Παλαιστίνη, η ώρα της μεγάλης διαδήλωσης – παρά πέντε

Κυριακή 13 Μάη. Οι αδιάφοροι, οι φλώροι, οι τζιτζιφιόγκοι και οι κομπλεξικοί (όλων των φύλων) λένε αυτό που τους βολεύει· αυτό που βολεύει τις υπηρεσίες… Το κατόρθωμα του post modern κράτους / κεφάλαιου είναι ότι οι υπήκοοί του έχουν υιοθετήσει την δική του γλώσσα, την γλώσσα της παράνοιας και του θανάτου· και το θεωρούν κατόρθωμα.

Ο έλληνας μπάτσος που είχε άποψη (και γιατί να μην έχει;) στη διάρκεια ενός μπλόκου (νυχτερινής αφισοκόλλησης) το είπε στην γλώσσα του, στη γλώσσα της κυρίαρχης βίας· αυτήν που μαθαίνουν και χρησιμοποιούν μεγάλα τμήματα των πρωτοκοσμικών κοινωνιών νομίζοντας ότι μιλάνε αλλιώς:

– Τι κολλάς;

– Για την Παλαιστίνη…

– Παλαιστίνιοι; Τι λες ρε; Ποιοί Παλαιστίνιοι; Θα τους καθαρίσουν όλους οι Ισραηλινοί… Δεν αστειεύονται αυτοί!

Υποθέτουμε πως αν πετύχαινε κάποιον απ’ αυτούς που έχουν λυσσάξει με την καμπάνια Μ15 και σκίζουν αφίσες, θα τον κτυπούσε φιλικά στην πλάτη.

Μπορούσες εύκολα να διαπιστώσεις στον ελαφρά θριαμβευτικό τόνο του πορίσματός του την χαρά εκείνου που έχει διαλέξει την μεριά των «νικητών», την μεριά εκείνων που «δεν αστειεύονται», την μεριά εκείνων που «θα τους καθαρίσουν όλους». Kill ‘em’ all… Τον ελαφρά θριαμβευτικό τόνο, δηλαδή, του αυτο-ικανοποιούμενου μικροαστού που και τσάτσος και ρουφιάνος γίνεται, αρκεί να είναι με την μεριά των νικητών – για να σώσει το τομάρι του και να γεμίσει την τσέπη του. Τίποτα προσωπικό, και τίποτα καν και καν επαγγελματικό στην ετυμηγορία του μπάτσου. Απλά το φυσιολογικό συμπέρασμα κάθε café και κάθε «λογικής» αναίσθητης πρωτοκοσμικής (και ειδικά ελληνικής) παρέας. Που κτυπιέται για το τραυματισμένο κουτάβι που είδε στο δρόμο, και για τον πιο πρόσφατο γκομενικό καυγά. Ωωωωωω! Τι προβλήματα κι αυτά, ε;

Η 23χρονη παλαιστίνια Zahraa al-Najjar (φωτογραφία) έφαγε σφαίρα στο πόδι την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων στη Γάζα, στις 30 Μάρτη. Έκατσε έξι μέρες στο νοσοκομείο, και γύρισε πίσω, εκεί που είναι οι φίλες, οι φίλοι, οι συγγενείς της· εκεί που ανήκει. Είναι περισσότερο βέβαιο απ’ την περιστροφή της γης γύρω απ’ τον ήλιο ότι η Zahraa, και εκατοντάδες, χιλιάδες Zahraa, «δεν υπάρχουν» για τον (πολιτικο-ιδεολογικά μιλώντας) ντόπιο «αντισεξισμό», αφού το να πυροβολούν ισραηλινοί φασίστες στρατιώτες παλαιστίνιες διαδηλώτριες δεν ανήκει στα «θέματα που μας ενδιαφέρουν». Δεν εμπίπτουν ούτε στην φαλλοκρατική βία, ούτε πουθενά αλλού. «Σιγά μην ασχοληθούμε μ’ αυτές που φοράνε μαντήλι στο κεφάλι!!!» λέει η πρωτοκοσμική “αντισεξιστική” σοφία (και μετά τρέχει στους ψυχο-γιατρούς). Σιγά!!!

Πράγμα που σημαίνει, απλά, πολύ απλά, αυτό που είπε συναινετικά ο μπάτσος: καθαρίστε τις όλες. (Κι αν επιστρατευτεί η δικαιολογία «μα δεν την ξέρουμε την Zahraa», ούτε η Ahed Tamimi, η νεαρή που χαστούκισε τον ισραηλινό στρατιώτη λίγο μετά που κάποιοι όμοιοί του είχαν πυροβολήσει τον επίσης ανήλικο ξαδέλφό της στο κεφάλι, που είναι αρκετά γνωστή και-δεν-φοράει-μαντήλι-στο-κεφάλι, ούτε αυτή λοιπόν “έτυχε” κάποιας σοβαρής υπεράσπισης στα μέρη μας. Χαλάει τα στερεότυπα, οπότε δεν υπάρχει… Ίσως επειδή εδώ είναι η εποχή για τα βίτσια, τα διανοητικά, τα ηθικά και τα συναισθηματικά. Ίσως επειδή εδώ είναι μόδα τα δυιλιστήρια κουνουπιών… Ίσως επειδή εδώ, πίσω απ’ τα παχιά λόγια και τις θεωρίες, κανείς/καμμία δεν θα δώσει ένα ποτήρι νερό ούτε στο άγγελό του/της…).

Λυπούμαστε, δεν θα θέλαμε να είναι έτσι, και δεν τρώμε τις γνωστές και εύκολες παπαριές ότι “εδώ είναι άλλες οι συνθήκες” (έμαθαν και οι μικροαστοί τον ιστορικό και κοινωνικό προσδιορισμό τους!). Η 23χρονη Zahraa (λες και το κάνει για να διευκολύνει…) δεν είναι πρωτοκοσμική. Κι ούτε θα ήθελε να είναι: η ρηχότητα, η επιδερμικότητα και ο ναρκισσισμός δεν είναι «παγκόσμιες αξίες»!! Τι να ζηλέψει κανείς απ’ τον παρακμιακό βερμπαλισμό; Τι να ζηλέψει κανείς απ’ την κενοδοξία και την βαθιά αν-ηθικότητά της;

Με μια σφαίρα στο πόδι, κι όμως δεν κλάφτηκε… Έξι μέρες μετά, με πατερίτσες, δεν αποφάσισε να ακολουθήσει την συμβουλή «κοίτα την δουλειά σου» – που μάλλον κανείς δεν της έδωσε…. Ούτε τολμάνε τα παπαγαλάκια να την κατηγορήσουν για «αντισημιτισμό» επειδή αγωνίζεται (κανονικά…) ενάντια στο «ιερό κράτος του θεού»…

Η 23χρονη Zahraa δεν είναι μία από μας… Τι κρίμα! Τι κρίμα που δεν της αξίζουμε… Τι κρίμα που μια γυναίκα μόνη της έχει ψυχή όση χιλιάδες πρωτοκοσμικοί/ες.

Απ’ την άλλη ευτυχώς: η αντίσταση είναι γυναίκα – το καταλάβαμε και το είπαμε. Γυναίκα· όχι απομίμηση, πρόσχημα ή avatar…

Comments are closed.