Μέση ανατολή 3

Τετάρτη 16 Μάη. Συνεπώς, αυτό που συμβαίνει απ’ την άποψη της Ουάσιγκτον στη μέση Ανατολή πράγματι δεν μοιάζει με αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ασία – αλλά η διαφορά είναι (κατά την γνώμη μας) διαφορά φάσης. Το δευτερεύον πεδίο μάχης, στη συρία και στο ιράκ, έγινε επείγον για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό αφού πρώτα ηττήθηκε καθαρά ο σχεδιασμός του. Στο πρωτεύουν, στην ανατολική ασία, η ήττα είναι πολύ πρόσφατη· και η Ουάσιγκτον δεν έχει διαμορφώσει ακόμα την «εναλλακτική» του ιμπεριαλισμού της. Αλλά το επείγον της «αντίδρασης» στη μέση Ανατολή απλά αποκαλύπτει την δομική κρίση στη διεύθυνση του αμερικανιού ιμπεριαλισμού! Κρίση σχεδιασμού, μεθόδευσης, τακτικών.

Αν έχουμε δίκιο (: ότι ο άξονας Ουάσιγκτον – Τελ Αβίβ – Ριάντ σκοτώνει και τα σκατώνει, επειδή στηρίζεται στην ωμή βία αφού, μέσα στην παρακμή του, δεν έχει εναλλακτικές) τότε διάφορα γεγονότα που προηγήθηκαν της σφαγής στη Γάζα αποκτούν διαφορετικό νόημα.

Για παράδειγμα. Ο υπόδικος ισραηλινός πρωθ. Netanyahu έκανε μια επίσκεψη express στη Μόσχα στις 9 Μάη και, γυρνώντας, διέταξε μια μεγάλη επίθεση στο συριακό έδαφος για να εξαφανίσει (όπως κοκορεύτηκε ο φασίστας ισραηλινός υπ.αμ. Lieberman) τις ιρανικές εγκαταστάσεις στη συρία. Άσχετα με την επιτυχία ή όχι την επίθεσης, άσχετα με το πόσοι ισραηλινοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν ή όχι, τα παπαγαλάκια του άξονα βγήκαν να υποστηρίξουν ότι «το Τελ Αβίβ πήρε το ο.κ. απ’ την Μόσχα να ‘μαζέψει’ τους ιρανούς στη συρία»….

Από που προκύπτει αυτό; Απ’ το ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά δεν ασχολήθηκαν με την ισραηλινή επίθεση; Μα δεν θα το έκαναν, έτσι κι αλλιώς!!! Φαίνεται όμως ότι η βλακεία, η ακρισία και η αμνησία είναι πλέον «κανονικότητα». Κανείς δεν θυμάται ότι η Μόσχα «έφαγε» την κατάρριψη ενός πολεμικού της απ’ την τουρκική αεροπορία στις 24 Νοέμβρη του ’15, προκειμένου (το υποστηρίζαμε απ’ την αρχή, κόντρα στην σοφία των πάντων, και είχαμε δίκιο…) να καμουφλαριστεί η τουρκο-ρωσική συμμαχία σε μια κρίσιμη (για διάφορους λόγους…) φάση του πολέμου στη συρία, τους πρώτους μήνες της ρωσικής πολεμικής εγκατάστασης εκεί…

Ένα κράτος, λοιπόν, που διαχειρίζεται τον ιμπεριαλισμό του με το δικό του timing και τις δικές του τακτικές απόκρυψης και παραλλαγής (το ρωσικό), δεν μπορεί να κριθεί από μια «στιγμή», εν προκειμένω απ’ το γεγονός ότι δεν αντέδρασε στρατιωτικά (που δεν θα αντιδρούσε!!!) στην τελευταία ισραηλινή επίθεση στη συρία! Θα μπορούσε, μάλιστα, να ισχύει το ακριβώς αντίθετο: μετά απ’ αυτήν την επίθεση (που πρακτικά κατέστρεψε όλα κι όλα μια αποθήκη και ένα κτίριο…) οι σύμμαχοι της Μόσχας ιρανοί «φρουροί της επανάστασης» μπορούν να προωθηθούν – προσεκτικά… – εκεί που κρίνουν απαραίτητο… Έχοντας σαν κάλυψη την δέσμευση του Netanyahu στον Putin ότι θα κάνει “μια κι έξω” επίθεση στη συρία, και τέλος (προς το παρόν…)

(φωτογραφία πάνω: Η μεγαλύτερη και μαζικότερη διαδήλωση / προσπάθεια απόδρασης αιχμαλώτων που είναι γνωστή στην ιστορία: λωρίδα της Γάζας, 14 Μάη 2018.

Εντυπωσιακή η ντόπια συγκατάνευση στους στρατόματσους / δεσμοφύλακες, ε; Και γιατί; Επειδή το ελληνικό κράτος είναι σύμμαχός τους, και επειδή έχουμε γεμίσει τσατσορούφιανους…

That’s why!!!

Κάτω: ο “αντ’ αυτού” στην ισραηλινή πρεσβεία προχτές, χαμογελάει δίπλα στην πρέσβειρα. Και γιατί όχι; Νever mind: kill em’ all – τις δουλίστες μας να κάνουμε, κι να πα’ να γαμηθούνε οι κωλοπαλαιστίνιοι… )

Comments are closed.