Ο στρατηγός Λάμαχος!

Τετάρτη 4 Απρίλη. Το 425 (π.χ.) ο πιτσιρικάς (21χρονος) Αριστοφάνης παρουσιάζει στους θεατρικούς αγώνες των Παναθηναίων τους Αχαρνής και παίρνει το βραβείο: ενώ ο πόλεμος με την Σπάρτη μαίνεται στον 7ο χρόνο του, ο αθηναίος πολίτης Δικαιόπολις, απηυδισμένος απ’ την εξαθλίωση και τα δεινά, κλείνει ιδιωτική συμφωνία ειρήνης με τους σπαρτιάτες. Όταν αυτό μαθαίνεται, η εκκλησία του δήμου εξαγριώνεται. Στη συνέχεια η μισή πείθεται απ’ τα επιχειρήματά του, όμως άλλη μισή συνεχίζει να είναι αρπαγμένη, και καλεί τον στρατηγό Λάμαχο να βάλει στη θέση δια του λόγου τον προδότη. Στην αντιπαράθεση μεταξύ τους ο Δικαιόπολις νικάει και στη συνέχεια γίνεται πατιρντί κανονικό, όπου κερδίζει το βραβείο της οινοποσίας.

Στις αρχές του 1976 το “Θέατρο τέχνης” (Κάρολος Κουν) παραγγέλνει στον 30άρη Δ. Σαββόπουλο (που έμελλε αργότερα να εξελιχθεί σ’ αυτά που κορόιδευε τότε…) την μουσική για το θεατρικό ανέβασμα της Αριστοφανικής κωμωδίας. Ο μουσικός κάνει δική του μετάφραση διασκευάζοντας κατάλληλα το πρωτότυπο, και φτιάχνει μια μουσική αναρχική κωμωδία που πέρα απ’ την Αριστοφανική σάτιρα κοροϊδεύει τα κλισέ της μεταπολιτευτικής πουριτανικής αριστεράς θριαμβολογώντας για την χαρά της ζωής.

Η Σαββοπουλική εκδοχή απορρίπτεται: δεν είναι μόνο η αθυροστομία αλλά και η ειρωνία της απέναντι στα “ιερά και όσια” της εποχής, κάτι Θεοδωράκηδες, κάτι Ρίτσους… (Υποψιαζόμαστε πως και σήμερα, για άλλους λόγους, διάφορες νεοπουριτανικές αστυνομίες θα το απαγόρευαν: οι Διονυσιακές γιορτές είναι “σεξιστικές”… Στη μόδα είναι τα ψυχοφάρμακα…)

Τελικά οι Αχαρνής θα παρουσιαστούν σαν ανεξάρτητη μουσικο/θεατρική παράσταση σε μπουάτ της Πλάκας στο τέλος του 1976, και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο την επόμενη χρονιά.

Εορταστικούς και καθόλου χριστιανικούς, η ασταμάτητη μηχανή αφήνει τους Αχαρνής στην παρέα σας για τις επόμενες μέρες. (Όσες/ όσοι αγνοείτε το έργο, ακούστε το προσεκτικά ως το τέλος! Έχει ψωμί!)

Όσο για την ίδια την ασταμάτητη μηχανή; Έχει υπογράψει χωριστή συμφωνία ειρήνης με τους «εθνικούς εχθρούς», για τον εαυτό της και τις φίλες / τους φίλους της αποκλειστικά! Και πάει να την ανανεώσει.

Στρατηγέ Λάμαχε;;! Λαμαρχίδη!!!

Comments are closed.