenblatt), πηγαινοέρχεται μεταξύ Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ, Ριάντ και Ντουμπάι, αλλά δεν λέει να ξεμυτίσει ανοικτά.

Πως θα μπορούσε; Η αμερικανο-ισραηλινο-σαουδαραβική γενναιοδωρία προτείνει στους παλαιστίνιους ένα «κράτος» στη μισή δυτική Όχθη (η άλλη μισή πάει, αποικίστηκε…) και στη λωρίδα της Γάζας. Χωρίς Ιερουσαλήμ, και χωρίς την επιτροφή κανενός πρόσφυγα.

Για την ακρίβεια, επιτρέπει στους παλαιστίνιους να φτιάξουν, αν θέλουν, μια άλλη Ιερουσαλήμ (!!!), απ’ τα χωριά που θα τους απομείνουν κοντά στην πόλη… Επίσης προβλέπει έναν «διάδρομο» απ’ τα εδάφη τους ως το τζαμί του αλ-Ακσά για τους μουσουλμάνους και το ναό της Ανάστασης για τους χριστιανούς, ο οποίος φυσικά θα φυλάσσεται απ’ τον καλά οπλισμένο ισραηλινό στρατό. Όπως απ’ τον ίδιο στρατό θα είναι περικυκλωμένο και το όποιο “κράτος”, αφού προφανώς δεν θα μπορεί να αυτοπροστατεύεται… Το μοντέλο θα είναι το ίδιο όπως τώρα: ξεσκέπαστες φυλακές…

Το ζήτημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει παλαιστίνιος, ακόμα κι απ’ το περιβάλλον του τσατσοΑμπάς, που θα μπορούσε όχι να δεχτεί αλλά έστω να κουβεντιάσει κάτι τέτοιο. Το ζήτημα είναι ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι ταμάμ για να προκαλέσει σοβαρές αντι-αμερικανικές εξεγέρσεις στο μεγαλύτερο μέρος του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου, και καμία υποστηρίξη υπέρ του. Εκτός απ’ τους γνωστούς πρόθυμους του άξονα.

Από την μέση Ανατολή ας μην περιμένει «νόμπελ ειρήνης» το ψόφιο κουνάβι… Ό,τι καταφέρει με τον Kim…

Comments are closed.