Κορέες 2

Τετάρτη 23 Μάη. Όμως στις δικές του δηλώσεις το ψόφιο κουνάβι έδειξε την “αβεβαιότητα” κάποιου που “ακούει φωνές” – και όχι τυχαίες:

Προχωράμε. Θα δούμε τι θα γίνει. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θέλουμε να γίνουν. Νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Κι αν δεν το πετύχουμε δεν θα γίνει η συνάντηση… Υπάρχει πολύ σοβαρή πιθανότητα να μην δουλέψει, αλλά είναι Ο.Κ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δουλέψει γενικά, αλλά μπορεί να μην δουλέψει για τις 12 Ιούνη. Αλλά υπάρχει και μια καλή πιθανότητα να γίνει η συνάντηση”. Μπορεί να βρέξει, μπορεί νάχει λιακάδα: σαφές…

Αυτό σημαίνει ότι το αμερικανικό ιμπεριαλιστικό βαθύ κράτος είναι ήδη έτοιμο (και σχεδόν έχει πείσει το ψόφιο κουνάβι) να βάλει προϋποθέσεις για το ραντεβού του με τον Kim· προϋποθέσεις που δεν είχε βάλει όταν το δέχτηκε. Οι αναβολές (το ραντεβού είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Μάη) έχουν δώσει το περιθώριο στην «βαθιά» Ουάσιγκτον να ανασυνταχτεί. Πρακτικά οι αναβολές είναι αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ανασύνταξης απέναντι στην βορειο-νοτιο-κορεατική «επίθεση γοητείας» Έτσι, ενώ απ’ την μεριά το ψόφιο κουνάβι έχει μπροστά του το δέλεαρ ενός «νόμπελ ειρήνης» (έστω, της σοβαρής υποψηφιότητας γι’ αυτό) απ’ την άλλη έχει ήδη τους σωματοφύλακές του. Που έχουν αγριέψει – όχι τυχαία απ’ την μεριά τους.

Το αξιοσημείωτο των δηλώσεων του ψόφιου κουναβιού είναι αυτή η λεπτομέρεια: δασκαλεμένος απ’ τις «φωνές πίσω του» αποδίδει στο Πεκίνο την «σκλήρυνση» του καθεστώτος της Πγιονγκγιάνγκ με τις δηλώσεις για τις αμερικανο-νοτιοκορεατικές ασκήσεις αλλά και για την «λύση λιβύης» που πρότεινε ο Bolton. Μ’ αυτόν τον τρόπο “ανοίγει η βεντάλια” για το ποιοι είναι απένατι απ’ την Ουάσιγκτον, κάτι όχι τυχαίο ή λανθασμένο:

…Μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, και την συνάντησή του με τον Xi Jinping στις 8 Μάη, σκλήρυνε την θέση του. Δημιουργήθηκε ένα πολύ δύσκολο κλίμα με τους βορειοκορεάτες μετά απ’ αυτή τη συνάντηση… οπότε δεν μπορώ να πω ότι έχω χαρεί μ’ αυτό… Ο Xi είναι παγκόσμιας κλάσης παίκτης πόκερ…

Ο αντιπρόεδρος Pence ήταν μια απ’ τις «φωνές που ακούει» το ψόφιο κουνάβι. Σε προχθεσινή του συνέντευξη στο fox news, έτριξε τα δόντια του:

Έγινε κάποια κουβέντα για το λιβυκό μοντέλο την περασμένη βδομάδα, και ξέρετε, όπως ξεκαθάρισε και ο πρόεδρος, η ιστορία αυτή θα τελειώσει όπως τελείωσε το λιβυκό μοντέλο αν ο Kim Jong-un δεν φροντίσει να κάνει συμφωνία. Όταν σχολιάστηκε ότι αυτό που λέει ακούγεται σαν απειλή, ο Pence απάντησε ωμά: Εντάξει, νομίζω ότι βασικά είναι γεγονός.

Πέτυχε λοιπόν κάτι ο Moon στην χθεσινή του συνάντηση; Σύμφωνα με τις απόψεις νοτιοκορεατών ειδικών «κοντά» στην κυβέρνησή του: …Πρέπει να φρενάρουμε στις προσπάθειες των ηπα να επεκτείνουν την ατζέντα περιλαμβάνοντας τα χημικά και βιολογικά όπλα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Βόρεια Κορέα και οι Ηπα πρέπει, επίσης, να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της αποπυρηνικοποίησης, και πρέπει να πείσουμε τις ΗΠΑ τουλάχιστον να σταματήσουν την ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο…

Καθώς τώρα είναι που ξεδιπλώνεται ολόκληρη η αντίθεση ανάμεσα στο σχεδιασμό του μπλοκ του Βλαδιβοστόκ και στον χωρίς προσχήματα αμερικανικό ιμπεριαλισμό, το σημείο Χ, δηλαδή η θηλειά του πρώτου και η συνάντηση ψόφιου κουναβιού – Kim χωρίς προϋποθέσεις, μοιάζει (σ’ εμάς) στην κόψη του ξυραφιού. Θα ξεκαθαριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες – άλλωστε ως τις 12 Ιούνη δεν υπάρχουν περισσότερες από 3 εβδομάδες.

Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ότι το μπλοκ του Βλαδιβοστόκ και ειδικά οι δύο κορέες θα πρέπει είτε να κάνουν κάποιες (λίγο πολύ θεαματικές) προσθήκες στην ως τώρα μεθόδευσή τους για να ανασχέσουν την «δουλειά» του βαθέος αμερικανικού κράτους, είτε να κινηθούν παράλληλα σε κάποια «εκδοχή 2», χωρίς αμερικανο-βορειοκορεατική συνάντηση κορυφής στις 12 Ιούνη…

(φωτογραφία: στο βάθος… ο Bolton….)

Comments are closed.