«Αποκαλύψεις»…

Τετάρτη 2 Μάη. Αν ήθελε ο σχεδόν υπόδικος πρωθυπουργός του ισραήλ, με το show και την πόζα του περί «αποκαλύψεων για το κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα του ιράν», να συγκλονίσει τον πλανήτη ή, έστω, να πείσει κάποιους, απέτυχε και στα δύο. Εν μέρει η αποτυχία του οφείλεται στο «τίποτα καινούργιο». Κατά το υπόλοιπο οφείλεται στην ιστορία του κράτους του! Τρώγεται τόσα χρόνια με την Τεχεράνη, ώστε μόνο για whistleblower δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί οποιοσδήποτε αξιωματούχος του. Η μισοδιακοσμητική «υπ.εξ. της ε.ε.» Federica Mogherini απάντησε στις «αποκαλύψεις» με την ψυχραιμία έλληνα πρωθυπουργού: αν έχετε στοιχεία να τα πάτε στα δικαστήρια. Εν προκειμένω τα «δικαστήρια» είναι η «διεθνής υπηρεσία ατομικής ενέργειας» του οηε, που έχει αναλάβει τον τακτικό έλεγχο τήρησης (απ’ την Τεχεράνη) της συμφωνίας του 2015.

Ωστόσο θεωρούμε ότι θα ήταν ανεπίτρεπτα ηλίθιο, ακόμα και για μια πολιτική βιτρίνα ενός κράτους σε γεωπολιτική κρίση και «αναζήτηση διεθνούς αιτίας υπάρξης» σαν το ισραηλινό, να πιστεύει ότι θα συγκλόνιζε ή θα έπειθε οποιονδήποτε. (Ούτε οι έλληνες πείθουν κανέναν…) Ο Netanyahu κάνει μαύρη προπαγάνδα· και η χρησιμότητά της (από παλιά) είναι να λειτουργήσει σαν βάση για «τα περαιτέρω».

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει την επίθεση της 14ης Απρίλη στη συρία: αυτός ο κωμικός «νέος Ναπολέων», για παράδειγμα, (ο Macron), που “είχε στοιχεία για την χημική επίθεση του Άσαντ”, όχι μόνο δεν τα παρουσίασε, αλλά μάλλον έχει ξεχάσει ήδη την υπόθεση. Σίγουρα την έχουν ξεχάσει όσοι / όσες θα έπρεπε να τον έχουν βγάλει στη σέντρα. Πράγμα που σημαίνει: τα πολεμοκάπηλα προσχήματα έχουν όλο και μικρότερη διάρκεια ζωής· ωστόσο έχουν ακόμα τόση όσο χρειάζεται…

(φωτογραφία: Το χθεσινό ρεπορτάζ του καθεστωτικού guardian, που μόνο για «αντισημιτισμό» δεν μπορεί να κατηγορηθεί, δεν είναι καθόλου τιμητικό για τον ισραηλινό σύμμαχο της Αθήνας:

… «Δεν υπήρχε τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα που να μην το ήξερε ήδη η IAEA [σ.σ. η «διεθνής υπηρεσία ατομικής ενέργειας»] κι όλοι οι θεατρινισμοί και η σε στυλ 2004 παρουσίαση power point ήταν κάπως βλακώδη» λέει η Alexandra Bell, πρώην ειδικός του αμερικανικού υπ.εξ. και τώρα διευθύντρια πολιτικής στο κέντρο «μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων».

Τουλάχιστον μερικές απ’ τις αναπάντητες απορίες μπορεί να λυθούν όταν το Ισραήλ μοιραστεί τα στοιχεία του με άλλες κυβερνήσεις και την ΙΑΕΑ. Αλλά ως τότε το multimedia show του Netanyahu είναι πιθανό να έχει πετύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό του: να προσφέρει πολιτική κάλυψη στην αποχώρηση των ΗΠΑ απ’ την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν…)

Comments are closed.