Ποιος σηκώνει τους ώμους;

Κυριακή 20 Μάη. Η (πολιτική / αντιπληροφοριακή) επιμονή της ασταμάτητης μηχανής εδώ και μήνες σε ότι αφορά την «περικύκλωση της ανατολικής Μεσογείου»· η επιμονή μας ότι ο ο «εθνικός αντιτουρκισμός» είναι η πίσω όψη της «εθνικής ισραηλ-φιλίας» (που περνάει πάνω και απ’ τα πτώματα των παλαιστινίων..)· η θέση μας ότι ο άξονας Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ είναι τμήμα του άξονα Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ – Ριάντ… αποδεικνύονται σωστά. Το ελληνικό κράτος / παρακράτος / κεφάλαιο συμμετέχει στην αμερικανική επιθετικότητα τόσο κατά της Μόσχας όσο και κατά του Βερολίνου και της κεντρικής ευρώπης, αν και σαν ήσσονος σημασίας «παράγοντας».

Οι τωρινές κυβερνώσες λέρες (ωστόσο αυτή η «εξωτερική πολιτική» είναι διακομματική!!!) πετάνε στους υποτελείς το «κόκκαλο» ενός «αγωγού φυσικού αερίου» (ονόματι «east med»…) που θα μεταφέρει, υποτίθεται το περισσευάμενο φυσικό αέριο του ισραήλ (και της νότιας κύπρου, αν βρεθεί και εξορυχθεί…) με “οικονομικά οφέλη” για το ελλαδιστάν…. Επειδή θα περνάει νότια της Κρήτης, δηλαδή από ελληνική αοζ…. “Θα εισπράτουμε νοίκι” (: πρόσοδος!!) υποτίθεται….

Αυτός ο αγωγός δεν πρόκειται να φτιαχτεί ποτέ, για πολλούς και διάφορους λόγους (αναφέρονται κάποιοι στην εισήγηση της 9ης Μάη). Το παραμύθι του “αγωγού” που θα είναι, δήθεν, “εθνικά χρήσιμος” χρησιμοποείται για να κρυφτεί ότι το κόλπο ενδιαφέρει πολύ συγκεκριμένα αφεντικά· αλλά αυτό ΔΕΝ είναι κάτι που μπορεί να διαφημιζεται!

Ένας σοβαρός λόγος, λοιπόν, είναι ότι ακόμα και υποθαλάσσιος να είναι ένας αγωγός ΔΕΝ συμφέρει το “εθνικό κεφάλαιο”, δηλαδή τους έλληνες εφοπλιστές· ειδικά εκείνους που έχουν lng τάνκερ. Αντίθετα, εκείνο που τους συμφέρει (και είναι σαφώς ρεαλιστικότερο) είναι αυτό που μεθοδεύεται ήδη, εφόσον τόσο το Τελ Αβίβ όσο και η Λευκωσία έχουν υπογράψει συμφωνίες με την χούντα του Καΐρου, για κατασκευή μικρών αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο (απ’ τα ισραηλινά και τα πιθανά νοτιοκυπριακά κοιτάσματα) στα αιγυπτιακά υγροποιητήρια… Απ’ όπου θα φορτώνεται σε υγρή μορφή στα ειδικά LNG πλοία – των ελλήνων εφοπλιστών – προς ευρώπη μεριά…

Φυσικά ισχύει και γι’ αυτήν την τροφοδοσία το ίδιο που ισχύει για την αμερικανική: το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι αισθητά ακριβότερο απ’ το «χύμα», είτε της ρωσίας, είτε του ιράν και του ιράν (μέσω ρωσικών αγωγών, της gazprom…). Οπότε δεν θα βρίσκει αγορά, «εκτός αν…»

Πράγμα που σημαίνει ότι τα ελληνικά καπιταλιστικά συμφέροντα (των εφοπλιστών φυσικού αερίου) συντονίζονται και συγχρονίζονται οργανικά με τα αμερικανικά… Και τα ελληνικά αφεντικά θέλουν την «νίκη» των αμερικανικών απαγορεύσεων πάνω στον nord stream 2! Όχι μόνο επειδή «θα έκοβε» σε σημαντικό βαθμό την παροχή φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου στην γερμανία ανοίγοντάς τους κάποιο χώρο στην γερμανική αγορά. Αλλά και επειδή θα ήταν ένα καλό προηγούμενο για μελλοντικές απαγορεύσεις άλλων αγωγών (από κατάρ και ιράν), επίσης εχθρικών (και) προς τα ελληνικά εφοπλιστικά / καπιταλιστικά συμφέροντα.

Comments are closed.